Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vinaři pod hradem Sádek na Třebíčsku stočí tři tisíce litrů burčáku

  12:33aktualizováno  12:33
Jediné vysočinské vinařství na Sádku už začíná sklízet nejranější odrůdu Irsai Oliver, do deseti dnů bude mít vlastní burčák. Plánují, že ho stočí tři tisíce litrů.

Milovníci burčáku na Vysočině už se mohou za pár dní těšit na svůj oblíbený nápoj. (Ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

"Hroznů je letos méně, ale jsou vyzrálejší," říká spolumajitel firmy Lubomír Lampíř. Vliv na úrodu měly mrazy.

Zatím se podle Lampíře dá koupit částečně zkvašený hroznový mošt z dovezených hroznů. "Do deseti dnů budeme mít tak tři tisíce litrů vlastního burčáku," doplňuje spolumajitel vinařství Lubomír Lampíř.

Když se řekne burčák

Je to částečně zkvašený hroznový mošt s obsahem alkoholu do šesti procent.

Když je úroda kvalitní a vinař solidní, je nápoj doslova nabitý minerály a vitaminy (zejména B).

Vyrábí se z raných odrůd s muškátovými tóny.

Burčák je oblíbený hlavně v tuzemsku a na Slovensku, rádi jej popíjejí taky Rakušané, tam mu říkají Sturm.

Burčáku z vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku letos ho bude méně, protože se na množství hroznů podepsalo jarní sucho a květnové mrazy. Ty přitom ničily vinice na Moravě i u sousedů - až po Vídeň a Balaton.

A jak se pozná kvalitní produkt? "Neměl by mít nahnědlou oxidační barvu, musí ve vůni a aromatu odrůdově vonět, neměl by mít nadměrné sedliny... Byť menší usazenina není na škodu, ale výrobci by měli nápoj odkalovat. A taky cena leccos prozradí. Pod sto korun za dvoulitrovku, to je divné, nepokryje to náklady," vysvětluje vinař z Třebíčska.

Hodně konzumentů mívá po burčáku zažívací problémy. Ty způsobují jinak prospěšné kvasinky, kterými je mok doslova nabitý. Pro představu - jeden milimetr krychlový šťávy, tedy špendlíková hlavička, jich má ve vrcholné fázi kvašení až osmdesát milionů.

Jak se burčák vyrábí? Mošt z hroznů se zakvasí a ve sklepě při teplotě dvanáct až patnáct stupňů Celsia fermentuje. Asi tak třetí den nabírá na síle, má charakteristický šum, je teplý. To je nejlepší ho začít pít.

Podle Lampíře jsou nejvhodnější odrůdy na burčák buď rovnou muškáty, nebo ty, které mají muškátové tóny, jako je raná odrůda Irsai Oliver. Burčák je v tuzemsku mimořádně oblíbený, třeba ve Francii ho naopak berou jako meziprodukt při výrobě vína.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Svůj hlas odevzdala ve Žďáru nad Sázavou také poslankyně za ODS Miroslava...
Nebyla lídrem, přesto Němcová uspěla už ve svých šestých volbách

V poslanecké sněmovně zasedá nepřetržitě od roku 1998. Příští rok už v ní oslaví kulatých 20 let. Miroslava Němcová z ODS je politickým nestorem, který...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Opilý řidič ve vsi na Jihlavsku narazil do domu, spolujezdec zemřel

Dvaadvacetiletý mladík se smrtelně zranil při dopravní nehodě, která se stala v sobotu večer v Jindřichovicích na Jihlavsku. Řidič v obci nezvládl zatáčku a...  celý článek

Výzkum rajčat v laboratoři
Chemie, biologie, laboratoř. Škola zavádí nový obor Analýza potravin

Kdo z žáků miluje práci v laboratoři, zkoumání pod mikroskopem a má zálibu v biologii a chemických vzorečcích, ten bude mít možnost v Jihlavě studovat nový...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.