Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pivo chutná jako uzené kotletky. Lahve ale v komíně pivovaru nevisí

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D82a37r21i53u70s 91K90o54l14a73r 1553824833258

V lete som bol v Nitre na festivale chuti "Jahodova Nitra". Mali tam jahodove pivo. Ochutnal som s recesie s tym, ze ak to nebude dobre tak to vylejem. Dal som si este jedno necakal som, ze mi to tak zachuti, aj ked nie je nad klasiku.

0/0
5.2.2017 18:24

J18a75n 68S53t33e93h62l15í62k 1989279286654

Mozna by mel spis pan sladek zamakat na tom, aby jeho pivo chutnalo porad stejne. Anebo tisknout etikety jako u vina: Rocnik 2016, pozdni zber.

0/0
5.2.2017 16:41

J22i98ř57í 17N43e52u65m22e17i56s95t32e26r 2222235763691

Na to video jsem neměl klikat...

0/0
5.2.2017 15:42

Z69d57e68n15ě60k 58K50u98č34k75a 9357778731210

Autore, uzene, cili nakurovane povo je naprosto bezna vec. To, ze ho jinde bezne nesezenete je kec. Kdyz uz pisete o pivu, neco o nem nastudujte, nez budete psat blaboly jako v blesku

+7/−3
5.2.2017 12:11

Z35d52e36n77ě55k 56K65u22č39k27a 9137118291720

Copak, minus bez komentare?

0/−1
5.2.2017 20:36

J31a16r81o48s38l92a38v 69Š58m59e61j50d16a 8182189769400

Opravdu už nevědí jak by název klasického moku PIVO znehodnotili.

Ať si dělají patoky jakýchkoliv příchutí a barev ,ale ať tomu laskavě neříkají PIVO .

Je to urážka staleté tradice výroby normálního a skutečně dobrého nápoje kterým PIVO je.

+1/−10
5.2.2017 11:46

T44o42m44á69š 79H89o44r67á29k 8140575276519

To, že nakuřovaný ležák neznáte, ještě automaticky neznamená, že to je nějaký modní výstřelek, který si někdo před 5 rokama ze zhovadilosti někde vymyslel. Taková netradiční piva jsou většinou v základu poctivějším pivem než to, co se prodává pod názvem pivo za 6,90 v hypermarketu. Osobně mě to moc nejede, ale na pivu je dobré to, že je variabilní, a každý si najde to svoje. Ono i dnešní "klasický" ležák má s tím, co konzumovali naši předkové ještě před 200 lety jen pramálo společného, ale jmenuje se to stejně.

+5/0
5.2.2017 12:06

M12a58r39i77u77s27z 93H85u49d80e82c65z92e75k 8260159491574

Jasně. Každý má rad moravské uzene a k tomu vychlazené pivko, no a tady to jenom spojili :-)

0/0
5.2.2017 12:09

J13i62r86k67a 67V83o12j50v26o46d80i18n 6881797517175

Zkuste ochutnal i něco jiného než géčko.

+3/0
5.2.2017 12:23

M57a12r20t38i39n 89K81o53ž93í61n 1615146851230

Vy vůbec nevíte. Piva z nakuřovaného sladu se v Bavorsku vyrábí.

A mimochodem Němci učili Čechy vařit pivo. Ne naopak.

0/0
5.2.2017 18:30

J28a61n 79Z55a54j63a63c 2439895549742

Dříve byla nakuřovaná všechna piva, vy hlupáku. Staletá tradice výroby! Nechtěl byste se raději dovzdělat?

0/0
6.2.2017 19:13

L36u11d56v15í40k 91G12a23j85d28o23š93í20k 2285223804432

Tak určitě suší slad nad kořem z rašeliny. To jim tak bude člověk věřit.

Spíš kápnou do každého pullitru 2 kapky uzeného aroma.

Takhle se "udí" dneska asi 90% všech "uzených" výrobků.

+2/−7
5.2.2017 11:37
Foto

B73o16h32u96m63i13l 28P29r38o42c35h86á52z23k21a 9652639124880

Jenže ono to uzené aroma ve výsledku vyjde dráž. Na nakouřený ležák existuje tradiční a velmi efektivní postup.

+2/0
5.2.2017 12:26

M34a48r63t69i59n 89K10o93ž14í66n 1685376411820

To si pište, že se slad suší nad kouřem z rašeliny. Odkud si myslíte že se bere kouřová chuť ve whiskách z ostrova Islay?

0/0
5.2.2017 18:33

J30a69n 83Z32a76j72a97c 2379845129582

Skotské whiskové slady ano, bavorské rauchmalzy se suší nad kouřem ze dřeva.

0/0
6.2.2017 19:10

T75o36m42á15š 11H38o56r25á32k 8550935196459

Tento "unikát, který pivař jinde nesežene" jsem ochutnal už tak minimálně před 2 lety v jednom minipivovaru na okraji Prahy.

