Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.

Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V dalešické cukrárně už voní vánoční cukroví i pivovarské Sladovky

  • 0
Ačkoli do Vánoc je ještě daleko, Renata Vonešová už z trouby vytahuje nadýchané pusinky a voňavé vanilkové rohlíčky. Profesionální cukrářka totiž začíná péct cukroví už začátkem listopadu, aby zvládla nápor objednávek. Kromě tradičních sladkostí vyrábí i originální Sladovky, které propojují dalešický pivovar se známými Postřižinami.

"Zatím máme napečeno na ochutnávku do Brna. Od lidí přijímám objednávky. Ten hlavní nápor přijde koncem listopadu," popisuje třiatřicetiletá drobná žena s výraznýma modrýma očima.

Když ukáže Renata Vonešová načančané droboučké cukroví, sběhnou se vám sliny. A ono nejen pěkně vypadá, je taky dost dobré.

Vymyslela pivní Sladovky

"Zakládám si na tradičním pečení podle starých cukrářských českých mistrů. V našem cukrářství používáme jen kvalitní suroviny. Cukráři v minulosti neznali náhražky. Využívali kvalitnější suroviny jako pistácie, mandle, marcipán. Toho se držím. Vyhýbám se konzervantům, potravinářským barvivům," podotkne Vonešová, která je autorkou vlastního receptu na jednu specialitu.

Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.

Ta propojuje dalešické cukrářství se zdejším známým pivovarem, v němž se točily kultovní Postřižiny. Pivovar je vábidlem pro turisty.
A Renata Vonešová vymyslela Sladovky, což jsou pivovarské máslové sušenky. Vyhrála s nimi dokonce v soutěži Regionální potravina kraje Vysočina.

Sladovky vyrábí sladké i slané

"Je to můj vlastní recept. Originál, který neprozradím," šibalsky mrkne Renata Vonešová s tím, že Sladovky spatřily světlo světa po dohodě se správcem pivovaru.

"Přišel za mnou, jestli bych nevymyslela něco zvláštního. Tak vznikly Sladovky," zmíní se Vonešová. Jsou ve sladké a slané verzi. Při výrobě používá cukrářka ječný slad z dalešického pivovaru.

Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.

Do sladkých přidává med, do slaných mláto. V pivovaru je nabízejí hostům. "Jinak je o ně zájem po celé republice. Nedávno je dostal i pan premiér," prozradí Renata Vonešová. K pečení cukroví se dostala náhodnou.

Myslela, že bude mít víc času na děti

Vystudovala Obchodní akademii. Při mateřské se vyučila na hotelové škole cukrářkou a následně si dodělala mistrovskou cukrářskou školu v Brně. A otevřela si cukrářství v domku u rodičů.

Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.

"Naivně jsem se domnívala, že budu mít dost času na děti. To byl omyl," zasměje se cukrářka, která vytváří kromě cukroví také dorty.

Na fotkách ukazuje třeba čokoládovou motorku. "Tu jsem dělala 33 hodin," prohodí Renata Vonešová. V cukrářství tráví většinu času. K ruce má pár pomocnic.

Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.Renata Vonešová při výrobě vánočního cukroví.

Ve výrobně je čisto a voňavo. Na zdobení čekají perníčky. Na tácu je úhledně naskládáno několik druhů vánočního cukroví. Rohlíčky, laskonky, hvězdičky, srdíčka z lineckého těsta...

Na plechu jsou připraveny mrňavé pusinky. Jedna jako druhá. "Děláme všechno ručně. I vanilkové rohlíčky. Zakládáme si na tradici. Chci i do budoucna zachovat naše malé domácí cukrářství," zamyslí se Renata Vonešová.