Pivovar Chotěboř vystavil v letošní první polovině roku přes 6 500 hektolitrů piva, ve srovnání s loňskem produkci zvýšil o 59 procent. V pivovaru, který vznikl na okraji města, se pivo začalo vařit před dvěma lety. Kvůli zpestření letošní letní sezony připravil nové nízkoalkoholické pivo a pivní zmrzlinu.
První testovací várku lehkého piva, které obsahuje jen asi 2,5 procenta alkoholu, mohli lidé ochutnat na pivních slavnostech na náměstí. Jde už o sedmý druh piva z Chotěboře. Jeho název mohou navrhnout zákazníci.
Točená pivní zmrzlina? Nárok mají jen plnoletí
Další gastronomickou bombou slavností byla pivní zmrzlina, kterou vyrábí spolu s pivovarem místní cukrárna. "Je točená a máme dva druhy, světlou a tmavou," přiblížil sládek pivovaru Oldřich Záruba. Používá se na ni světlá či tmavá dvanáctka.
Světlá zmrzlina je hořká, tmavá má karamelovou příchuť. "Alkohol v ní zůstal, je jen pro plnoleté," upozornil sládek.
Pivní zmrzlinu vyrábí Pivovar Chotěboř ve spolupráci s místní cukrárnou.
Pivovar funguje od července 2009. Loni uvařil kolem deseti tisíc hektolitrů piva. Na trhu se pivu dařilo a pivovar byl Sdružením přátel piva v minulém roce vyhlášen Pivovarem roku.
Na zelené louce ho postavila společnost Ross, která se zabývá především dodávkami elektroinstalací a stavební výrobou. Projekt na nový pivovar v Chotěboři převzala od zahraničního investora. Pivovar se pro firmu stal referencí, která jí umožňuje nabízet pivovary v Česku i ve světě.
Miliony šly do chlazení i do nového řídicího systému
I brodský měšťanský pivovar zvedl výstav, i když "jen" o devět procent. "Podařilo se to i přes rostoucí konkurenci v regionu," uvedl člen představenstva Josef Racek.
Havlíčkobrodský pivovar vyrábí piva značky Rebel. Nedávno rozšířil sortiment o nealkoholické pivo. V prvním pololetí zprovoznil nový informační systém za pět milionů. Rekonstrukce chlazení ležáckých sklepů a spilek stála dalších skoro sedm milionů korun.
Díky tomu mohlo být přes šest tisíc kilogramů nebezpečného čpavku, který se dosud používal pro chlazení, nahrazeno chladivem, které v případě havárie neuškodí lidem ani životnímu prostředí. Nový řídicí systém chlazení umožňuje vést kvasný proces ve výrobě piva s přesností jednoho stupně Celsia.
Další investice se chystají pro druhou polovinu roku. Mezi nimi je i zavedení vyššího stupně automatizace řízení výroby ve varně a u kvašení piva.