Obě výročí si firma, která celou dobu existence sídlí v areálu v Hesově, přibyslavské místní části, náležitě připomene. V sobotu 31. srpna proběhne oslava pro všechny zaměstnance firmy a jejich rodiny, bývalé pracovníky i širokou veřejnost na přibyslavském náměstí. "Mlékařské veřejnosti" pak chce Pribina svá výročí připomenout na Mlékárenském dnu na počátku září.
Výrobce už bezmála šest desetiletí oblíbeného Pribináčku vznikl jako mlékařské družstvo v roce 1923. Ve svých počátcích se zaměřilo na výrobu sýrů. Družstvo se rozvíjelo. Během druhé světové války začalo experimentovat s výrobou plísňových sýrů.
Slávu Pribině ale přinesla až padesátá léta a produkce Pribináčků. Slogan "Pramen zdraví z Posázaví" znala celá republika. "Už tenkrát byl Pribináček koncipován tak, aby měl chuť, kterou mají děti rády, a aby jim to dodalo energii," říká jednatel Pribiny Oldřich Obermaier.
Za půl století se na Pribináčku změnilo jediné, jeho trvanlivost. V minulosti ho bylo potřeba spotřebovat do 24 hodin. "Kvůli distribuci a trvanlivosti byl k dostání pouze v Praze a v Havlíčkově Brodě," řekl Obermaier.
Sovětská balička putovala zpět na Ukrajinu. A ještě tam sloužila
Pribináček je jinak stále stejný, zato v samotné Pribině se toho změnilo mnoho. Areál sice vypadá podobně, nové je ale takřka vše uvnitř. Může za to francouzský koncern Bongrain, který Pribinu v roce 1993 v privatizaci koupil. A to je právě ono druhé kulaté výročí.
"To Pribinu zachránilo. Jinak by po revoluci skončila podobně jako tři čtvrtiny dalších mlékáren v republice. Buď by zanikla, nebo by horko těžko přežívala jen jako malý podnik lokálního významu," konstatoval druhý z jednatelů závodu Václav Žatečka.
Bongrain pomohl Pribinu modernizovat, nahradil veškeré stroje, na nichž se dělalo ještě těsně po válce.
"Když si francouzští zástupci areál prohlíželi, zaujal je tam jeden stroj v šeru. Ptali se, co to je. Byla to balička sovětské výroby, kterou Pribina používala od padesátých let," vzpomněl Obermaier.
"Hned šla ze závodu a nahradil ji nový stroj. A tuhle sovětskou ,baličku‘ se nám pak nakonec podařilo prodat na Ukrajinu, kde ještě sloužila," dodal pobaveně. Podle něho bylo před dvaceti lety v závodě zhruba 80 procent strojů vhodných leda do šrotu.
Dnes je z Pribiny jeden z největších zpracovatelů mléka a výrobců sýrů a smetanových krémů v republice. Ročně na jejich výrobu spotřebuje 110 milionů litrů mléka.
"Kupujeme ho pouze ze čtyřicetikilometrového okolí Přibyslavi. Mléko z Vysočiny vždycky bylo kvalitnější," říká Oldřich Obermaier.
Pribina posledních dvacet let patří do skupiny Bongrain. Součástí této skupiny je Pribina v Přibyslavi i mlékárny v Hodoníně a Sedlčanech. Společně jsou největším producentem sýrů v České republice. Přibyslavský podnik si v posledních letech drží ustálený počet přibližně 360 zaměstnanců.
V roce 2010 se Pribina a podnik v Hodoníně spojily v celek TPK.