Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nemoci se veganům stejně nevyhnou, říká diabetoložka z Vysočiny

  8:52aktualizováno  8:52
Endokrinoložka a obezitoložka Sylvie Špitálníková z havlíčkobrodské nemocnice upozorňuje, že jednostranné stravování bývá problematické. Člověku pak chybí určitě vitamíny a minerály, které není možné dlouhodobě nahradit. Vegetariánství a veganství podle ní není vůbec vhodné pro děti nebo těhotné či kojící ženy.

Čistě veganské nebo vegetariánská strava není podle diabetoložky zdravější než střídmá racionální strava. Lidem pak chybí v těle důležité látky. Mimo to, vegani na Vysočině mají výrazně menší možnost vybírat si mezi podniky, kam se půjdou v poledne najíst. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Je podle vás zdravější vegetariánská nebo veganská strava?
Nemyslím, že by bylo vegetariánství zdravější než střídmá racionální strava. Avšak u dospělých lidí není ze zdravotního hlediska námitek proti vyloučení masa a masných výrobků z jídelníčku. Osobně bych se však přimlouvala za alespoň občasnou konzumaci mléčných výrobků či vajec. Co se týká veganství, platí, že čím větší omezení, tím obtížnější je doplňovat všechny potřebné živiny v dostatečném množství. Jednostranné stravování bývá vždy problematické. O složení jídelníčku je třeba více přemýšlet a snažit se, aby i tak byl dost pestrý.

Lékařka Sylvie Špitálníková z Havlíčkova Brodu během studia na vysoké škole...

Diabetoložka Sylvie Špitálníková.

Na co by si vegetariáni a vegani měli při takovémto způsobu stravování dávat pozor? Jak by měli kombinovat potraviny?
Vegetariánství nebo veganství po česku někdy vypadá tak, že vynecháme maso, vejce nebo mléčný výrobek a na talíři zbude příloha, například vynecháme smažený sýr a zůstanou hranolky s kečupem a podobně. To ovšem není vegetariánství ani veganství. Na talíři by vždy měly být zastoupeny složené sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina, vitaminy i stopové prvky ve vhodném poměru. Jako zdroje bílkovin dobře poslouží luštěniny, pseudoobilniny (pohanka, quinoa, amarant), ořechy, v případě některých vegetariánů i mléko, mléčné výrobky, vejce. Měly by být zastoupeny kvalitní rostlinné tuky a také zde by měla tvořit 1/3 porce zelenina.

Vegetariánství a veganství

Vegetariánství - z jídelníčku je vyloučeno veškeré maso. Nejstarší záznam o vegetariánství pochází již ze 7. století před naším letopočtem.

Veganství - je stravování bez jakýchkoliv živočišných potravin, tj. bez masa, mléka, vajec a výrobků z nich. Mnoho veganů také odmítá med.

Vitariánství - je příjem tepelně nezpracované stravy, která je většinou i vegetariánská.

Jaká lékařská rizika vegetariánská strava může případně přinést?
Hrozí deficit železa, vitaminu D, vitaminů skupiny B, jódu. Osobně si myslím, že opravdu dobře sestavený jídelníček vegetariána i vegana může obsahovat dostatek vitaminů a minerálů, avšak je to náročnější než u racionální stravy. Vzhledem k tomu, že je výběr potravin již zúžen, není vhodné ho nadále omezovat. Například vegetarián, který nemá rád luštěniny, bude mít těžké sestavit stravovací plán.

Je vhodné, aby si preventivně doplňovali vitaminy, například D či B12 formou tablet, kapek?
Doplňování vitaminů a minerálů ve formě tablet či kapek je až poslední možností. V období zvýšené zátěže a spotřeby to může být na přechodnou dobu užitečné, ale za normálních podmínek by měl být jídelníček sestaven tak, aby běžnou potřebu všech živin pokryl.

Naopak jsou nějaká onemocnění, která se vegetariánům vyhýbají?
Podle mých zkušeností ne. V některých případech může mít tato strava příznivý dopad na poruchu metabolismu tuků či dnu.

