Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pivo chutná jako uzené kotletky. Lahve ale v komíně pivovaru nevisí

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D48a72r86i15u54s 33K83o72l52a90r 1723354573828

V lete som bol v Nitre na festivale chuti "Jahodova Nitra". Mali tam jahodove pivo. Ochutnal som s recesie s tym, ze ak to nebude dobre tak to vylejem. Dal som si este jedno necakal som, ze mi to tak zachuti, aj ked nie je nad klasiku.

0/0
5.2.2017 18:24

J60a93n 32S24t47e23h24l80í76k 1299559216604

Mozna by mel spis pan sladek zamakat na tom, aby jeho pivo chutnalo porad stejne. Anebo tisknout etikety jako u vina: Rocnik 2016, pozdni zber.

0/0
5.2.2017 16:41

J75i93ř57í 69N87e77u19m67e74i16s73t38e46r 2362685893831

Na to video jsem neměl klikat...

0/0
5.2.2017 15:42

Z45d53e20n62ě79k 73K42u49č82k48a 9847668951670

Autore, uzene, cili nakurovane povo je naprosto bezna vec. To, ze ho jinde bezne nesezenete je kec. Kdyz uz pisete o pivu, neco o nem nastudujte, nez budete psat blaboly jako v blesku

+7/−3
5.2.2017 12:11

Z42d71e17n78ě94k 30K84u56č48k25a 9847878581850

Copak, minus bez komentare?

0/−1
5.2.2017 20:36

J10a86r54o89s91l82a11v 11Š97m95e29j25d29a 8152399339100

Opravdu už nevědí jak by název klasického moku PIVO znehodnotili.

Ať si dělají patoky jakýchkoliv příchutí a barev ,ale ať tomu laskavě neříkají PIVO .

Je to urážka staleté tradice výroby normálního a skutečně dobrého nápoje kterým PIVO je.

+1/−10
5.2.2017 11:46

T78o47m23á94š 73H28o89r94á62k 8600965716469

To, že nakuřovaný ležák neznáte, ještě automaticky neznamená, že to je nějaký modní výstřelek, který si někdo před 5 rokama ze zhovadilosti někde vymyslel. Taková netradiční piva jsou většinou v základu poctivějším pivem než to, co se prodává pod názvem pivo za 6,90 v hypermarketu. Osobně mě to moc nejede, ale na pivu je dobré to, že je variabilní, a každý si najde to svoje. Ono i dnešní "klasický" ležák má s tím, co konzumovali naši předkové ještě před 200 lety jen pramálo společného, ale jmenuje se to stejně.

+5/0
5.2.2017 12:06

M85a82r63i81u60s40z 75H13u84d57e41c73z21e58k 8790109791274

Jasně. Každý má rad moravské uzene a k tomu vychlazené pivko, no a tady to jenom spojili :-)

0/0
5.2.2017 12:09

J24i25r16k50a 44V89o36j68v64o94d39i32n 6141387607115

Zkuste ochutnal i něco jiného než géčko.

+3/0
5.2.2017 12:23

M43a41r65t33i77n 92K33o74ž62í65n 1625106161400

Vy vůbec nevíte. Piva z nakuřovaného sladu se v Bavorsku vyrábí.

A mimochodem Němci učili Čechy vařit pivo. Ne naopak.

0/0
5.2.2017 18:30

J25a62n 80Z78a56j31a87c 2449475729542

Dříve byla nakuřovaná všechna piva, vy hlupáku. Staletá tradice výroby! Nechtěl byste se raději dovzdělat?

0/0
6.2.2017 19:13

L91u74d80v73í61k 52G12a23j20d25o47š44í55k 2495313904402

Tak určitě suší slad nad kořem z rašeliny. To jim tak bude člověk věřit.

Spíš kápnou do každého pullitru 2 kapky uzeného aroma.

Takhle se "udí" dneska asi 90% všech "uzených" výrobků.

+2/−7
5.2.2017 11:37
Foto

B86o78h37u36m61i33l 79P76r51o35c81h38á23z97k93a 9922779844270

Jenže ono to uzené aroma ve výsledku vyjde dráž. Na nakouřený ležák existuje tradiční a velmi efektivní postup.

+2/0
5.2.2017 12:26

M51a11r10t22i60n 85K95o25ž77í28n 1345386351400

To si pište, že se slad suší nad kouřem z rašeliny. Odkud si myslíte že se bere kouřová chuť ve whiskách z ostrova Islay?

0/0
5.2.2017 18:33

J56a57n 68Z45a28j39a51c 2119955209272

Skotské whiskové slady ano, bavorské rauchmalzy se suší nad kouřem ze dřeva.

0/0
6.2.2017 19:10

T30o83m95á26š 53H50o77r63á13k 8490385856659

Tento "unikát, který pivař jinde nesežene" jsem ochutnal už tak minimálně před 2 lety v jednom minipivovaru na okraji Prahy.

