Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Káva se podobá třešni, Češi bohužel často pijí břečky, říká odbornice

Připravit perfektní kávu je věda. Své o tom vědí mistři oboru Petra Veselá a Gwilym Davies. V třebíčské kavárně U Židovské brány během pátečního podvečera názorně předvedli, jak se vyrábí třeba mistrovsky vyvážené kapučíno. Zájemcům poradili i pár triků na doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L81u92c74i43a19n 50P96a43p71a78z47i35a86n 5234477801745

Kvalitní kávu lze koupit i pod 700 korun, ale musíte přímo do pražírny, kde nejsou zbyteční zprostředkovatelé a překupníci s honosnými maržemi. Výlet se vyplatí i tím, že člověk pozná krásy naší vlasti a ještě si takto výhodně nakoupí. Doporučuji třeba pražírnu v Křižanech v Podještědí na Liberecku. A ve stejné obci je i výborná moštárna, kde nakoupíte i výborné mošty, šťávy a džusy. A následně doporučuji jet asi 5 km do vesničky plné lidových památek s dřevěným kostelem a také prvním vesnickým orlojem v ČR do Kryštofova údolí, kde jsou vyhlášené hospody s husí pečínkou nebo muzeem betlémů sudeckého typu. A kdo nemá dost, kromě nákupu výborné kávy si může udělat i výlet do Německa a Polska, z pražírny v Křižanech jste na čáře do půl hodiny.

+1/0
25.1.2015 18:41

S23t93a33n93i22s26l39a41v 27H74o19n66ě50k 1228710678314

Za socialismu tu byla nekvalitní káva? Ha ha ha ha. Dražší káva (sáček za 14 - 21 kč) se tehdy dělala z Vietnamské Robusty a dnešní kysele Arabicy jim nesahaji po kotníky.

A pokud si dnes koupíte v hospodě kávu tureckou 7g za 25Kč tak při 50% nákladu na nákup suroviny vychází cena na 1200 za kg, takže s kávou za 700 Kč běže někam ;-D;-D

+1/−1
25.1.2015 10:33
Foto

J65a67n 84V89a85l92a75l87í61k 6616159240966

až si koupíte jinou kávu než ten socialistický standart tak poznáte rozdíl :-P

0/−3
25.1.2015 11:01

P63a66v66e79l 15R74u57s 9228868799580

Káva se nejmenovala standart, ale STANDARD a byla to tato směs:

65% zelené kávy Santos NY4, nebo jiné neprané arabiky v obdobné kvalitě, 30% praných arabik z 1., nebo 2.skupiny jakosti a maximálně 5% robust.

Když měl stát hluboko do kapsy, tak se do Standardu dávalo nejvýše:

45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.

O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět. V dnešní době se káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit. Káva, která dříve byla nazývána standardem je nyní nabízena v obchodech a kavárnách jako káva výběrová nebo speciální.

Viz zde: http://www.cerstvakava.cz/clanky/vzpominky-na-dobrou-kavu-i/

+5/0
25.1.2015 11:57

L14i77d32k31a 34Z15e38l35i63n29k91o80v23á 2881320173394

Kdo a kdy určil, že právě takto se má káva vařit? Se vsadím, že Indiáni nebo Mexikáni nebo kdo první začal vařit kafe to dělali jinak než tito vševědové a chutnala jinak a určitě to bylo to nej a pravé. Jděte už do pr...kakao se taky kdysi pilo jinak . Je to jen a jen o chuti a možnostech. Když má tato dáma na kafe za 700, ať si ho koupí, ale ať nedělá z lidí blbečky, kteří neumějí vychutnat a rozpoznat dobrou kávu. Neumím a co? Ukřižuje mě za to někdo nebo jsem méněcenná?

+2/−2
25.1.2015 10:14
Foto

J28a33n 63V76a35l13a77l54í98k 6826429650916

když si koupíte nějakou instantní kávu 200g cca za 150Kč kolik tak asi stojí Kg té kávy nekávy????

+1/−1
25.1.2015 11:23

P73e53t79r 15T41. 81D25v52o66ř36á56k 4764888433

Aha. A já myslel, že skladováním v mrazáku ji udržím déle čerstvou.

