náhledy
Tisíce dýní nejrůznějších velikostí, tvarů a barev zdobí Pipkův statek v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku. Rozlehlá zahrada, která se letos počtvrté proměnila v Dýňový svět, bude lidem přístupná do 3. listopadu.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Slavnostní otevření Dýňového světa obstarala carvingová show - vyřezávání plastik z dýní.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Manželé Pipkovi na pěti hektarech půdy zasázeli na 17 tisíc sazenic dýní.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují pátým rokem.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Pro děti tu jsou hrady z dýní a slámy i nejrůznější bludiště.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Děti se mezi tisícovkami dýní mohou vyřádit dle libosti.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Čerstvě sklizené dýně tu mohou lidé nejen obdivovat, ale také si je koupit. Dříve tak činili hlavně na kompoty, teď už si je kupují na běžné vaření.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Oblíbené jsou hokaidové polévky i omáčky, smažené patizony i cukety, či zapečené špagetové dýně. Gurmáni si z nich připravují nejrůznější saláty, přílohy k masu, kaše, dělají dýně zapečené i dušené s nejrůznějším kořením, masem, sýrem, tvarohem a dalšími ingrediencemi.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
"Nechali jsme se inspirovat v zahraničí. Dýně jsou tam daleko populárnější než v Čechách, tady všichni znali jen dýňový kompot," uvedl majitel farmy Jan Pipek.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
K letošním novinkám patřila třeba malá muškátová dýně, nebo žaludová.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Kromě oranžových jsou k vidění žluté, bílé, zelené, pruhované i vzorované dýně. Některé jsou i ve tvaru trubky, či labutě.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Podle majitelů farem dýně letos moc nenarostly, váží jen do 30 kilogramů.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA