Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Mánesu jezdili papaláši i umělci a vznikl v něm svratecký guláš

  18:00
Seriál Ta naše hospoda se dnes vydal po stopách krajové speciality. Její autor, kuchař František Mořický, vařil i pro Havlovy. V hotelu Mánes ve Svratce, který hlavně za socialismu zažíval zlaté časy, uvařil svratecký guláš. Ten se stal vyhlášenou pochoutkou, za níž jezdili jedlíci z daleka.
Kuchař Vladimír Polreich sice jídelní lístek po svém nástupu změnil, svratecký...

Kuchař Vladimír Polreich sice jídelní lístek po svém nástupu změnil, svratecký guláš v něm však nechal. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Název sice odkazuje k uměleckým kruhům, známí malíři se však ve Svratce scházeli u piva jinde.

Hotel Mánes však zanechal jinou zajímavou stopu - gastronomickou. Hotelový šéfkuchař František Mořický, který žil ve Svratce od padesátých let, v roce 1991 vydal Horáckou kuchařku. A v ní nemohla chybět jeho specialita, svratecký guláš s bramboráčky. Kdy přesně jej začal vařit, není ani ze vzpomínek jeho nejbližších jisté.

František Mořický před příchodem do Svratky vařil i pro vlivnou pražskou rodinu Havlů na Barrandově, pozdějšího prezidenta Václava Havla si pamatoval jako kluka.

Jako politický vězeň strávil rok na Pankráci. To ho poznamenalo

Mořický zemřel před 21 roky, v hotelu však dosud pracuje jeho dcera jako recepční. „Táta tady začal vařit v padesátých letech. Původně pracoval v Praze, vařil u Havlů, ale stal se z něj politický vězeň a rok strávil v pankrácké věznici. Nikdy o tom před námi nechtěl mluvit, hodně ho to poznamenalo,“ vzpomíná na svého otce Milena Vašáková.

Recept na svratecký guláš

Co je potřeba:

  • 500 g roštěné
  • 4 lžíce oleje
  • 100 g slaniny
  • 500 g cibule
  • mletý pepř, sůl, mletá paprika, kmín
  • 100 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce kečupu, majoránka

Postup:

Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme v oleji, přidáme na nudle nakrájenou roštěnou a prudce opečeme. Pak přidáme plátky nakrájených žampionů, orestujeme, doplníme na kolečka nakrájenou cibuli a znovu orestujeme, aby cibule zůstala celistvá. Přidáme sůl, pepř, majoránku a mletou papriku, kmín, kečup. Orestujeme, přidáme vodu a podusíme.

Vhodnou přílohou jsou bramboráčky.

Zdroj: Horácká kuchařka Františka Mořického

Podle její starší sestry Evy Málkové byl zatčen spolu s dalšími v letadle, když chtěl v roce 1948 emigrovat do Anglie. „Po propuštění z vězení dostal umístěnku do Svratky, a tak se ocitnul tady,“ přidává útržkovité vzpomínky Eva Málková, která žije v Pardubicích.

Ani věznění ze strany komunistů však Františku Mořickému neubralo na kuchařském umu. Dokonce získal titul „mistra kuchaře“ a díky soutěžím se dostal i do zahraničí.

„Byl takový činorodý, sbíral recepty, ale uměl práce všeho druhu - postavil si barák, zabýval se prací se dřevem, byl to tvůrčí člověk. Vaření ho naplňovalo nejvíc, a když už ze zdravotních důvodů nemohl tuhle práci dělat, učil mladé kuchaře,“ vypráví paní recepční.

Řídil se jednoduchým heslem: kolik masa, tolik cibule

Díky své bohaté praxi sestavil Horáckou kuchařku s dvěma stovkami receptů typickými pro tuto oblast.