+5/0
5.2.2017 11:21
Foto

D76a49v64i18d 11S58c26h95n55e97b65e50r34g57e58r 9545758503143

Uzené pivo není žádná jedinečná záležitost, už jsme ho ochutnal před několika lety a na jednom festivalu, už ani nevím kde to bylo.

+4/0
5.2.2017 11:16

M94a39r11t98i97n 33K76o55p74e32c89k27ý 3708137689784

Tyhle články dělají iDnes opravdu "jedinečnou" ostudu.

+11/0
5.2.2017 10:44

P74e43t98r 47M92a31n73d85a 5408750280921

Jak je asi autor stár ? 13 let ?

+4/0
5.2.2017 10:40

J29a18n 37M97a34n95d70í46k 2478653191777

Není to moc unikátní, dával jsem si to před pár lety v pivovaru v Krumlově. Přišlo mi to tehdy celkem hnusné.

+2/−2
5.2.2017 10:22

J80i70ř31í 33N17e48u78m31e88i79s79t41e50r 2662955733641

Švihák mi teda taky moc nejede. A od Eggenbergu skoro nic, popravdě.

0/0
5.2.2017 15:45

J25o68s32e14f 82Z36d65r94á91h92a74l 2420310401198

A co Guinness? Tam se sice kouřová chuť získává jinak, ale pointa je vlastně stejná...

0/−2
5.2.2017 10:22

P33e31t65r 32J10a50r77o91š 2964961145487

Myslim ze kdyz dva delaji totez, nemusi to byt totez.

+1/0
5.2.2017 11:26
Foto

B38o94h57u66m98i96l 80P32r95o85c72h96á43z64k38a 9252549134870

Jakožto odborník na Velkou Británii, Irsko a alkohol bych rád poznamenal, že ten proces je diametrálně odlišný.

0/0
5.2.2017 12:28

J66o48s70e17f 29Z10d73r73á24h46a76l 2350170781868

To nepopírám, ale ve finále jde o chuť kouře v pivu. I když Guinness vlastně není ani pivo. Ale to by bylo na delší diskuzi...

0/0
5.2.2017 12:31

J37a10k43u35b 74Z45a50m18a22z47a58l 4673875448213

Durazne zadam a zurive prosim vsechny diskutujici, aby se autorove neznalosti a naivite nesmali. Dekuji!

+10/0
5.2.2017 10:09

J62i46ř92í 18N47e98u66m86e38i66s35t33e65r 2842295603641

Však to taky bude nějakej zatracenej abstinent.

0/0
5.2.2017 15:46

V28l56a37d38i80m28í38r 52V25y40s58o69k69ý 8412852381135

pan Vokáč, jakožetakynovinár, by se měl dovzdělat.... ať se zbytečně neztrapňuje "A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene."

+10/0
5.2.2017 9:59

H83o39n41z97a 41N86o69v22á15k 5688498225836

Já raději uzené a pivo.:-)

+7/0
5.2.2017 9:56

J33a92n 85S92v49e41t16l82i81k 8277649659319

Pan Vokáč objevil zřejmě nový kontinent /Ameriku/. Ještě dotat, že slad Schenkerla suší nad různými dřevy, má v nabídce Dub, Buk, taky Maertzna apod. Sám ho mám rád jako "aperitiv" nebo "digestiv", ale dávám si jen jedno /když mají točené, tak malé/, protože je chuťově hodně výrazné a zvláštní. Jinak u nás se také dá dostat nakouřené, vaří ho třeba Jince, v Potštejně vaří dokonce nakouřený Weizen.

+7/0
5.2.2017 9:44

P68e18t26r 67R35o49m93á62n11e89k 8294667864684

Schlenkerlu taky kupuju, nejradši pšeničnou. Ale spíš jen na ozvláštnění chutí, je fakt silná.

0/0
5.2.2017 11:35

P67e25t74r 59R88o40m41á16n65e83k 8764917534324

No, nevim. Pop přečtení nějakých receptů na internetu prohlašovat něco o unikátu. Nakořených piv je taková spousta, že těžko můžou znát jejich receptury.

+1/0
5.2.2017 9:41
Foto

R30o12s21t76i42s19l28a60v 95T47a42r98a27b31a 7328138655359

Když nakouřené tak jedině z Bamberku Helle Aecht Schlenkeria Rauchbier Urbock tenhle nakouřený speciál vaří jednou ročně už v létě a zraje v sudech až tři měsíce výsledek je fakt famózní.

+10/0
5.2.2017 9:26

M61a72r47t66i16n 66S74v34o88b61o52d41a 7909427942705

Žádné unikát. Stačí se trochu informovat.

+10/0
5.2.2017 9:15

P42a97v77e51l 34K76a49f16k28a 8374263881235

Minipivovar Vítek z Prčice též dělá svrchně kvašenou nakouřenou jedenáctku  , zkusil jsem loni při dovolené a opravdu to není pro každého ;). Jejich bavorská polotmavá třináctka mi chutnala víc ;)...

