Na kurzy už nechtěla dojíždět, tak kuchařské studio založila v Jihlavě

  8:43
Osmatřicetileté Veronice Doškové chybělo v Jihlavě kuchařské studio, které by nabízelo kurzy vaření pro veřejnost pod vedením profesionálních lektorů. A tak si jedno takové loni v říjnu v krajském městě sama otevřela. Jmenuje se Gurmandie a najdete ho pod Hosovským kopcem u výpadovky na Pelhřimov.
Vysokoškolačka Veronika Došková, která vystudovala aplikovanou matematiku, se...

Vysokoškolačka Veronika Došková, která vystudovala aplikovanou matematiku, se vrhla do vlastního podnikání. V Jihlavě si loni v říjnu otevřela kuchařské studio Gurmandie. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vaření je jejím velkým koníčkem. V roce 2014 dokonce stála za vznikem a organizováním jihlavských Restaurant Days.

„Zjistila jsem, že i když mě vaření moc baví, vím o něm stále málo. A tak jsem si občas zajela na kurz vaření do Brna nebo do Prahy. Ale ve všední dny to se zaměstnáním moc kombinovat nešlo. Bylo to daleko. Říkala jsem si tedy, že by bylo fajn mít něco takového i v Jihlavě. Navíc jsem se v té době začala trápit v práci, která mě přestávala naplňovat. Věděla jsem, že musím pryč a nejlépe dělat něco úplně jiného,“ shrnuje Veronika Došková důvody, které ji dovedly k vlastnímu podnikání.

Vysokoškolačka, která má vystudovanou aplikovanou matematiku, tak kvůli svému velkému snu opustila po čtrnácti letech stabilní zázemí velké korporátní společnosti a vrhla se do vlastního podnikání.

„Můj tatínek mi, samozřejmě v dobrém, říkal, že jsem hloupá, když odcházím z tak dobré práce,“ směje se. Zatím ale nelituje.

Pracovní doba od rána do večera, ale je šťastná

O svém záměru se prý radila i s profesionálními kuchaři a ti ji podpořili. „Jsem majitelka a jednatelka společnosti, dělám si kalkulace, domlouvám lektory, starám se o faktury, prezentaci, nákup surovin, ale jsem i uklízečka a umývačka nádobí,“ vypočítává úkoly, které musí zastat.

A její pracovní doba?

„Od rána do večera. Ale jsem tady šťastná,“ rozhodí rukama v rozlehlé, profesionálně vybavené kuchyni, jejíž dominantou je velký kuchyňský ostrůvek s pěti sporáky.

Právě tam se zájemci zdokonalují v kuchařském a cukrářském umění pod vedením profesionálních lektorů. Je mezi nimi například i špičkový šéfkuchař Jan Horký, ověnčený řadou mezinárodních ocenění z kuchařských soutěží.

Kromě toho je i současným kapitánem Českého národního týmu kuchařů. Pod jeho vedením tým loni poprvé v historii vyhrál na mistrovství světa v Singapuru. „Právě menu, které vařili v Singapuru, bylo jedním z témat kurzů. Učil nás dělat i netradiční zabíjačková jídla – například vepřová líčka na víně a nebo docela obyčejnou bramborovou kaši, která však byla v jeho podání naprosto neobyčejná,“ vzpomíná.

Lektory jsou i Pavel Mareš, šéfkuchař a majitel jihlavské restaurace Tři Knížata, cukrářka Helena Fléglová nebo táborský šéfkuchař Martin Svatek a člen Českého národního týmu kuchařů.

Cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil a pak i snědl

Klasický kurz je určen maximálně pro deset lidí a cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil, upekl nebo ozdobil a pak i snědl, nebo si odvezl domů.

Jedno setkání trvá čtyři až pět hodin. „V jeho ceně je už zahrnut nákup surovin. Lektor vede tým v práci, podporuje a v případě potřeby i pomůže. Poradí, jak a kde vybírat suroviny nebo jak poznat kvalitní maso,“ líčí majitelka studia a dodává, že v Gurmandii pořádají i přednáškové kurzy, v nichž vaří kuchař a účastníci si dělají poznámky a sledují ho při práci, nebo besedy a setkání o zdravé výživě. Připravuje i teambuildingové akce s vařením pro firmy nebo dětské oslavy narozenin, kde si děti samy připraví občerstvení, a příměstské tábory s vařením. „Chystám se dělat i svatby,“ dodává.

