náhledy
Farmáři vybudovali novou místnost na dojení, kam se najednou vejde dvacet koziček. „Teď je dojíme dvakrát denně. Ráno v pět hodin začínáme, druhé dojení je pak odpoledne od 17 hodin. Než podojíme celé stádo, trvá to přibližně tři hodiny,“ popisuje Dvorský.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
„Je zajímavé, že v každém městě frčí něco jiného. V Chrudimi se na farmářských trzích prodá nejvíc tvarohu, žervé a tvarohových krémů s čokoládou. V Havlíčkově Brodě jdou na odbyt nejvíc čerstvé sýry a v Novém Městě na Moravě zase sýry polotvrdé,“ vypočítává Věra Dvorská.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Vedle koz chovají Dvorští na své farmě i několik ovcí.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
„Hnědé kozy na rozdíl od bílých mají mléko, které je nejméně cítit a má nejslabší chuťové vlastnosti kozího mléka. I to byl jeden z důvodů, proč jsme si vybrali tohle plemeno,“ vysvětluje farmář. Na rozdíl od Francouzů Češi typickou vůni a chuť kozího mléka zrovna nemilují.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Produkty manželé Dvorští prodávají jednak na svém statku, ale i na farmářských trzích. A jejich výrobky jsou k mání i v některých specializovaných obchodech.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Od roku 2010 si Dvorští veškeré kozí mléko sami zpracovávají ve speciální sýrárně. Denně to bývá až kolem 300 litrů mléka.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
„Chováme plemeno česká hnědá krátkosrstá, které není v Česku tak obvyklé,“ říká farmář. A přestože je s kozlíky občas těžké pořízení, nedá na své stádo dopustit.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
„Chováme plemeno česká hnědá krátkosrstá, které není v Česku tak obvyklé,“ říká farmář. A přestože je s kozlíky občas těžké pořízení, nedá na své stádo dopustit. Na svém statku čas od času uspořádá i prohldky pro veřejnost.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Manželé Dvorští se rozhodli pro chov hnědých koz, které nejsou v Česku tak rozšířené. Začínali se dvěma kusy, dnes jich už mají hodně přes stovku. Pro zvířata museli připravit ustájení v boxech na vysoké podestýlce s vyhřívanými napáječkami. Na snímku majitel farmy Jan Dvorský.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Manželé Dvorští se rozhodli pro chov hnědých koz, které nejsou v Česku tak rozšířené. Začínali se dvěma kusy, dnes jich už mají hodně přes stovku.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Manželé Dvorští se rozhodli pro chov hnědých koz, které nejsou v Česku tak rozšířené. Začínali se dvěma kusy, dnes jich už mají hodně přes stovku.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA