Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V rodinné čokoládovně využívají chilli, zázvor i konopná semena

  17:27aktualizováno  17:27
V zemi se ročně spořádá až 60 tisíc tun čokolády. Vyrábějí ji i rodinné podniky - jako ve Vyskytné nad Jihlavou, kde nabízejí řadu specialit připravených podle tradičních receptur ze 30. let. Společnost Kamila Chocolates nyní prodává na 60 druhů bonbonů.

Mezi netradiční výrobky řadí čokoládu posypanou konopnými semínky, osvědčenou pochoutkou jsou bonbony s nugátem a lískovými oříšky. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Rodinná čokoládovna ve Vyskytné nad Jihlavou se specializuje hlavně na bonbony. Nejoblíbenější jsou prý klasické - oříšek s nugátem. Firma vyrábí i čokoládové postavy nebo oblíbené Mikuláše.

Fotogalerie

"Musíme držet krok se současným trendem, proto zpestřujeme nabídku netradičními chutěmi, stále však dodržujeme tradiční výrobní postupy," říká jednatelka čokoládovny ve Vyskytné Kamila Ščepková.

Její otec František Hlava rodinný podnik Kamila Chocolates pojmenoval po dceři. Mezi netradiční výrobky řadí čokoládu posypanou konopnými semínky, osvědčenou pochoutkou jsou bonbony s nugátem a lískovými oříšky.

Používají čokoládu pocházející z kakaových bobů, které dovážejí hlavně z afrických států.

Kamila Chocolates

  • V rodinné firmě ve Vyskytné nad Jihlavou se pochoutky vyrábějí ručně. Každá figurka, Mikuláš nebo čert, je originál. 
  • Denně vyrobí asi tři sta kilogramů výrobků denně. Vysoká poptávka je na Vánoce po vyskytenských pralinkách, říká se jim sašetky.
  • Pyšní se i lázeňským ovocem: kandované švestky s krémem a čokoládou

Výroba jedné čokoládové dobroty trvá necelých šedesát minut a z devadesáti procent je to ruční práce. V letních měsících se kvůli nižšímu zájmu produkuje čokolády méně, avšak v současné době se již rozjíždí výroba dutých mikulášských figurek.

Měsíčně ve Vyskytné nad Jihlavou vyrobí průměrně osm tun čokoládových výrobků.

Otevřeli nový přednáškový směr

Čerstvou novinkou v podniku je otevření přednáškového sálu. "Stále více zákazníků nás oslovuje s tím, že je zajímá, jak se čokoláda vyrábí. Nechtěli jsme zájemce ochudit o informace, proto se v podkroví vedlejší budovy zrekonstruovala místnost pro tyto účely," vysvětluje Ščepková.

Do výrobny se návštěvníci z hygienických důvodů nedostanou. Pro milovníky čokolády proto mají prezentaci, při které se posluchači například dozvědí, jak se pěstují a zpracovávají kakaové boby. Dále jim ve firmě promítnou video z výrobny, kde mohou sledovat vznik čokoládových bonbonů krok po kroku.

Přednášková místnost byla přes léto vybavena technikou, a čokoládovnu tak mohou od září navštěvovat i školní třídy.

Rodinná firma Kamila Chocolates se čokoládovým pochoutkám začala věnovat již před sedmnácti lety, kdy se Františku Hlavovi podařilo obnovit prvorepublikové receptury. Ve zrekonstruované hale pak rozjeli produkci.

V systému zakázkové výroby spolupracují i se zahraničními firmami, například se švédskou společností Oriflame. Rodinný podnik se dočkal i ocenění. Loni se například umístil jako druhý v soutěži Firma roku Kraje Vysočina.

Více než polovina Čechů konzumuje čokoládu až několikrát týdně, ročně to pak vychází až na šest kilogramů. Přestože Češi v posledních letech přicházejí na chuť hořkým čokoládám, největší popularitě se stále těší čokoláda mléčná.

Bezmála třicet procent milovníků čokolády v tuzemsku si oblíbilo také různé přísady, jako jsou oříšky, mandle či ovoce. Informoval o tom nedávný výzkum společnosti KPMG Česká republika.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Stržanov u Žďáru dostal víc peněz, sousedé se kvůli nim rozhádali

Spory ve Stržanově, místní části Žďáru nad Sázavou, se musí zabývat žďárská radnice. Po vzniku petice volající po odstoupení osadního výboru, kterou podepsalo...  celý článek

Milena Šatavová z Rokycan přesně ví, který den má které jméno svátek. Její...
VIDEO: Arnošt, Kvido, Hugo, Erika. Žena přesně ví, kdy kdo slaví svátek

Milena Šatavová z Rokycan má paměť jako slon. Dokáže přeříkat celý kalendář od ledna do prosince a přesně při tom ví, kdy které jméno slaví svátek. Své umění...  celý článek

Už rok a půl pletou ženy z Nového Veselí s cílem podpořit stavbu obchvatu....
V Novém Veselí roste naděje na obchvat, stavět by se mohlo už za rok

Nové Veselí na Žďársku je blíž k obchvatu za více než 200 milionů korun. Kraj vybral, kdo zpracuje projekt. Lidé v městysi o novou silnici, která by z centra...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.