0/0
25.1.2015 8:04

L44u74k85á65š 25O52m49á81č68k55a 5931364521296

Kupuji si kvalitní čerstvě praženou zrnkovou kávu z domácí pražírny (cca 800,- Kč za 1 kg) a zatím jsem nenašel nic lepšího.

+1/0
25.1.2015 7:39
Foto

J53a79n 16B55r91a96u36n 1288378423835

Po kafi se prej blbne. A po superkvalitním prej dvakrát rychleji.;-D

+4/0
25.1.2015 5:07

V89l34a24d74i66m36i30r 58F24a43r19k34a 6963750499494

Z Londýna jsem to dotáhl až do Třebíče...

+4/−2
25.1.2015 4:41

L33á70ď20a 58V47r55a71n33ý 7228568508307

Sice jsem asi v Třebíči nikdy nebyl ale co je špatného na Třebíči?

Lepší úspěšný život v Třebíči než průměrný život v Londýně.

+3/0
25.1.2015 4:57

M95a46r17t55i57n33a 41K61o24l67o93m88a66z15n93i15k19o69v80a 2577262567866

Od Zida kafe radeji ne. Ani od jeho brany. ;-)

+1/−5
25.1.2015 1:00

J93a65r32o34s52l78a51v 51Z54o78l79t37á27n 9968112775480

Já mám nejradši Nescafe Gold - u vietkonga (nebo v akci v kauflandu) se dá sehnat i za 130. S hodně cukrem a mlíkem největší lahoda. Článek jsem nečetl, ale pokud někdo ulítává na kvalitním kafi, why not? Já mám zas rád kvalitní (a rozmanitý druhy) piva. Každému co jeho jest R^

+2/0
25.1.2015 0:41

J52i18ř86í 19S13c26h69w80a49c77h 8278124868686

já mám rád kvalitní a rozmanitý pivo, kafé, víno, whisky, rumy.........;-)

+2/0
25.1.2015 1:05

L71u79k88á30š 61O90m10á16č18k44a 5251514431866

Břečku "opravit" cukrem... Každému ale dle jeho gusta. R^

+1/−3
25.1.2015 7:39

V35í65t 86B22r67z12o19b72o48h10a83t62ý 7150642713381

Daleko horší než káva řekněme slabší kvality je její špatná příprava. Ve většině restaurací již najdeme profesionální kávovary, ale bohužel značně neprofesionální obsluhu - kdy obsluha kávovaru drží páku dokud se nenaplní hrnek - ono to nezní nikterak hrozně, dokud si neuvědomíme, že porce kávy v páce ukryta je schopna při tlaku 9bar uvolňovat aroma a chuť po dobu přibližně okolo 30s, což vychází na maximálně 90ml silného pressa (optimum je nějakách 70ml), poté dochází k přepalování kávy a kromě tekutiny nevalné chuti se do šálku dostávají i vyloženě škodlivé látky, které přinejmenším způsobují dost časté pálení žáhy, či nevolnosti od žaludku.  Čas průtoku se dá do jisté míry prodloužit snížením tlaku - používají jej některé automatické presovače, ale není to zrovna ideální řešení - zvláště co se chuti týče.  Samozřejmě silné presso lze dále dolévat horkou vodou až do velikosti šálku (café americano) - pokud máte možnost, nechte si z profi kávovaru udělat velkou 180-250ml kávu a pak 70ml presso (které na těch 180-250ml dolijete horkou vodou) - rozdíl pozná téměř každý.

+5/−1
25.1.2015 0:08

M72a33r51t91i21n 64Č46e18r80n26ý 2567518119779

klasický espresso má mít ale okolo 30ml ne?

+2/0
25.1.2015 1:44

V73í86t 73B35r92z24o22b39o89h29a65t62ý 7160492303761

Ano espresso má mít 30ml. Ale to neznamená, že více už musí být chuťově špatně -káva se začíná přepalovat cca po 30-40s - záleží na stroji, za tu dobu proteče až 100ml dobré kávy , ostatně základ pro americano je až 80ml.

0/0
25.1.2015 9:31

K38a94t51e46ř16i52n28a 91S94e24d10l50á13č85k85o61v31á 3473318206750

Souhlasim. Je to jako s pivem - dobre pivo dokazou pokazit necisteny trubky atd.

