Hostinský Emil Tlustoš recept na výrobu proslaveného bylinného likéru nikomu...

Hostinský Emil Tlustoš recept na výrobu proslaveného bylinného likéru nikomu neprozradil. Po jeho smrti tak zmizela nejen oblíbená hospoda, ale i Samotínský vánek. | foto: Archiv Davida Polana

Samotínský vánek zůstane zahalen tajemstvím. Recept nezískal ani prezident

  • 1
Na tradici legendárního bylinného likéru, který kdysi ve své chalupě na Samotíně na Žďársku vyráběl Emil Tlustoš, navázaly hned dvě hospody v okolí. Turisty tady dnes lákají na Drátovánek a Kadovánek.

Kdybyste se před třiceti čtyřiceti lety zeptali, které místo nesmíte při turistických či běžkařských toulkách Žďárskými vrchy vynechat, mezi tipy zasvěcených by jedno nikdy nechybělo. Tak vyhlášený byl Tlustošův hostinec ve vesničce Samotín, kde se snoubila pohodová domácká atmosféra s vůní bylinného likéru Samotínský vánek.

Oblíbená hospoda a slavný „šnaps“ už sice dávno zmizely v nenávratnu, ale na jejich příběh narazíte v malebné oblasti pod Devíti skalami téměř na každém kroku i­ teď.

Majitel hostince Emil Tlustoš kdysi vítal ve svém stavení, kde v­ jedné světnici obsluhoval i bavil hosty a ve druhé spával, zástupy pocestných. Většina z ­nich se pak za vlídným hospodským a jeho specialitou ráda vracela. Výjimkou nebyl ani současný prezident Miloš Zeman, tehdy „jen“ ekonom a prognostik.

„Samotínský vánek jsem si vždy s­ chutí dal. Bylo to skvělé pití, jehož recepturu pan Tlustoš nikdy neprozradil. Vždy říkal, že mi ji řekne při mé příští návštěvě, ale i když těch návštěv bylo hodně, tak jsem se to nikdy nedozvěděl,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Zeman.

Z hospody zbyly jen základy

Stejně dopadli také další, které zajímalo složení a postup výroby likéru, jenž chutnal jako becherovka a fernet dohromady. Po Tlustošově smrti o Vánocích 1988 se tak ze Samotínského vánku definitivně stala legenda opředená tajemstvím. A zavřený už zůstal i vyhledávaný hostinec. Opuštěný domek postupně chátral a­ nového majitele našel až po téměř dvou desetiletích. Jenže na jeho záchranu bylo pozdě.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celého Kraje Vysočina.

„Bývalou hospodu jsme koupili od příbuzných pana Tlustoše. Původně jsme ji chtěli rekonstruovat, ale když jsem všechno konzultoval s odborníky, došli jsme k závěru, že jedinou cestou je demolice. Zůstaly pouze základy,“ konstatoval současný vlastník chalupy David Polan. Při stavbě nového stavení se aspoň snažil zachovat ráz toho původního.

Mezitím ožila také tradice vánků. Od někdejšího samotínského hostince stačí jít slabé tři minutky směrem na Blatiny a narazíte na občerstvení U Kolouška. Zájemcům zde nalévají Drátovánek, pojmenovaný po Drátníku, jedné z ­okolních skal.

A o čtyři kilometry blíž k ­Novému Městu na Moravě, v Kadově, si U Janečků můžete poručit pro změnu Kadovánek. „Recept pochází od mé babičky. Ta na začátku 90. let dostala hospodu zpátky v restituci,“ prozradil hostinský Miroslav Štěrba.

O zákazníky, kteří si při posezení vútulném lokále vyžádají bylinný likér, nemá nouzi. „Místní si raději dávají pivo, ale turistů sem chodí a jezdí dost. Nejvíc z Brna a okolí. Někdo si Kadovánek dává jako prevenci nemocí, někdo jako aperitiv,“ poznamenal.

Čas od času se také v Kadově zastaví prezident Zeman. Naposledy si zde dal „stopičku“ letos v červenci při své vysočinské dovolené. „Byl se podívat i na Samotíně, jenže U Kolouška měli zrovna zavřeno, tak přijel knám. Samozřejmě hned vzpomínal na pana Tlustoše, ale pochvaloval si také náš likér,“ vylíčil prezidentovu návštěvu Štěrba.