Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Káva se podobá třešni, Češi bohužel často pijí břečky, říká odbornice

Připravit perfektní kávu je věda. Své o tom vědí mistři oboru Petra Veselá a Gwilym Davies. V třebíčské kavárně U Židovské brány během pátečního podvečera názorně předvedli, jak se vyrábí třeba mistrovsky vyvážené kapučíno. Zájemcům poradili i pár triků na doma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L76u67c63i67a14n 14P60a45p70a26z39i73a89n 5684487931745

Kvalitní kávu lze koupit i pod 700 korun, ale musíte přímo do pražírny, kde nejsou zbyteční zprostředkovatelé a překupníci s honosnými maržemi. Výlet se vyplatí i tím, že člověk pozná krásy naší vlasti a ještě si takto výhodně nakoupí. Doporučuji třeba pražírnu v Křižanech v Podještědí na Liberecku. A ve stejné obci je i výborná moštárna, kde nakoupíte i výborné mošty, šťávy a džusy. A následně doporučuji jet asi 5 km do vesničky plné lidových památek s dřevěným kostelem a také prvním vesnickým orlojem v ČR do Kryštofova údolí, kde jsou vyhlášené hospody s husí pečínkou nebo muzeem betlémů sudeckého typu. A kdo nemá dost, kromě nákupu výborné kávy si může udělat i výlet do Německa a Polska, z pražírny v Křižanech jste na čáře do půl hodiny.

+1/0
25.1.2015 18:41

S64t33a83n32i39s49l94a13v 21H82o25n71ě51k 1418190168564

Za socialismu tu byla nekvalitní káva? Ha ha ha ha. Dražší káva (sáček za 14 - 21 kč) se tehdy dělala z Vietnamské Robusty a dnešní kysele Arabicy jim nesahaji po kotníky.

A pokud si dnes koupíte v hospodě kávu tureckou 7g za 25Kč tak při 50% nákladu na nákup suroviny vychází cena na 1200 za kg, takže s kávou za 700 Kč běže někam ;-D;-D

+1/−1
25.1.2015 10:33
Foto

J97a72n 98V22a61l52a23l98í43k 6446399510806

až si koupíte jinou kávu než ten socialistický standart tak poznáte rozdíl :-P

0/−3
25.1.2015 11:01

P13a20v55e33l 69R19u83s 9588468279670

Káva se nejmenovala standart, ale STANDARD a byla to tato směs:

65% zelené kávy Santos NY4, nebo jiné neprané arabiky v obdobné kvalitě, 30% praných arabik z 1., nebo 2.skupiny jakosti a maximálně 5% robust.

Když měl stát hluboko do kapsy, tak se do Standardu dávalo nejvýše:

45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.

O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět. V dnešní době se káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit. Káva, která dříve byla nazývána standardem je nyní nabízena v obchodech a kavárnách jako káva výběrová nebo speciální.

Viz zde: http://www.cerstvakava.cz/clanky/vzpominky-na-dobrou-kavu-i/

+5/0
25.1.2015 11:57

L64i91d31k45a 72Z29e83l30i67n43k70o74v93á 2611120803704

Kdo a kdy určil, že právě takto se má káva vařit? Se vsadím, že Indiáni nebo Mexikáni nebo kdo první začal vařit kafe to dělali jinak než tito vševědové a chutnala jinak a určitě to bylo to nej a pravé. Jděte už do pr...kakao se taky kdysi pilo jinak . Je to jen a jen o chuti a možnostech. Když má tato dáma na kafe za 700, ať si ho koupí, ale ať nedělá z lidí blbečky, kteří neumějí vychutnat a rozpoznat dobrou kávu. Neumím a co? Ukřižuje mě za to někdo nebo jsem méněcenná?

+2/−2
25.1.2015 10:14
Foto

J33a94n 15V64a60l39a79l15í25k 6286719100316

když si koupíte nějakou instantní kávu 200g cca za 150Kč kolik tak asi stojí Kg té kávy nekávy????

+1/−1
25.1.2015 11:23

P96e60t54r 40T56. 69D30v76o35ř24á59k 4194838473

Aha. A já myslel, že skladováním v mrazáku ji udržím déle čerstvou.

0/0
25.1.2015 8:04

L44u60k70á66š 37O23m35á51č22k13a 5141624511396

Kupuji si kvalitní čerstvě praženou zrnkovou kávu z domácí pražírny (cca 800,- Kč za 1 kg) a zatím jsem nenašel nic lepšího.

+1/0
25.1.2015 7:39
Foto

J57a11n 22B30r45a46u19n 1308628143425

Po kafi se prej blbne. A po superkvalitním prej dvakrát rychleji.;-D

+4/0
25.1.2015 5:07

V92l96a80d54i55m76i90r 47F70a64r56k14a 6713180709184

Z Londýna jsem to dotáhl až do Třebíče...