+5/0
5.2.2017 11:21
Foto

D71a17v63i18d 24S61c69h15n93e14b32e53r36g42e85r 9395908953623

Uzené pivo není žádná jedinečná záležitost, už jsme ho ochutnal před několika lety a na jednom festivalu, už ani nevím kde to bylo.

+4/0
5.2.2017 11:16

M60a20r83t63i66n 88K13o38p21e21c18k36ý 3358597489604

Tyhle články dělají iDnes opravdu "jedinečnou" ostudu.

+11/0
5.2.2017 10:44

P69e18t88r 23M33a42n53d81a 5328200610731

Jak je asi autor stár ? 13 let ?

+4/0
5.2.2017 10:40

J94a70n 85M41a59n41d58í34k 2878533951297

Není to moc unikátní, dával jsem si to před pár lety v pivovaru v Krumlově. Přišlo mi to tehdy celkem hnusné.

+2/−2
5.2.2017 10:22

J21i32ř57í 92N84e76u95m92e87i81s25t30e11r 2812385283661

Švihák mi teda taky moc nejede. A od Eggenbergu skoro nic, popravdě.

0/0
5.2.2017 15:45

J12o41s56e36f 38Z43d49r35á76h76a93l 2110230711268

A co Guinness? Tam se sice kouřová chuť získává jinak, ale pointa je vlastně stejná...

0/−2
5.2.2017 10:22

P22e69t12r 11J83a60r96o54š 2234671855227

Myslim ze kdyz dva delaji totez, nemusi to byt totez.

+1/0
5.2.2017 11:26
Foto

B55o64h39u76m12i39l 67P85r22o48c91h81á88z17k66a 9172989114900

Jakožto odborník na Velkou Británii, Irsko a alkohol bych rád poznamenal, že ten proces je diametrálně odlišný.

0/0
5.2.2017 12:28

J74o19s98e18f 41Z79d37r44á15h15a85l 2420680521308

To nepopírám, ale ve finále jde o chuť kouře v pivu. I když Guinness vlastně není ani pivo. Ale to by bylo na delší diskuzi...

0/0
5.2.2017 12:31

J93a70k47u10b 91Z71a54m85a14z72a77l 4293215758923

Durazne zadam a zurive prosim vsechny diskutujici, aby se autorove neznalosti a naivite nesmali. Dekuji!

+10/0
5.2.2017 10:09

J88i54ř21í 75N20e12u55m55e97i96s73t94e61r 2802355153321

Však to taky bude nějakej zatracenej abstinent.

0/0
5.2.2017 15:46

V39l67a22d95i69m98í19r 29V30y33s94o44k62ý 8592252671225

pan Vokáč, jakožetakynovinár, by se měl dovzdělat.... ať se zbytečně neztrapňuje "A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene."

+10/0
5.2.2017 9:59

H25o40n31z91a 41N28o48v24á48k 5128278755916

Já raději uzené a pivo.:-)

+7/0
5.2.2017 9:56

J15a77n 66S54v89e53t63l96i29k 8557119569899

Pan Vokáč objevil zřejmě nový kontinent /Ameriku/. Ještě dotat, že slad Schenkerla suší nad různými dřevy, má v nabídce Dub, Buk, taky Maertzna apod. Sám ho mám rád jako "aperitiv" nebo "digestiv", ale dávám si jen jedno /když mají točené, tak malé/, protože je chuťově hodně výrazné a zvláštní. Jinak u nás se také dá dostat nakouřené, vaří ho třeba Jince, v Potštejně vaří dokonce nakouřený Weizen.

+7/0
5.2.2017 9:44

P78e60t21r 44R47o58m37á49n64e93k 8834407964494

Schlenkerlu taky kupuju, nejradši pšeničnou. Ale spíš jen na ozvláštnění chutí, je fakt silná.

0/0
5.2.2017 11:35

P73e80t30r 95R91o52m37á27n26e76k 8184687714144

No, nevim. Pop přečtení nějakých receptů na internetu prohlašovat něco o unikátu. Nakořených piv je taková spousta, že těžko můžou znát jejich receptury.

+1/0
5.2.2017 9:41
Foto

R24o95s84t29i45s51l48a87v 13T14a64r68a48b51a 7508828825239

Když nakouřené tak jedině z Bamberku Helle Aecht Schlenkeria Rauchbier Urbock tenhle nakouřený speciál vaří jednou ročně už v létě a zraje v sudech až tři měsíce výsledek je fakt famózní.

+10/0
5.2.2017 9:26

M88a25r97t58i19n 13S61v60o43b43o35d77a 7869337352685

Žádné unikát. Stačí se trochu informovat.

+10/0
5.2.2017 9:15

P19a64v94e55l 10K85a77f25k40a 8334143851765

Minipivovar Vítek z Prčice též dělá svrchně kvašenou nakouřenou jedenáctku  , zkusil jsem loni při dovolené a opravdu to není pro každého ;). Jejich bavorská polotmavá třináctka mi chutnala víc ;)...