Je vhodné, aby se vegansky stravovaly těhotné ženy?
To považuji za zcela nevhodné. Těhotným ženám bych doporučila racionální stravu se zastoupením živočišných i rostlinných bílkovin a tuků. Aby aspoň po dobu gravidity a kojení udělaly výjimku a zařazovaly alespoň rybí maso, mléko, mléčné výrobky a vejce.

Fotogalerie

A děti?
Pro děti je vyloučení živočišných bílkovin z jídelníčku nevhodné. Rostlinné bílkoviny neobsahují všechny pro lidské tělo potřebné aminokyseliny. Dětský organismus se vyvíjí a může být tímto nedostatkem poškozen. Rostoucí organismus, na rozdíl od těla dospělých lidí, potřebuje také více cholesterolu, vitaminů rozpustných v tucích a minerálů, zejména železa. Z dětské výživy nemají být zcela vylučovány žádné potraviny. Ovšem musíme přísně dbát na jejich kvalitu.

Někteří lidé si myslí, že když přestanou jíst maso, tak zhubnou. Je to tak?
To je bohužel omyl, hubnutí či tloustnutí závisí hlavně na celkovém příjmu a výdeji kalorií. Nikoliv na konzumaci živočišných bílkovin.

Veganská strava? Může chutnat, ale nabídka je slabá

I ve speciálních vysočinských restauracích je pro ortodoxní vegany výběr pouze...

Redakce MF DNES otestovala, jak se v regionu stravuje veganům. Tedy lidem, kteří nejedí nejen maso, ale ani veškeré živočišné produkty, jako je například máslo nebo vejce.

Jaké mají možnosti? Co vlastně restaurace a jídelny na Vysočině veganům nabízejí?

Navštívili jsme celkem čtyři restaurace ve třech městech, abychom během jednoho týdne zjistili, jak se dá vegansky obědvat, aniž by si člověk musel kuchtit doma.

Lucky's Vege Bistro - Třebíč

  • Nabídka: dvě denní jídla, jedno stálé.
  • Kuchyně: vegetariánská i veganská.
  • Ceny jídla: podle hmotnosti, běžná porce se vejde do 100 korun.
  • Co jsme si dali: Tofu Makhani – indický pokrm s garam masalou a rýží a zeleninové karbanátky s grilovanou zeleninou a bramborem ze stálé nabídky.
  • Hodnocení jídla: pochutnali jsme si, i když karbanátky byly na náš vkus méně dochucené. Bohužel jsme museli oželet polévku, protože byla pouze vegetariánská.
  • Pozitiva: dobré jídlo, příjemná obsluha a prostředí. Majitelka ochotně poradila s výběrem. Z menu je jasně patrné, které jídlo je veganské a které vegetariánské.
  • Negativa: v měnící se nabídce často nebývá ani jedno veganské jídlo, strávník tak může být odkázaný jen na zeleninové karbanátky, což se časem jistě omrzí.

Zahrada - Pelhřimov

  • Nabídka: dvě denní jídla, je možné je libovolně nakombinovat.
  • Kuchyně: vegetariánská i veganská.
  • Ceny jídla: podle hmotnosti, běžná porce se vejde do 100 korun, polévka k menu je za 20 korun, dezert za 40 korun.
  • Co jsme si dali: jáhlové šťouchance, květákový mozeček s tofu, polentové kostky, mrkev s kukuřicí, naklíčené mungo, červená řepa, celerová polévka, čokoládový cheesecake s banánem.
  • Hodnocení jídla: zdravá výživa z jídla přímo „dýchala“. Nebylo špatné, zasytilo, ale chuťově nenadchlo tak jako v předchozím bistru. Opět nám připadalo nedochucené.
  • Pozitiva: dobré jídlo, příjemná obsluha a prostředí.
  • Negativa: z menu není možné vyčíst, co je veganské, dozvěděli jsme se to až od obsluhy. Na stole chyběla sůl.

