Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Pelhřimově si při masopustu pochutnali na téměř pětimetrové tlačence

  8:45aktualizováno  8:45
Potřinácté propuklo v úterý odpoledne pelhřimovské masopustní veselí. Nechyběl tradiční průvod masek ani zabijačkové speciality, které k masopustu neodmyslitelně patří. Veselici pořádala Agentura Dobrý den, která mimo jiné spravuje Českou knihu rekordů. A tak ani zde nemohlo chybět něco nezvyklého.

Masopustní veselice v Pelhřimově. Největší atrakcí byla obří tlačenka. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Pro přihlížející jsme si přichystali tlačenku, jak jinak než obřích rozměrů. Jsme přeci ve městě rekordů. Masky se dočkaly prejtu a klasické polívky prdelačky, děti jsme pohostili koblihami,“ popsal prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Podle něj je ústředním motivem celé slavnosti právě masopustní průvod. „Příjemné bylo i vystoupení pěveckého spolku Záboj,“ podotkl.

Fotogalerie

V rámci udržování tradic se také předávala vláda nad městem. „Poutník, který je symbolem Pelhřimova a je zároveň i ve znaku města, předal dočasnou vládu nad městem. Tu si od něj vyžádal takzvaný konšel,“ uvedl Miroslav Marek.

Účastníky potěšil také vyhlášený karikaturista Lubomír Vaněk coby rychlokreslíř maškar.

„V jednu chvíli doprovodil masopust aktuálními kresbami,“ doplnil Marek, jenž se i sám osobně převlékl za jakéhosi principála celé akce. Také on si rád pochutná na českých specialitách ze zabijačky.

Program masopustu organizátoři doplnili o povídání Miroslavy Kvášové z Muzea Vysočiny Pelhřimov. Podělila se s přítomnými o zajímavosti z historie pivovarnictví v okresním městě.

„Tentokrát jsme se zaměřili na drby o tom, jak se uměli dříve pelhřimovští měšťané veselit a jak to tu bylo v dřívějších dobách s vařením piva,“ konstatovala Kvášová.

Obří tlačenku vyrábělo šest lidí po pět hodin. Vážila 35 kilo

Raritou letošního masopustu v Pelhřimově se stala velká tlačenka, jejíž délka byla okolo 4,5 metru. Krátce po 16. hodině se slavnostně rozkrajovala přímo na náměstí a rozdávala se kolemjdoucím.

Na přípravě tlačenky se podílelo šest lidí a výroba trvala přibližně pět hodin. Kvůli časové úspoře se však dělala den dopředu.

„Pochopitelně jsem ji ochutnával, abych věděl, zda je skutečně poctivě udělaná. Přidávali jsme do ní běžné suroviny jako například vepřové koleno a vývar. Vážit by měla přibližně 35 kilogramů,“ nastínil Zdeněk Prokeš z řeznictví, kterému byl úkol svěřen.

„Určitě se z ní nakrájí 300 porcí,“ odhadoval Marek. Zajímá se o staré obyčeje a zvyky a k tomuto období bezesporu patří zabijačkové hody. „Proto jsme se rozhodli udělat právě tlačenku a pohostit tak návštěvníky,“ přiblížil nápad organizátor.

Jak ale podotkl, nejedná se o nový rekord. V minulosti totiž zapsali do České knihy rekordů tlačenku, která měla na délku více než 75 metrů.

Pelhřimov dodržuje nejtradičnější možný termín masopustu

Pelhřimovský masopust dodržuje ten nejtradičnější termín, jaký je vůbec možný, tedy masopustní úterý. Pořadatelé se tak chtějí co nejvíce přiblížit staročeské zvyklosti.

V samotném průvodu diváci mohli narazit na Marfušu, maškaru ztvárňující známou postavu z klasické pohádky Mrazík. I ona si dala tlačenku.

„Osobně mám v oblibě tlačenku i prejt. Takže jsem se těšila, až ochutnám kousek z té gigantické. Vypadala lákavě už na pohled a stejně tak i chutnala,“ řekla Vlasta Vlčková alias Marfuša.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Klára Bažoutová s medailemi z atletického mistrovství republiky
Válela v dívčí fotbalové reprezentaci, na olympiádu chce jako atletka

Atletika, nebo fotbal. Před složitou volbou se ocitla patnáctiletá sportovkyně ze Ždírce nad Doubravou Klára Bažoutová. Nakonec dala přednost první možnosti....  celý článek

Výlovy rybníků patří i na Vysočině mezi oblíbené a hojně navštěvované podzimní...
Rybáři na Vysočině kapra příliš zdražovat nemohou, klesl by jim prodej

Rybáři na Vysočině už zahájili tradiční podzimní výlovy. Největší rybníky však své bohatství teprve vydají. Zatímco velká jihočeská rybářství kvůli velké...  celý článek

Hmyz určený ke konzumaci je podle kuchaře Milana Václavíka speciálně...
Pojídání cvrčků a pavouků brání jen mentální bariéra, říká hmyzí kuchař

Tepelně upravený hmyz má být časem běžnou součástí našeho jídelníčku. Myslí si to celá řada odborníků. Jeden z nich, hmyzí kuchař Milan Václavík, vařil v...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.