Kuchařské kurzy v Gurmandii jsou vždy tematicky zaměřené. Oblíbená a žádaná je podle Veroniky Doškové například asijská kuchyně a příprava sushi.

Na svátek svatého Valentýna měli ve studiu kurz, který byl zaměřen na afrodiziakální suroviny.

„V dalších měsících chystáme mimo jiné kurz pečení chleba, nakládání a fermentaci zeleniny, zdobení perníčků, úpravu jehněčího a mořských ryb. Budeme dělat i humra. Zákazníci mají navíc možnost sami si říct, jaký kurz by zde chtěli, takže do budoucna bychom chtěli připravit kurz věnovaný rautové kuchyni a grilování,“ vybírá Došková.

Kurzy vaření vyhledávají nejčastěji hobby kuchaři. „Ale měla jsem tu i kuchaře a cukráře z kaváren, kteří se chtěli zdokonalit, a naopak i lidi, kteří neumějí vařit vůbec. Jsme otevření všem,“ dodává majitelka Gurmandie.

Sama jako kuchařka není vyhraněná na určitý typ kuchyně. Vaří klasiku a ráda si ji zpestří i nějakou zahraniční kuchyní. A také experimentuje. „Baví mě vymýšlet vlastní recepty. Ale postupy si nikdy nepíšu, a tak pokaždé je to jídlo jiné,“ směje se a dodává, že některé suroviny jsou neprávem podceňované.

„Třeba taková čočka nebo hrách. Z nich jdou udělat naprosto úžasné pokrmy. Navíc jsou levné. A právě naučit zákazníky pracovat s těmito podceňovanými nebo opomíjenými surovinami je jeden z dalších smyslů Gurmandie,“ dodává Veronika Došková.

  • Nejčtenější

Prodával kolejiště i s domem, obří model nakonec daroval. Přenášel ho jeřáb

22. března 2024

Premium Nezvyklou podívanou zažili nedávno lidé ve žďárské Smetanově ulici. Autojeřáb tam stěhoval...

Moldavský autobus byl napěchovaný alkoholem, celníky upoutal chladicí přívěs

22. března 2024  14:04

Přes 600 litrů nelegálně převáženého alkoholu zajistili celníci z Vysočiny při kontrole moldavského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je jaro, Kobylinec na Třebíčsku pokryly květy vzácných modrých konikleců

23. března 2024  12:04

Přílivu návštěvníků nyní čelí přírodní památka Kobylinec u Trnavy na Třebíčsku. Rozkvetly zde...

ŘSD začne bourat sporný most přes D1. Přinese to uzavírku i protest místních

21. března 2024  8:51

Kvůli demolici nadjezdu se o předposledním březnovém víkendu uzavře na Vysočině dálnice D1. Od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Litoměřice vrátily Zlínu debakl, vedení v sérii se po výhře v Jihlavě ujal i Vsetín

23. března 2024  20:38

Hokejisté Vsetína vyhráli ve třetím utkání semifinále play off první ligy v Pelhřimově nad domácí...

Velikonoce zvou na řadu akcí. V Telči budou místo chlapců koledovat dívky

28. března 2024  16:14

Velikonoční svátky, které se pojí i s pětidenními školními prázdninami, se dají strávit mnoha...

K úpravě sídliště ve Velkém Meziříčí si řeknou své i jeho obyvatelé

28. března 2024  12:02

Do revitalizace sídliště Bezděkov se chce pustit velkomeziříčská radnice. Oblast s vícepatrovými...

Říkají mu brodské moře. Rybník Cihlář blízko koupaliště se dočká vylepšení

28. března 2024  8:49

Několik rybníků, které mohou lidé využít pro koupání, je v okolí Havlíčkova Brodu. Vymyká se mezi...

Západní stranou náměstí v Jihlavě projedou auta, v neděli zde zaparkujete zdarma

27. března 2024  15:18

Masarykovo náměstí v Jihlavě bude od pátku nově průjezdné. Jednosměrná jízda z dolní na horní část...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...