"Zatím to vypadá na nadprůměrné množství hroznů, jaká bude kvalita, se uvidí," opatrně předpovídá majitel Vinařství Sádek Lubomír Lampíř, jak bude vypadat letošní úroda.
Sádecké viniceMají rozlohu šest hektarů. Z toho na čtyřech hektarech vlastních vinic hospodaří Lubomír Lampíř, část patří taky Michalu Dobešovi z Bohušic. Roste tam třicet tisíc keřů révy vinné. Je to jediná oficiální vinice v Kraji Vysočina. |
Sklizeň začne ranou burčákovou odrůdou Irsai Oliver. Burčák z ní bude v prodeji na Sádku a také na několika místech v Třebíči ke konci příštího týdne.
"U irsaie už zaměkají bobule, tmavnou semena, chuť získává muškátové tóny. Jednou z dalších odrůd, kterou sklidíme na růžový burčák, je Festivalnyj. Jde o křížence s Veltlínským červeným raným," doplnil Lampíř.
Vinobraní potrvá dva měsíce, jak budou postupně dozrávat další odrůdy. Letos sklidí okolo osmdesáti metráků z hektaru.
Říká se, že co srpen neuvaří, září nedopeče. Platí to i pro vinohrad a úrodu? "Dny se krátí a s nimi též sluneční svit, ubývá fotosyntézy. Ale samozřejmě, pokud teď budou slunečné dny, ještě se to může na cukernatosti hroznů projevit příznivě," míní Lampíř.
Vinaře na celé Moravě trápilo v roce 2013 sucho, bojovali i s nezvykle silným tlakem houbové choroby, takzvaného padlí révového.
Jak se vyrábí burčákMošt z hroznů se zakvasí a ve sklepě při teplotě dvanáct až patnáct stupňů Celsia fermentuje. Asi tak třetí den nabírá na síle, má charakteristický šum, je teplý. To je nejlepší jej začít pít. Burčák je v tuzemsku mimořádně oblíbený. Za to třeba ve Francii jej naopak berou jen jako meziprodukt při výrobě vína. |
"Je to, jak když zelené bobule poprášíte moukou. Ty pak praskají, vytéká z nich obsah a sesychají. Mně to sebere maximálně deset až patnáct procent úrody. Co ale vím od kolegů z Mutěnicka a Podluží, tam někteří kvůli tomu přijdou o polovinu letošních hroznů a jsou dost nešťastní," zmínil Lampíř.
Sucho ve vinohradě může podle vysočinského vinaře způsobit hořké tóny ve víně. V zimních mrazech následující zimu pak mohou odejít celé keře révy. Příliš mnoho deště zase způsobuje praskání bobulí. Je to zkrátka rozmanitý sled událostí, na jehož konci je buď konstatování: byl to dobrý ročník, nebo výrok opačný.
Zatím na Sádku vyrábějí takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt ze slovenské produkce. Podle zákona se nesmí nazývat burčák, protože není z domácích hroznů.
Jak Lampíř říká, dobrý burčák nemá nahnědlou oxidační barvu ani nadměrné sedliny. Menší usazenina ovšem není na škodu, jsou to zbytky slupek a kvasinek.
Cena taky může napovědět. Pokud prodejce nabízí dvoulitrovku za méně než sto korun, je to podezřelé, taková cena nepokrývá výrobní náklady.