Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuřata se z Kostelce stěhují do Vodňan. Masokombinát opustí asi 200 lidí

  18:22aktualizováno  18:22
Jeden z největších zpracovatelů masa v Česku, kostelecký masokombinát, bude restrukturalizovat výrobu a propouštět. Výroba drůbežího masa se přesune do Vodňan a v Kostelci se zaměří například na vepřové. "Češi v průměru spořádají 80 kilogramů masa na osobu a rok. Nejvíce se jí právě vepřové," říká ředitel masokombinátu Pavel Kváč.

Ředitel Kosteleckých uzenin Pavel Kváč. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jak se vyvíjí spotřeba masa v České republice? Roste, nebo klesá? Spotřeba masa je u nás dlouhodobě vyrovnaná. Uvádí se 80 až 82 kilogramů na hlavu. Trochu se ovšem mění skladba spotřeby.

Jak se mění?
Zhruba polovinu spotřeby tvoří vepřové maso, jde tedy asi o 40 kilo na osobu a rok. Pak následuje přibližně s 20 kilogramy na osobu drůbeží maso. Jeho spotřeba v posledních letech viditelně narostla. Na třetím místě je hovězí se zhruba 10 kily na osobu a rok.

Pokud jde o sortiment v Kostelci, tak zde dojde koncem letošního roku k jedné zásadní změně. Produkce kuřecího masa se přesune pod Vodňanskou drůbež.

Čtěte v sobotu v MF DNES: Jak se změní výroba kosteleckých uzenin a proč by Pavel Kváč gurmánům doporučil uzeniny s ušlechtilou plísní čtěte v sobotní příloze Vysočina.

.

Porážka kuřat už od října běží na poloviční výkon a na konci roku s ní – po patnácti letech – skončíme. Od ledna 2011 se bude naše firma zaměřovat jen na výrobu vepřového masa, hovězího masa a na výrobu uzenin.

Kolik zaměstnanců v kostelecké drůbežářské divizi pracovalo?
Zhruba 350 zaměstnanců, z toho asi 140 osob se nám podaří uplatnit v jiných provozech v Kostelci nebo ve Studené. Ukončili jsme také spolupráci s agenturními zaměstnanci a skončily některé smlouvy na dobu určitou. Dvě stě lidí muselo ale firmu opustit. Snažili jsme se k tomu přistupovat seriózně a sociálně, spolupracujeme také s úřadem práce.

Kolik zaměstnanců nyní mají Kostelecké uzeniny?
Asi 1 700 zaměstnanců. Až se uzavře drůbež, budeme na počtu kolem 1 550 pracujících.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V letošním roce vyšla Jaromíru Junovi kniha Z historie vzniku a vývoje výzkumné...
Důchodce žije bramborami, jeho bádání ocenil i peruánský velvyslanec

Jaromír Jun toho ví o bramborách hodně, třeba to, jak je uchovávat. Věnuje jim velkou část života. I nyní, kdy je mu 87 let a žije v jihlavském domově pro...  celý článek

Porota pozitivně hodnotila citlivý přístup vítězného návrhu k centru města....
O podobě Náměstí v Meziříčí rozhodnou lidé v referendu. Nařídil ho soud

Nejen poslance budou 20. a 21. října volit obyvatelé Velkého Meziříčí. Rozhodovat budou také o budoucí podobě Náměstí. Krajský soud v Brně potvrdil nárok...  celý článek

Z některých klavírů a pian mají hodnotu už jen jejich skříně. U jiných je ale...
Největšími nepřáteli klavírů jsou květináče a moli, vypráví ladič pian

Milan Hlouch z Rokytnice nad Rokytnou se původně měl stát mechanikem automatizační techniky. Před maturitou v roce 1994 se ale shodou okolností dostal k opravě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.