"Sklizeň se o týden opozdila, přesto burčák ze sádeckých hroznů stihneme na víkendové Svatováclavské hody přesně. Nejlepší je totiž třetí den, kdy je teplý a má charakteristický šum. A k němu budou tento víkend i speciality z udírny a také hudební program různých žánrů," říká vinař Lubomír Lampíř.
Podle stadia prokvašení rozlišují vinaři burčák sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák. Pak už je z něj mladé víno. Zatímco u nás nebo v sousedním Rakousku je burčák oblíbený, ve Francii o něj zájem není a téměř všichni tam čekají až na mladé víno.
Čínské bylinky a stezka s rostlinami a brouky
V areálu pod Sádkem se nejen o víně mohou lidé dozvědět mnohem víc, protože tam nejsou jen vinohrady, sklípek a restaurace. Kromě vinařské naučné stezky se stovkou odrůd hroznů je v areálu také zahrádka s čínskými léčivými bylinami.
A připravuje se i další překvapení ve formě stezky, představující pro oblast Vysočiny ne příliš běžné rostliny a brouky. Na tomto projektu spolupracuje Lubomír Lampíř s Václavem Křivanem z Českého svazu ochránců přírody v Kněžicích.
"Přírodovědci tady našli tesaříky a některé další vzácné brouky, kteří se vyskytují jenom v Panonské nížině a na Pálavě. Jsem z toho unesený, že jsou i tady na Sádku, zatím byla nejsevernější lokalitou Mohelenská hadcová step," popisuje Lampíř chystané "broukoviště".
To se objeví i ve videocyklu "Příroda do zahrad, parků a krajiny", které natáčí ochranáři za střediska Chaloupky.