Sweet Secret of Raw - Jihlava

  • Nabídka: jedno hlavní jídlo, obměna po třech dnech, jinak funguje jako raw cukrárna a kavárna.
  • Kuchyně: raw (rostlinná strava, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 °C – pozn. red.).
  • Ceny jídla: hlavní chod 105 korun, polévka 45 korun.
  • Co jsme si dali: kebab na špejli se salátem, cuketová polévka s krekry.
  • Hodnocení jídla: vypadá i chutná dobře, i když kebab nepřipomíná. Je však hodně syté, takže máme problémy ho vůbec dojíst.
  • Pozitiva: chutné jídlo, příjemná obsluha a prostředí.
  • Negativa: vyšší cena, u kavárenského stolu se navíc jedlo trochu nepohodlně.

Natural centrum - Jihlava

  • Nabídka: čtyři denní jídla, jedno stálé.
  • Kuchyně: kombinovaná.
  • Ceny jídla: hlavní chod kolem 90 korun, polévka 30 korun.
  • Co jsme si dali: pikantní cizrna s jasmínovou rýží a kari, dýňová polévka.
  • Hodnocení jídla: jelikož nejsme fanoušci cizrny ani kari, nepochutnali jsme si. Bohužel se jednalo o jediné veganské jídlo v nabídce.
  • Pozitiva: jídlo zasytilo.
  • Negativa: vyšší cena.

Celkový dojem

Být veganem na Vysočině (a nemuset si přitom vařit sám), není zrovna lehký úděl. Nabídka je žalostně malá. Úplně chybí restaurace se širším výběrem veganských jídel.

Autoři:



Nejčtenější

Spory v jihlavské čtvrti mocných. Majitelka překopala polní cestu

Majitelka pozemků se s radnicí nedohodla na prodeji půdy, a tak přes cestu...

V jihlavské příměstské části Zborná, do které se stěhují i politici a šéfové místních velkých firem, se prohlubují...

Zákaznice odešla z nákupu s cizí peněženkou, bylo v ní 30 tisíc korun

Stačila chvilka nepozornosti a žena nakupující v jednom z jihlavských obchodů...

Stačila chvilka nepozornosti a žena nakupující v jednom z jihlavských obchodů přišla o peněženku s bezmála třiceti...



Sparta - Jihlava 1:0, rychlý gól, pak nuda. Vítězové dostihli Slavii

Sparťanští fotbalisté protestují proti rozhodnutí sudího.

Sparťanští fotbalisté se bodově dotáhli na třetí Slavii. V předehrávce 14. kola zdolali Jihlavu 1:0, když jediný gól...

Vodní mlýn býval ruinou, kovář Habermann z něj udělal chloubu Jeníkova

Rodině Habermannových se podařilo znovu zprovoznit mlýnské kolo. To momentálně...

O tom místě u Větrného Jeníkova na Jihlavsku ví málokdo. Je schované v údolí kilometr od městyse. Přesto patří samota k...

Na poutích se za socialismu sehnalo všechno, vzpomíná žena od kolotočů

Všichni její předci, které si Anna Hubená pamatuje, se věnovali stejné práci. I...

Sedmnáctý listopad v roce 1989 znamenal velkou změnu i pro světské, kteří vozí v sezoně každý týden kolotoče a atrakce...

Další z rubriky

Provozovatel jihlavské záchytky končí, nechce dělat hotel pro opilce

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě.

Kraj Vysočina řeší, kdo bude od března 2018 provozovat protialkoholní záchytnou stanici. Služby města Jihlavy totiž...

Soud zamítl žalobu náměstka hejtmana. Koalice na Vysočině se otřásá

Josef Pavlík z hnutí ANO (vlevo) lhal o své komunistické minulosti. Také se...

Okresní soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Josefa Pavlíka zvoleného za hnutí ANO na server Občasník. Žaloba...

Nejoblíbenější jihlavská herečka si převzala cenu na lůžku

Prostřednictvím telemostu zamířila gratulace do nemocnice. Tam nyní leží...

„Kde jsou všichni herci?“ divili se návštěvníci jihlavské Noci divadel a předávání tradičních Cen Horác. „Zatím se...

Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka
Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka

O metodě BLW si přečtěte v rozhovoru s Ditou Ptáčkovou



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.