+2/0
5.2.2017 8:30

J42a93n 93N76o67v24á97k 6964354

Uzené pivo mám moc rád.

+2/0
5.2.2017 8:17

M19i41l88o86š 53K68o77l86m81a25n 6266803737272

Je to úžasný, ochutnal sem už stovky piv z různých pivovarů a škoda, že to tam mám dost daleko. Ty Velikonoce si pohlídám a pro čokoládové si tam dojedu.R^R^R^

+1/0
5.2.2017 8:15

A28n45t13o13n47í82n 27Z84e98l75e83n10ý 2494403111286

Čokoládové pivo dělá třeba broumovský pivovar.

+2/0
5.2.2017 9:07

M18a36r71t82i54n 62V65a22š41i18n46a 2539516872681

Rauchbier není žádný unikát, a je jen na každém, jak mu vyhovuje. Za mě děkuji, ale raději IPU ...

+6/0
5.2.2017 8:13
Foto

R94i68c75h75a40r63d 21P60o23l17á34š42e23k 9134523290469

Nějaký nakouřený jsem na pivních slavnostech na Parukářce ochutnal a taky mi to nejelo.

0/0
5.2.2017 8:20

E85v62z17e89n 19S89o72u65k79u89p 1707384456738

něco podobného, jako když se vyrábí whisky malt....

0/0
5.2.2017 7:43

P43e20t16r 87L41a72n64g69e63r 3951746571740

a hned to pili transky

+5/−1
5.2.2017 7:40

V30r29a51t19i88s88l98a66v 88K80a78l84i77c13h 3206595735501

Jo jako nakourenej svihak treba... Takze zadnej unikat lupo!!

+11/−1
5.2.2017 7:36

T31o77m42á89š 32E16r24l21i55c81h 7256971202243

Článek je vlastně pouhá reklama. Rauchbier se dá i u nás velmi dobře sehnat a dělá ho i řada jiných minipivovarů ( např. Sv.Florián v Lokti, kdy jeho "špekové" pivo považuji za velmi zdařilé ), takže v článku je to lež. Navíc - kdo se pivem zabývá - ví, že k uzeninám se v žádném případě nakuřovaná piva nehodí ( spíše měkké bílé sýry ). Může si to každý sám vyzkoušet - že tato kombinace je zcela nesmyslná, ač to vypadá na první pohled logicky.

Mimochodem rauchbier je pivo které konzumenty silně rozděluje. Jsou lidé jako já, co ho milují a naopak lidí, kteří ho vyloženě nesnáší. Pro mne ( zde v diskuzi též zmíněné ) pivo z Bambergu ( Schlenkerla ) je naprosto úžasné, byť ještě raději mám asi nakuřovaná piva z pivovaru Spezial, též z Bambergu.

+14/0
5.2.2017 7:25

K61a24r51e45l 37M79a80l48í45k 1163530395378

Presne tak zadnej unikat to neni kluci Edensti,chce to jen mit rozhled. A reknu vam,loni jsem v Bambergu tu Scherkenlu pil,a vetsi hnus uz nikdy.Jedno na ochutnani mozna,pro rozsireni obzoru pivniho sveta...ale lopat to cele slavnosti...to ne

+11/−3
5.2.2017 6:32

T13o62m69á54š 19E89r55l52i78c41h 7396951452943

Omlouvám se za to mínus, to byl omyl. Je to skutečně věc osobního vkusu. Bez problémů celý večer u rauchbieru vydržím.... ;-) ( Na druhou stranu jsou piva, která nejsou určená pro pití na celý večer - a mnoho Čechů toto nechápe.. ;) ).

Příjemné navíc v Schlenkerle je to, že lze střídat jak spodně kvašený Rauchmärzen, tak svrchní Rauchweizen. A o vánocích i nakuřovaný Urbock, nad dubovým dřívím ( místo bukového ). ;-)

+2/0
5.2.2017 7:31
Foto

P76e43t27r 51Š90r70a63i33e62r 9613732322937

No vidíš a já jich dál v Norimberku klidně 3, každej to má jinak....:-P

0/0
5.2.2017 9:54

J68a82n 41Č36e46r92n78ý 8210570854361

Rauchbier sice není ani u nás žádný unikát, ale je to dobrý.

+7/0
5.2.2017 6:29

A15n18t63o70n81í81n 21Z48e91l84e14n15ý 2284643621686

Je rozdíl mezi nakouřeným pivem a pivem s příchutí uzeného. To první mi chutná. jsem nedávno ochutnal v pivovaře Kolčavka. Nezaujalo, připomíná chipsy s příchutí slaniny.

0/0
5.2.2017 9:21

M72i78c10h18a80l 86M95a86m69r47á15k 4920134669

Schlenkerla. Při ochutnání opravdu zvláštní, každý si poté utírá pusu, kvůli pocitu mastnoty z uzenin.

+4/0
5.2.2017 6:15







Najdete na iDNES.cz