+1/0
25.1.2015 7:09

J41i38ř77í 24Z60á92h60o71r54a 5123405672609

Doufam, ze ta pixla mlika je jen rekvizita, protoze mi prijde dat krabicove mleko do kvalitniho kafe, jako kdyz si onehdy jeden kamarad objednal vino chehalet pinot noir s kolou.

me jen mrzi, ze nemuzu tem lepsim kavam prijit na chut a spokojim se s douwe egberts

+1/−4
24.1.2015 23:22

P48e28t56r 58K41r67i44s55t43o97f 8104218880855

krabicove mleko u uplne ok a dobre, pustte si na steamu jidlo s r.o. od vanka jak se dela mleko do krabic. Koupil jsem si mleko s mlekomatu a plnotucnej krabicak a ten byl lepsi smetanovejsi!

0/0
25.1.2015 0:15

M42a78r11i83o 12T97r66n62k62a 6230683908900

Krabicove mlieko nie je mlieko. Presne ako pise kolega hore. Objednat si dobre víno a rozriedit to kolou:-)

0/−5
25.1.2015 2:05

L34u40k32á68š 97O19m45á35č47k42a 5741874891526

Opravdový blábol.

+5/0
25.1.2015 7:31

L40á84ď94a 78V24r49a13n73ý 7388748108557

Bohužel Vaňek jeden den výrobek chválí a za týden se objeví na nějakém obalu výrobce, kterého recenzoval.

To zrovna není moc profesionální.

0/0
25.1.2015 4:55

L64u61k81á65š 92O45m71á75č52k30a 5121754401226

Můžete vysvětlit co je konkrétně špatného na krabicovém čerstvém mléce oproti mléce ve sklu? Děkuji za odpověď.

+3/0
25.1.2015 7:31

J79a50n 17P41a67v19e23l18k24a 3317771284881

Rozdíl v chuti. Ale nezáleží tolik od toho, jestli je v krabici nebo skle, ale spíš od UHT, pasterizace a dalších úprav.

+1/0
25.1.2015 9:20

L76u51k30á65š 92O93m96á62č79k72a 5641764801526

Zřejmě si pleteš čerstvé krabicové mléko s trvanlivým baleným. Nevadí.

+3/0
25.1.2015 10:00

J27a75n 86P63a91v13e82l36k33a 3337301424411

Do krabicového mléka (ať je jakkoliv updavené) se uvolňují z plastů látku, které trochu mění chuť.

Jiná věc je, že lidé pod pojmem krabicové mléko často myslí UHT, protože dřív se dělalo mléko jen ve skle, které bylo zahřívané na poloviční teplotu a mělo jinou chuť a jiné chemické složení.

Čerstvé mléko neznamená, že nebylo zpracované, ale že od nadojení uplynul krátký čas.

0/−1
25.1.2015 10:29

J45a51n 53P67a43v25e26l81k98a 3117101464811

Přesněji čerstvé není UHT, ale může být pasterované.

0/0
25.1.2015 10:48

J46a25r26o70s44l75a90v 37K70a89d47l43e23c 5351859922251

Není krabicové jako krabicové.

+1/0
25.1.2015 9:02

J96a42n 72Z60e65m26a38n 1296965424656

Co mám dělat, když mi nejvíc chutná turek ze Standardu ;-)

+5/−1
24.1.2015 23:21

M35a44r76t85i63n 55J30i46r21o17u61s85e65k 7496185805628

Tak to jsme už dva. Ať si nakyslou kávu strčí tam, kam slunce nesvítí. ;-D

+3/−3
24.1.2015 23:45

J29i98ř11í 89S94c15h84w12a13c19h 8848584988426

spoustě lidí taky chutná krabicový víno......Rv

+5/0
25.1.2015 1:07

P24e78t58r 71Š44t54ě70p 2573583790656

Ať si každý pije, co mu chutná - chlastat kafe 700kc/kg prece neni povinne :)

+8/0
24.1.2015 23:50

O55l14d89r79i85c93h 25P18o57l66a 4760420631452

zenske, co ji po ranu smrdi z fekalu cigo a kavicka zadne lepsi zrno nepomuze

+10/0
24.1.2015 23:09

J49a70r10o60s51l21a60v 61T17a29c70h86o90v45s45k17y 2582510524200

No muj recept - na dno dve lzice toho hnedycho, pridat cukr, protrepat, nemichat. Potom zalit varici vodou a petkrat promichat ve smeru hodinovych rucicek, dolit mliko, co se vejde a petkrat promichat proti smeru hodinovych rucicek. Variantou je nedavat cukr a netrepat, pred mlikem tam dat med.

