Poslední odhad úrody brambor je podle Českého statistického úřadu o 20 procent nižší než v předchozím roce. „Ale my si pořád myslíme, že to bude víc, tedy kolem 25 procent,“ domnívá se předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.
Soudí podle výsledků sklizně brambor na Vysočině, která je hlavní produkční oblastí této zemědělské komodity. „Na Vysočině je úroda brambor o 30 procent nižší než loni a jsou i podniky, které budou mít až padesátiprocentní výpadek produkce,“ zdůrazňuje.
Letošní úroda brambor je podle svazu třetí nejnižší za mnoho let. Brambor má být méně přibližně o 175 tisíc tun. Menší výnos byl jen v letech 2013 a 2015.
Příčin je několik. Jedná se hlavně o kombinaci sucha a tepla, které letos panovalo extrémně dlouho.
„Při teplotě 27 stupňů brambory přestávají růst. Několik chladných deštivých dnů to už nezachrání. Jsou odrůdy brambor, které dokážou lépe odolávat suchu a vysokým teplotám, celkový výnos to však neovlivní,“ dodává Chlan a připomíná, že nižší úrodu mají i v dalších evropských státech. Například ve Francii či v Německu.
Nebylo možné brambory zchladit. Ty tak už začínají klíčit
O více než třetinu slabší úrodu má letos například Zemědělské obchodní družstvo Kámen na Havlíčkobrodsku. Podle vedoucího tamní bramborárny Miloše Růžičky utrpěla vlivem horka a tepla i kvalita brambor.
„Nebyly chladné noci a ani nebyla možnost brambory po sklizni zchladit. Projevuje se to tím, že už začínají klíčit,“ vysvětluje Růžička.
Hlízy jsou také menší než obvykle. „Záleží, v jakém katastru jsme je měli zasazené a podle toho, kolik vody tam spadlo a kdy. Proto na některých místech byl výnos téměř normální, ale na jiném to byla doslova katastrofa,“ dodává Růžička.
Suché a horké léto pocítila na sklizni brambor také zemědělská společnost Lesolg z Rozsochatce na Havlíčkobrodsku. „Máme o třetinu menší výnosy brambor než jiné roky. Třetina úrody zkrátka není. Schází nám především konzumní brambory,“ posteskl si Jaroslav Halák, jednatel zemědělské společnosti, která pěstuje brambory na padesáti hektarech půdy.
Brambory prodává do restaurací i přímo ze dvora zákazníkům, kteří si přijedou. „Říkám jim, že do Vánoc brambory mít určitě budeme,“ připomíná.
„V supermarketech kilo brambor pod 14 korun nekoupíte“
Halák se - stejně jako jeho kolegové z jiných farem - domnívá, že cena brambor poroste. Předseda bramborářského svazu Chlan uvažuje, že výkupní cena brambor by mohla vzrůst o dvě koruny na kilogram.
„Zemědělec nyní prodává kilo brambor za čtyři koruny. Jedná se o velkoobchodní cenu pro zpracovatele, kteří balí brambory pro řetězce. V supermarketech ale sáček brambor pod 14 korun nekoupíte. Uvidíme, jak budou na situaci reagovat obchodníci. Zemědělci jsou až ti poslední, kteří by na tom vydělávali,“ dodal Jaroslav Halák.
Miloslav Chlan předpovídá, že výkupní cena brambor by mohla vzrůst o dvě koruny na kilogram.
Podle odhadu hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy brambory podraží asi o 25 procent. „Před vánočními svátky ale cena brambor může vyletět vzhůru až o 50 procent,“ řekl Kovanda pro ČTK.