pivo - ilustrační foto

pivo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sládek z Chotěboře bude učit vařit pivo v Rusku a na Kostarice

  • 0
Rusko, Kostarika, možná Gruzie. To jsou země, kde budou lidé již brzy pít pivo, jaké vaří sládek Oldřich Záruba v Pivovaru Chotěboř. Tamní investoři oslovili české firmy, které postavily pivovar v Chotěboři, s žádostí o vybudování vlastního pivovaru.

Chotěbořský sládek pak bude navíc přímo na místě pomáhat s vařením piva podle klasické české technologie. Zájem sládka těší. Potvrzuje to podle něj, že se v Chotěboři vydali správnou cestou.

"Na výstavbě pivovarů v zahraničí se budu podílet, abych zákazníkům garantoval správný výběr a instalaci technologie," popsal Záruba.

S vařením piva bude Rusům pomáhat

Jakmile budou pivovary dostavěny, Záruba v Chotěboři zaškolí nový personál. "Sem do pivovaru přijedou ti, kteří pak v námi postavených pivovarech v zahraničí budou sami vařit pivo. Předám jim své zkušenosti, naučím je to. Když ale bude potřeba, zajedu i k nim a namístě jim pomůžu s rozběhnutím výroby," řekl.

"Už je podepsaná smlouva s Ruskem na výstavbu stejně velkého pivovaru, jako máme tady u nás, tedy 25 tisíc hektolitrů za rok. V tuto chvíli si investor zajišťuje potřebné prostředky," popsal zahraniční spolupráci ředitel pivovaru Richard Moravec a dodal, že v ruském Krasnodarsku vyroste pivovar za 4 milióny eur.

Na Kostarice budou vařit pivo z Vysočiny

Stavět se bude i v Kostarice. Zatím je podepsaná dohoda o výstavbě dvou pivovarů, první už se projektuje.

Pokud bude vše probíhat podle předpokladů, v dalších pěti letech se v Kostarice a v sousedních zemích postaví celkem 10 pivovarů. Podle chotěbořského sládka tam bude pivo stáčeno do plechovek, lahví a sudů.

"Jelikož země leží v tropickém pásmu, bude se muset pasterizovat, technologie výroby piva bude ale stejná jako v Pivovaru Chotěboř," prozradil Záruba. (více o pivovaru čtěte zde)

Po chotěbořském pivu touží i v Gruzii

O výstavbě dalších dvou pivovarů se jedná také s Gruzií. První tamní pivovar by měl vařit sto tisíc hektolitrů piva za rok, druhý dokonce dvojnásobné množství.

I v Gruzii by měl nové trhy a používané technologie osobně zkoumat sládek Záruba. "Pivo tam prodávají někdy dost zvláštní formou. V hlavním městě Tbilisi jsem viděl lidi, jak stojí ve frontě před malým okýnkem. Tam byl ve zdi kohout a nějaká babka z něj lidem stáčela pivo do PET lahví, které si sami přinesli. Ochutnal jsem a bylo nepitelné," líčil Záruba.

V Gruzii je poměrně široká nabídka českých piv, která jsou tam ale importována z České republiky. Podle sládka se tu tuzemské pivo neztratí. "Místní trh je velký, a proto se podnikatelé nebojí do stavby nových pivovarů jít," dodal.