"U nás je dýňové pivo spíše raritou. Dalo by se říci, že je to taková pivní obdoba amerického dýňového koláče, který v Americe pečou při příležitosti oslav svátku Halloween," řekl sládek Jaroslav Dorážka.
Při vaření dýňového piva se podle něj kromě čerstvých dýní používá stejná směs koření jako právě na dýňový koláč. "Skořice, muškátový ořech a koriandr. Pivo si zachovává jemnou hořkost, má jantarovou barvu a příjemné skořicové aroma," řekl sládek.
Dýňový speciál není jediný, který se objevil na Vysočině v posledních dnech. Pivovary ze skupiny K Brewery, do které je řazen i jihlavský Ježek, nabídly třináctistupňový Svatováclavský pšeničný speciál.
Pivo se vařilo v Černé Hoře, do hospod v kraji jej distribuoval Pivovar Jihlava. Jedná se o pití charakteristické světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem. Ten způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek.