Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Růžička, MAFRA

Počasí letos rybám moc nesvědčilo, na ceně kapra by to ale nemělo být znát

  • 3
Do Vánoc sice zbývají ještě skoro dva měsíce, ale na to, co budou mít rodiny na Štědrý večer na talíři, teď myslí většina rybářství v kraji. Vrcholí výlovy rybníků pro předvánoční trh.

Podle prvních indicií, by letošní produkce ryb, především kaprů, měla být průměrná. Jak se ředitelé rybářství na Vysočině shodují, na vině je extrémní počasí, kvůli kterému některé rybníky trpěly nedostatkem vody.

Letošní kapři

  • Cena: Měla by být srovnatelná s tou loňskou.
  • Podle producentů se na Vysočině bude pohybovat od 60 do 75 korun za kilo kapra. 
  • Na co si dát pozor:

  1. Lidé by měli rybu kupovat z prověřeného zdroje.
  2. Káď má mít provzdušňovací zařízení, nesmí v ní být moc ryb.
  3. Rybu si dobře prohlédněte, neměla by mít vředy, plíseň nebo hluboké rány. Měla by být aktivní.

„V zimě nebyl skoro žádný sníh, v létě bylo zase sucho, a když zapršelo, tak to bylo na podzim a byly to většinou přívalové deště,“ shodují se.

Na konečné ceně pro zákazníka by se to ale odrazit nemělo.

„Určitě nebudeme zdražovat. Cena u kapra bude podobná, jako v loňském roce, to znamená 60 až 75 korun za kilo. Ale bude záležet i na konkurenci, za kolik bude prodávat,“ poznamenává Peter Vavro, ředitel společnosti Rybářství Telč, které na Vysočině obhospodařuje 800 hektarů rybníků.

Například rybářství Kinský ve Žďáru nad Sázavou se svými 750 hektary rybníků, chce letos prodávat kapra na vánoční stůl za 75 korun a ani Rybářství Velké Meziříčí nehodlá oproti loňsku podstatně zdražovat.

Do prodeje půjde z rybníků na Vysočině především kapr. „To je tradice,“ říká Petr Kulhánek, vedoucí rybářství Kinský.

„My budeme doplňkově prodávat ještě pstruha, amura a lína,“ dodává Vavro. Shodují se však, že si lidé stále nejčastěji vybírají právě kapra. I když nové manýry zákazníků už také poznali.

„Mladá generace už kapra neumí zabít ani vykuchat. Nejraději by ho měli již připraveného, vykuchaného a staženého. To, že lidé neumí rybu sami zpracovat, je i jedním z důvodů, proč před rybou na vánočním stole dávají přednost třeba kuřecímu masu,“ míní Petr Kulhánek.

„Někomu se i ta cena může zdát příliš. Ale to je dáno zase tím, že tu rybu neumí celou zužitkovat. Třeba z hlavy a vnitřností se dělá báječná polévka. A tu už bohužel řada lidí také nedělá,“ posteskl si.

A jak si vybrat pro štědrovečerní stůl toho nejlepšího kapra?

„Lidé by měli vybírat i podle prodejce. Třeba náš kapr se chová do tržní hodnoty čtyři roky, kdežto ten jihočeský roky tři. To je znát na kvalitě masa. To naše je chutnější a vyzrálejší. Také naše rybníky leží takzvaně na pramenech, takže ryby mají stálý přísun kvalitní vody z čisté přírody Žďárských vrchů,“ říká Petr Kulhánek z rybářství Kinský.

A na co si dát pozor přímo u kádí s rybami?

„Určitě bych se podíval, zda má káď provzdušňovací zařízení, zda se ryby nedusí, není jich tam příliš mnoho a neleží na boku. Rybu bych si také dobře prohlédl. Určitě bych nebral takovou, která je poškozená.

Vypadlá šupinka nevadí, to se běžně stává, ale ryba by neměla mít žádné vředy, plíseň nebo hluboké rány. To bych se otočil a šel raději pryč,“ radí ředitel telčského rybářství Peter Vavro.