Receptů na svratecký guláš se dá najít celá řada, originál je však jen jeden. Vznikl už před rokem 1966. „Pravý svratecký guláš se dělá z hovězího roštěnce, který se musí dobře naložit, k tomu se podávají bramboráčky,“ říká Milena Vašáková. A je hodně cibulový. „Táta říkával: kolik masa, tolik cibule.“

Svratecký guláš prý byl v Mánesu vždycky vyhledávaný. „Co si pamatuji, vždycky byl a doufám, že i vždycky bude, zahrnutý na jídelním lístku. A jestli jej umím uvařit? Ano, ale lásku k vaření podědila spíš moje sestra a její synové, není to zrovna můj koníček. Ale můj manžel jej dělá podle originálu - a výborně,“ dodává s úsměvem Vašáková.

Před lety býval Mánes otevřený denně. Nyní se zaměřuje převážně na firemní akce a velké svatby. „V týdnu jsme tu měli Angličany, kteří přijeli fotit přírodu. Nemůžeme čekat, jestli přijdou náhodní hosté,“ říká Vašáková.

Základem je hovězí roštěnec tři dny naložený v oleji, soli a pepři

Oblíbený „svratečák“ se v Mánesu vaří dodnes, kdy kuchyni šéfuje Vladimír Polreich. „Jsem tu necelé dva roky, jídelní lístek jsem předělával, ale ‚svratečák‘ jsem zachoval, je to místní věc. Jsme závislí na ubytovaných a větších akcích, ale jsou lidé, kteří sem jen kvůli ‚svratečáku‘ jezdí třeba až z Brna,“ líčí Polreich.

„Dělám to podle receptu, který v kuchyni byl. Hovězí roštěnec nakrájený na tenké nudličky se nakládá minimálně na tři dny do oleje, soli a pepře. Maso zkřehne, jinak by minutkovou úpravou ztuhlo a bylo gumové,“ upozorňuje kuchař.

„Roštěnec se orestuje na špeku nebo anglické slanině, přidává se hovězí vývar, kmín, smíchá s kečupem, ve finále trošku majoránky,“ vybavuje si z hlavy.

„V receptu je kečup, podle mě je lepší z pasírovaných rajčat. Ale samozřejmě dělám ‚svratečák‘ z hovězího roštěnce,“ srovnává Polreich.

K tomuto jídlu už neodmyslitelně patří bramboráčky, ale někteří hosté raději upřednostní rýži nebo hranolky.

Hotel byl oblíbený mezi papaláši, bydlel v něm i Karel Gott

Na Mánesu však není zajímavý jen jeho gastronomický odkaz. Jeho výstavba a provoz zásadně poznamenaly dějinné zvraty.

„Hotel začal stavět v roce 1940 svratecký podnikatel Jindřich Bureš podle projektu známého pardubického architekta Karla Řepy, ale o rok později byla stavba vlivem válečných událostí zastavena,“ popisuje místostarosta a správce muzea Martin Mudroch.

Po válce dostavba drhla, a tak místní národní výbor v listopadu 1948 rozhodl o uvalení národní správy z důvodů chátrání a vzniku národohospodářských škod.

Hotel se pak slavnostně otevřel 17. července 1949. Nejdřív jej provozoval podnik Československé hotely, od roku 1964 Interhotely Brno. A byl to hotel na úrovni, hodně oblíbený byl mezi tehdejšími „papaláši“. Podle vzpomínek Svrateckých v něm bydlel při natáčení pohádky na Veselém kopci i zpěvák Karel Gott. Další známí umělci se zastavili při cestě za vyhlášeným místním léčitelem Jindřichem Pasekou.

Po restituci však Mánes postupně chátral, zachránila jej generální rekonstrukce, když hotel koupil František Černý, někdejší Mořického učeň. Dnes hotel vede Černého dcera.

„Hotel byl v letech 2007 až 2008 rekonstruován. Když jej otec koupil, byl takřka úplně vybílený, byly vytrhané i některé trubky,“ říká manažerka hotelu Pavlína Kovářová.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...