+2/0
5.2.2017 8:30

J20a83n 61N27o50v39á80k 6834624

Uzené pivo mám moc rád.

+2/0
5.2.2017 8:17

M94i53l11o17š 30K65o18l64m56a10n 6146563877332

Je to úžasný, ochutnal sem už stovky piv z různých pivovarů a škoda, že to tam mám dost daleko. Ty Velikonoce si pohlídám a pro čokoládové si tam dojedu.R^R^R^

+1/0
5.2.2017 8:15

A34n23t10o84n32í41n 47Z78e49l85e21n78ý 2774893231496

Čokoládové pivo dělá třeba broumovský pivovar.

+2/0
5.2.2017 9:07

M13a23r85t78i13n 33V50a26š56i83n97a 2639806262841

Rauchbier není žádný unikát, a je jen na každém, jak mu vyhovuje. Za mě děkuji, ale raději IPU ...

+6/0
5.2.2017 8:13
Foto

R65i31c60h37a14r49d 53P58o52l24á26š14e24k 9954503870279

Nějaký nakouřený jsem na pivních slavnostech na Parukářce ochutnal a taky mi to nejelo.

0/0
5.2.2017 8:20

E51v16z95e89n 69S19o30u11k72u82p 1387474426838

něco podobného, jako když se vyrábí whisky malt....

0/0
5.2.2017 7:43

P97e32t11r 54L56a27n62g19e10r 3581636431630

a hned to pili transky

+5/−1
5.2.2017 7:40

V86r29a35t30i15s95l79a22v 73K30a93l95i22c40h 3356405655251

Jo jako nakourenej svihak treba... Takze zadnej unikat lupo!!

+11/−1
5.2.2017 7:36

T20o20m40á27š 80E23r51l92i70c64h 7416161462353

Článek je vlastně pouhá reklama. Rauchbier se dá i u nás velmi dobře sehnat a dělá ho i řada jiných minipivovarů ( např. Sv.Florián v Lokti, kdy jeho "špekové" pivo považuji za velmi zdařilé ), takže v článku je to lež. Navíc - kdo se pivem zabývá - ví, že k uzeninám se v žádném případě nakuřovaná piva nehodí ( spíše měkké bílé sýry ). Může si to každý sám vyzkoušet - že tato kombinace je zcela nesmyslná, ač to vypadá na první pohled logicky.

Mimochodem rauchbier je pivo které konzumenty silně rozděluje. Jsou lidé jako já, co ho milují a naopak lidí, kteří ho vyloženě nesnáší. Pro mne ( zde v diskuzi též zmíněné ) pivo z Bambergu ( Schlenkerla ) je naprosto úžasné, byť ještě raději mám asi nakuřovaná piva z pivovaru Spezial, též z Bambergu.

+14/0
5.2.2017 7:25

K36a54r43e80l 46M62a32l51í61k 1713330125178

Presne tak zadnej unikat to neni kluci Edensti,chce to jen mit rozhled. A reknu vam,loni jsem v Bambergu tu Scherkenlu pil,a vetsi hnus uz nikdy.Jedno na ochutnani mozna,pro rozsireni obzoru pivniho sveta...ale lopat to cele slavnosti...to ne

+11/−3
5.2.2017 6:32

T57o44m86á36š 77E43r43l53i32c33h 7686481222773

Omlouvám se za to mínus, to byl omyl. Je to skutečně věc osobního vkusu. Bez problémů celý večer u rauchbieru vydržím.... ;-) ( Na druhou stranu jsou piva, která nejsou určená pro pití na celý večer - a mnoho Čechů toto nechápe.. ;) ).

Příjemné navíc v Schlenkerle je to, že lze střídat jak spodně kvašený Rauchmärzen, tak svrchní Rauchweizen. A o vánocích i nakuřovaný Urbock, nad dubovým dřívím ( místo bukového ). ;-)

+2/0
5.2.2017 7:31
Foto

P21e35t25r 79Š67r82a67i69e67r 9953532932137

No vidíš a já jich dál v Norimberku klidně 3, každej to má jinak....:-P

0/0
5.2.2017 9:54

J91a67n 57Č68e93r77n16ý 8920580834371

Rauchbier sice není ani u nás žádný unikát, ale je to dobrý.

+7/0
5.2.2017 6:29

A63n72t13o81n13í30n 73Z42e34l84e20n26ý 2454903651296

Je rozdíl mezi nakouřeným pivem a pivem s příchutí uzeného. To první mi chutná. jsem nedávno ochutnal v pivovaře Kolčavka. Nezaujalo, připomíná chipsy s příchutí slaniny.

0/0
5.2.2017 9:21

M48i87c76h89a81l 83M39a50m84r74á64k 4740694159

Schlenkerla. Při ochutnání opravdu zvláštní, každý si poté utírá pusu, kvůli pocitu mastnoty z uzenin.

+4/0
5.2.2017 6:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.