Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lidé nechtějí tajemnou zeleninu z obchodů, najímají si farmáře

  6:53aktualizováno  6:53
Spotřebitelé se více zajímají o to, co jedí, a potraviny v obchodech jim přijdou nezdravé. I to jsou důvody, proč čím dál víc konzumentů míří na farmy. Zemědělci se naučili toho využívat.

Lída Pospíšilová, spolumajitelka Ekofarmy Pospíšilovi z Holubí Zhoře u Velké Bíteše svým zákazníkům chystá bedýnky na přání, plné zdravé zeleniny. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Na Vysočině je takových farem hned několik. Zákazníci si mohou vybrat, co vlastně od zemědělce budou chtít. Na výběr mají takzvané bedýnkování, což je odebírání surovin vypěstovaných farmářem soukromníkem v bedýnkách.

Nebo si mohou od farmáře pole pronajmout a platit mu, aby ho obdělával, pěstoval na něm a pak dodával přesně to, co požadují.

Zelenina a ovoce jsou skutečně čerstvé

Prostřednictvím bedýnek dostanou spotřebitelé na stůl zeleninu a ovoce nebo třeba i bylinky sklizené den předem, leckdy v ten samý den.

Záhonky na Ekofarmě obdělávají ručně.

Záhonky na Ekofarmě obdělávají ručně.

"Cukety, co putují z Itálie, či rajčata ze Španělska nemůžou být nijak zvlášť čerstvé. Další výhodou bedýnek je i to, že my sklízíme v optimálním stupni zralosti, nic nedozrává cestou," uvádí Stanislav Svatoň z Ekostatku Vlkaneč.

"Počet zájemců o spolupráci se zemědělci pěstujícími ekologicky roste. Konkrétně k nám většinou chodí rodiny a samotné maminky," uvedla Lída Pospíšilová z Ekofarmy Pospíšilovi.

Lidé využívají bedýnkování z jejich farmy z několika důvodů. "Nejčastěji jim vadí špatná kvalita potravin v obchodech a to, že v hypermarketu přesně nevědí, odkud pocházejí. U rajčat jim vadí, že jsou údajně geneticky modifikovaná," uvádí nejčastější důvody spolumajitelka ekofarmy.

Zákazníky zajímá i to, kde jimi spotřebovávané produkty vznikají. "Mají starost o to, v jakém prostředí jsou chována hospodářská zvířata, jejichž maso konzumují, nebo z jakých polí pochází zelenina. U nás to vše mohou vidět na vlastní oči, a mají tak jistotu jejich původu," vysvětlila žena.

Bedýnkování nabízí na farmě Pospíšilových druhým rokem. "Funguje to tak, že si zájemci objednávají takzvanou bedýnku. Do té se vloží několik kusů od každého druhu zeleniny či jiných plodin, které si lidé přejí. Vše je o domluvě. Bedýnky dovážíme dle objednávky, většinou jednou za týden nebo za čtrnáct dní," popsala postup Pospíšilová.

Bedýnkování má mnoho podob. Jednou z nich je komunitou podporované zemědělství (KPZ). "Říkáme tomu kápézetka jako krabička poslední záchrany. Ono to tak vlastně skoro je. Lidem by nemělo být jedno, co jedí," říká s úsměvem Pospíšilová.

Objednat si svého farmáře? Za úplatu, proč ne

"Komunitou podporované zemědělství funguje tak, že se domluví skupina lidí, která se složí a vklad dá farmáři. Ten poté za tuto úplatu obdělává ‚jejich‘ políčko. Plody z něj se potom spravedlivě rozdělí," říká Svatoň s tím, že při tomto typu spolupráce spotřebitel nese rizika, která běžně řeší farmáři.

Tedy to, že může být zrovna horší úroda, živelná katastrofa a další. "My se snažíme dodat plodiny alespoň z jiných polí, když je zrovna některých méně. Když už si člověk zaplatí, tak aby nebyl ošizen. Jedno políčko u nás může vyjít i na částku kolem sta tisíc, skládá se na něj třeba pětadvacet lidí.

Na jižní Moravě to bývá i dvojnásobek. Na Vysočině jsme na tom trochu hůře kvůli klimatickým podmínkám. Úroda tady začíná být později," dodala závěrem farmářka.

Farma Pospíšilových z Holubí Zhoře nabízí bedýnkování druhým rokem.

Farma Pospíšilových z Holubí Zhoře nabízí bedýnkování druhým rokem.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Větrnému mlýnu v Třebíči dnes chybí tolik charakteristické vrtule či lopaty. Po...
Unikátní mlýn na dřevní kůru má novou střechu, lopaty ale stále chybí

Novou šindelovou střechou svítí do dálky unikátní větrný mlýn v Třebíči. Ten už je několik generací neodmyslitelnou součástí třebíčské části Kanciborek a...  celý článek

Výzkum rajčat v laboratoři
Chemie, biologie, laboratoř. Škola zavádí nový obor Analýza potravin

Kdo z žáků miluje práci v laboratoři, zkoumání pod mikroskopem a má zálibu v biologii a chemických vzorečcích, ten bude mít možnost v Jihlavě studovat nový...  celý článek

Ilustrační snímek
Ochránci zvířat pátrají po losovi, od D46 mohl vyrazit k Přerovu či Zlínu

Nevšední pohled se může v těchto dnech naskytnout lidem na střední Moravě, spatřit by zde totiž mohli losa evropského. Ochránci zvířat proto prosí veřejnost o...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.