Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vinaři na Sádku sklidili ledové víno. Jako jedni z mála v republice

  18:20aktualizováno  18:20
Byli trpěliví, zatímco ostatní to už vzdali. Jediné vinařství na Vysočině jako jedno z mála vyrobí ledové víno. Na ty pravé podmínky čekali vinaři na Sádku do pondělního brzkého rána. Šťáva s vysokým obsahem cukru bude dva měsíce fermentovat, ledové víno bude k dostání od března.

Ve vinařství na Sádku měli v pondělí nad ránem napilno. Než se první ranní paprsky dotkly hroznů, z nichž se vyrobí ledové víno, muselo být sklizeno. | foto: Hana Jakubcová

První paprsky slunce se derou nad kopce, začíná velký finiš. Nesmějí se dlouho dotýkat zmrzlých hroznových bobulí. Pracanti se ale pochlapili. Vstali za tmy, vběhli do vinohradu a dostříhávají poslední hrozny včas.

Sádecká vinice - nejzápadněji položená ve znojemské podoblasti a jediná oficiální na Vysočině - bude mít po několika letech opět ledové víno. Odrůda? Sauvignon Blanc.

Vyplatilo se počkat, byť to byl docela adrenalin. "Ještě v neděli večer to nevypadalo nadějně. Musí být ranní mráz nejméně minus sedm stupňů a předpovědi byly skeptické. Nakonec dobře přimrzlo a hrozny se podařilo sklidit. Je jich čtrnáct metráků a cukernatost 28 stupňů. Jsme jedni z mála, kteří na Moravě v této sezoně dělají ledové víno," říká spolumajitel sádeckého vinařství Lubomír Lampíř.

Příliš teplá zima jiné vinaře odradila. Aby nepřišli o úrodu, raději sklidili hrozny dříve na takzvané přívlastkové víno pozdního sběru s cukernatostí do 24 stupňů. Ledové musí mít nejméně 27 stupňů. To znamená, že ve sto litrech vylisovaného moštu je obsaženo nejméně 27 kilogramů hroznového cukru.

Šťávy se nakonec podařilo vylisovat na 300 litrů

"Vylisuje se tak dvacet procent sladké šťávy. Víno bude dlouho fermentovat, do prodeje ho dáme asi za dva měsíce. Zpravidla bývá rychle pryč," uvedl v pondělí ráno Lampíř. Cena se v současnosti pohybuje nad třemi sty korunami za dvoudecovou lahev. V minulosti toto zvláštní víno z vinařství putovalo i do Vietnamu.

Sklizeň ledového vína ve vinařství na Sádku.

Sklizeň ledového vína ve vinařství na Sádku.

Mezi necelou desítkou ranních pomocníků byl rovněž Bořivoj Hrůza z Kojetic. "Občas Lampířovi pomáhám, pracoval jsem u něj například na stavbě sklepa. Vidíte, že hrozny jsou úplně ztuhlé," podotkl.

V mrazu voda v dužnině vymrzla a mimo krystalků ledu zůstal čistý cukr - glukóza a fruktóza. Výsledný mok bude sladký.

Šťávy je nakonec necelých tři sta litrů. Šťáva spolu s dodanými kvasinkami začne od nynějška v demižonech fermentovat, proces potrvá do března. Po vyčíření, neboli vyčištění se dá do lahviček.

Mluvčí Českého vinařského svazu Martin Půček uvedl, že letos vydržel málokterý vinař. "Riziko znehodnocení hroznů v teplé zimě bylo příliš velké. Nevím, jak moravská vinařství Marcinčák, Novosedly, Sedlec nebo Znovín, zda se do výroby ledového ještě pustí. Přesně to neevidujeme. Ale myslím, že to budou opravdu jen jednotlivci, kteří si v této sezoně počkají na ledové víno," řekl Půček.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Dnešní podoba zimního stadionu v Třebíči je ze 70. let. Průměrně tu chodí na...
Zimní stadiony v Třebíči i v Brodě se připravují na velké rekonstrukce

Nejen jihlavský Horácký zimní stadion. Investovat je třeba i do dalších zimních stadionů na Vysočině. Příští rok v únoru oslaví hokejisté a fanoušci Horácké...  celý článek

Psi v útulku v době, kdy jeho bývalý šéf už nezvládl osobní problémy,...
Soud na tři roky zakázal činnost útulku Ligy na ochranu zvířat v Třebíči

Okresní soud v Třebíči na tři roky zakázal činnost tamní pobočce Ligy na ochranu zvířat. Zařízení pro opuštěná zvířata totiž v minulosti dlužilo na zdravotním...  celý článek

Ilustrační snímek
Ochránci zvířat pátrají po losovi, od D46 mohl vyrazit k Přerovu či Zlínu

Nevšední pohled se může v těchto dnech naskytnout lidem na střední Moravě, spatřit by zde totiž mohli losa evropského. Ochránci zvířat proto prosí veřejnost o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.