"V osmé třídě se mě učitelka zeptala, co bych chtěl dělat. Odpověděl jsem, že chci vařit pivo," vypráví mladý sládek, kterého v útlém věku zajímala chemie a potravinářský průmysl.
Jeho dětský sen se nakonec vyplnil a vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií Praha, kde se specializoval na vaření piva.
Do Želiva se dostal před dvěma lety díky spolupráci s Josefem Krýslem, který se podílel na renovaci tamějšího klášterního pivovaru.
"Hledal jsem uplatnění v oboru, neměl jsem ale téměř žádnou praxi. První zastávka byla v Radničním pivovaru v Jihlavě a druhá v Želivě, kde jsem se nakonec uchytil," přiznává Novák.
Želivský pivovar pojmenovává své moky podle významných opatů. Kromě tradičního Haštala je možné ochutnat i speciální piva jako třeba patnáctistupňového Salesia.
"Speciály jsou velice oblíbené. Jedním z posledních je světlý ležák Vitus, který byl připraven při příležitosti sta let od narození opata Víta Bohumila Tajovského nebo velikonoční šestnáctistupňové postní pivo," říká.
Nabídka práce přišla až z Mali
Želivské pivo tak láká nejen kolem projíždějící cyklisty, ale také znalce piva z celé republiky. "Chceme svým zákazníkům nabídnout něco jiného než velké pivovary. Například vím, že lidé z Vysočiny mají rádi spíše hořká piva, a proto receptury upravuji sám. Hraju si s nimi dnes a denně," naznačuje Novák.
O jeho zkušenosti s výrobou piva je přitom zájem už i v zahraničí. Nedávno kupříkladu získal nabídku práce v západoafrickém státu Mali.
Návštěvníci Želivského klášterního pivovaru mohou prozkoumat zrenovované prostory za doprovodu a výkladu samotného sládka. Exkurze se konají denně a turisté se dozvědí zajímavé informace o historii pivovaru, technologii vaření a na závěr mají možnost ochutnat vyráběná piva přímo v pivovaru.
Velmi oblíbené jsou také zážitkové víkendy, jejichž účastníci se zapojují do výroby a mohou získat i praktické zkušenosti.
"Víkend v pivovaru inspiroval již několik návštěvníků k tomu, aby zkusili uvařit své vlastní pivo v pohodlí domova. Kromě surovin jim stačí v podstatě jen hrnec, lednice a volný den," říká Novák, kterému při výrobě piva vypomáhá pouze jeden brigádník.
Produkce želivského moku od rekonstrukce prostor v roce 2011 prudce vzrostla. Za loňský rok vyrobil Želivský klášterní pivovar dvě stě padesát hektolitrů piva a letos je v plánu uvařit až čtyři stovky.
Na příští rok se také v klášteře chystá otevření nové pivovarské restaurace, která svým hostům nabídne kromě klášterního piva i tradiční českou kuchyni.