Čtyřiašedesátiletý Šťáva sice na zahradě v Moravských Budějovicích pěstuje tři hlavy své vlastní vinné révy, z těch však víno nedělá - to vyrábí z dovezených hroznů. Plus minus sto litrů.
„Hrozny s kamarádovou pomocí sešrotujeme, necháme vykvasit a děj se vůle Boží. Někdy se podaří hůř, někdy líp. Jsem amatér, dělám to pro radost,“ líčí.
Zatím není jasné, zda moravskobudějovický Vinařský spolek předznamenává zrod budoucího fenoménu - rozšíření vinařství i mimo zavedené regiony. Jisté však podle Štávy je, že díky vývoji klimatu přibývá míst, kde se dá vypěstovat i velmi kvalitní víno. Takovou oblastí může být i jih Třebíčska.
Známé jsou vinice pod hradem Sádek, které na úpatích vrchu nad Kojeticemi na místě zaniklých středověkých vinic budoval od konce osmdesátých let Lubomír Lampíř se svou rodinou. Sádecké vinice jsou nejzápadněji položeným vinohradem Moravy.
Ale přibývají další. Jaroslav Krouchal letos na degustační přehlídce, pořádané Vinařským spolkem, vyhrál v kategorii růžového vína se svým Caberenetem Moravia. Tedy s vínem z vinohradu z Lukova u Moravských Budějovic.
A dorůstá další konkurence. „S kolegy ze spolku jsme pomáhali před třemi roky zakládat vinohrad v nedalekých Šebkovicích, kde by letos měla být první, tedy panenská sklizeň,“ líčí Šťáva.
Jak ochutnáte kvalitní víno, už si jiné nekoupíte, říká vinař
Moravskobudějovicko není zatím vinařskou oblastí. Není vyloučeno, že se to někdy změní.
„I zde se dá vypěstovat víno, které je velmi dobré. Velice slušné se nyní ostatně pěstuje třeba i v kopcích u Vrchlabí. Důležité je, aby tam neprofukovalo a nebyla tam mrazová kotlina. Kdo je na produkci vína ekonomicky závislý, nemůže si dovolit ztráty,“ řekl Šťáva.
Ať už se větší vinohrady na Moravskobudějovicku v budoucnu budou dál rozšiřovat, nebo ne, Vinařský spolek se snaží ke kultuře vína přispívat už dnes. Má 40 členů, pořádá semináře, pravidelné degustace, ale třeba i zájezdy spojené s pracovními brigádami u vinařů na jižní Moravě. Nedávného už 23. ročníku jím pořádané degustace v budějovické Besedě se zúčastnilo 550 lidí, prezentovalo se 140 vinařů s pěti sty vzorky.
Spolek vznikl v roce 2001. Navázal na činnost Václava Kováře, dlouholetého šéfa zdejšího městského kulturního střediska a místního muzea. Ten zde tradici vinných degustací založil.
„Víno propagujeme, učíme se ho znát a hodnotit, pořádáme semináře. Jak jednou ochutnáte opravdu kvalitní víno, už si nikdy nepůjdete koupit nějaké podřadné do marketu,“ věří Šťáva.