+3/−2
24.1.2015 22:46

F39r59a80n22t32i32š90e43k 89H84l57u11č25n17ý 6980157983573

Ty fotky k tomu článku jsou tragický. Kdo chcete opravdu pít dobrou kávu a levně, tak se vám vyplatí zalétnout si do Brazílie do oblasti kolem města Espirito Santo a tam si koupit odrůdu Arabica botucato. Při těch cenách co uvádí za kilo se vám to opravdu vyplatí.

+2/−2
24.1.2015 22:41

J96a37n 54S93t52a81r60ý 8247160342725

to musí být hodně vzácná odrůda, když ji ani google nezná :-P

0/−1
24.1.2015 22:43

F21r58a27n90t21i34š19e21k 28H48l28u87č69n27ý 6270447233853

Zná. Chce to tam, ale správně zadat. 8-o

+1/−1
24.1.2015 22:51

K74a38r46e11l 59J93a54n81d84a 3643381400719

R^ Je to věda (bez ironie).

+3/−1
24.1.2015 22:21

T18o83m19á27š 72K97ř82í34ž94e73k 6953876387586

Kilo kávy za 700,- Kč, z toho je min. 300% marže obchodníků

+2/−6
24.1.2015 21:47

J18a65n 34P34r64o25v11a30z58n43í73k 6578674950661

300% procent ze 700 je 2100. Mít marži 2100 na něčem, co stojí 700, to je kumšt.

+8/−6
24.1.2015 21:48

M52a33r55t89i18n 55J78e84z18e98r70s24k12ý 9494427722142

doufám Honzo že děláš jenom u pásu a né někde na ministerstvu 8-o

.

jinak 175 korun a 300% marže je jinak pěkná drzost 8-o

+3/−3
24.1.2015 21:57

J70a64n 94P72r28o40v14a74z55n16í62k 6598824980501

Ani jedno, jenom vím, jak se počítá marže.

+2/−6
24.1.2015 21:59

P24e37t38r 31J71a41n48o50š 6620857485251

tak to nevite, marze nikdy nepresahne 100% :-P

+5/−2
24.1.2015 22:23

I64g54o86r 28G19o10t11t52w95a40l70d 6787148250841

Tak snad by to někdo mohl vysvětlit a bez urážení. Když mám konečnou cenu X a marže je M%, pak to znamená, že X=M/100 x C + C, kde C je nákupní cena prodejce. Jinak napsáno C=X/(M/100+1) Při marži 300% by byla nákupní cena 700/4=175 Kč a marže pak 525 Kč. Proto může být marže 300% a není s tím žádný problém. Je mnoho oblastí, kde má některý zproztředkovatel obrovskou marži, obzvlášť pokud je prvovýrobce někde z rozvojové země.

+7/−5
24.1.2015 23:11

M42a10r72t32i58n 26J70i72r86o21u14s51e42k 7396265545208

Jenže vy počítáte přirážku v procentech. Marže při nákupu 175 a prodeji 700 bude ((700-150))/700*100=78,57%

+8/0
24.1.2015 23:49

I41g91o87r 20G11o29t44t50w81a97l97d 6277958660511

Máte pravdu, sešlo se nás tady "expertů" hned několik za sebou a já tomu dal korunu. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, tak snad nejen já si z této diskuze odnesu poznatek, v čem se liší marže od obchodní přirážky.

+2/0
25.1.2015 8:30

P67e26t62r 17J61a23n26o66š 6480827235401

tak snad kazdy dokaze pouzit google :-P

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mar%C5%BEe

...kde m je marže (v procentech), p je prodejní cena a n je nákupní cena. Marže nikdy nepřesáhne 100%.[1]

+2/0
25.1.2015 0:43

M96a95r58i20o 66T24r26n68k71a 6330963328970

Tuto je to dobre vysvetlené ak sa vam to chce čítať po slovensky

http://ako-investovat.sk/podnikanie/index.php/ako-sa-pocita-marza-a-prirazka

+1/0
25.1.2015 2:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.