+4/−2
25.1.2015 4:41

L42á37ď52a 17V77r46a77n22ý 7478888478117

Sice jsem asi v Třebíči nikdy nebyl ale co je špatného na Třebíči?

Lepší úspěšný život v Třebíči než průměrný život v Londýně.

+3/0
25.1.2015 4:57

M31a23r96t65i34n76a 29K38o70l67o56m36a70z14n68i92k54o17v58a 2377752107876

Od Zida kafe radeji ne. Ani od jeho brany. ;-)

+1/−5
25.1.2015 1:00

J35a61r35o81s55l29a67v 17Z66o39l89t25á56n 9668892795930

Já mám nejradši Nescafe Gold - u vietkonga (nebo v akci v kauflandu) se dá sehnat i za 130. S hodně cukrem a mlíkem největší lahoda. Článek jsem nečetl, ale pokud někdo ulítává na kvalitním kafi, why not? Já mám zas rád kvalitní (a rozmanitý druhy) piva. Každému co jeho jest R^

+2/0
25.1.2015 0:41

J88i41ř47í 74S79c25h45w73a77c83h 8678394408196

já mám rád kvalitní a rozmanitý pivo, kafé, víno, whisky, rumy.........;-)

+2/0
25.1.2015 1:05

L35u31k35á71š 14O98m94á72č18k12a 5591894961806

Břečku "opravit" cukrem... Každému ale dle jeho gusta. R^

+1/−3
25.1.2015 7:39

V87í22t 35B63r37z63o48b43o62h23a54t45ý 7880182773441

Daleko horší než káva řekněme slabší kvality je její špatná příprava. Ve většině restaurací již najdeme profesionální kávovary, ale bohužel značně neprofesionální obsluhu - kdy obsluha kávovaru drží páku dokud se nenaplní hrnek - ono to nezní nikterak hrozně, dokud si neuvědomíme, že porce kávy v páce ukryta je schopna při tlaku 9bar uvolňovat aroma a chuť po dobu přibližně okolo 30s, což vychází na maximálně 90ml silného pressa (optimum je nějakách 70ml), poté dochází k přepalování kávy a kromě tekutiny nevalné chuti se do šálku dostávají i vyloženě škodlivé látky, které přinejmenším způsobují dost časté pálení žáhy, či nevolnosti od žaludku.  Čas průtoku se dá do jisté míry prodloužit snížením tlaku - používají jej některé automatické presovače, ale není to zrovna ideální řešení - zvláště co se chuti týče.  Samozřejmě silné presso lze dále dolévat horkou vodou až do velikosti šálku (café americano) - pokud máte možnost, nechte si z profi kávovaru udělat velkou 180-250ml kávu a pak 70ml presso (které na těch 180-250ml dolijete horkou vodou) - rozdíl pozná téměř každý.

+5/−1
25.1.2015 0:08

M98a76r36t29i63n 93Č30e93r84n79ý 2987258339459

klasický espresso má mít ale okolo 30ml ne?

+2/0
25.1.2015 1:44

V24í88t 27B64r84z64o58b13o11h75a70t91ý 7670222263681

Ano espresso má mít 30ml. Ale to neznamená, že více už musí být chuťově špatně -káva se začíná přepalovat cca po 30-40s - záleží na stroji, za tu dobu proteče až 100ml dobré kávy , ostatně základ pro americano je až 80ml.

0/0
25.1.2015 9:31

K20a85t93e73ř12i82n63a 77S26e93d90l41á78č57k64o32v19á 3263978646270

Souhlasim. Je to jako s pivem - dobre pivo dokazou pokazit necisteny trubky atd.

+1/0
25.1.2015 7:09

J33i33ř22í 85Z95á74h59o58r71a 5353175772269

Doufam, ze ta pixla mlika je jen rekvizita, protoze mi prijde dat krabicove mleko do kvalitniho kafe, jako kdyz si onehdy jeden kamarad objednal vino chehalet pinot noir s kolou.

me jen mrzi, ze nemuzu tem lepsim kavam prijit na chut a spokojim se s douwe egberts

+1/−4
24.1.2015 23:22

P69e22t30r 59K42r40i35s49t47o89f 8724278340535

krabicove mleko u uplne ok a dobre, pustte si na steamu jidlo s r.o. od vanka jak se dela mleko do krabic. Koupil jsem si mleko s mlekomatu a plnotucnej krabicak a ten byl lepsi smetanovejsi!

0/0
25.1.2015 0:15

M21a48r81i51o 23T61r50n85k62a 6810863168170

Krabicove mlieko nie je mlieko. Presne ako pise kolega hore. Objednat si dobre víno a rozriedit to kolou:-)

0/−5
25.1.2015 2:05

L13u28k54á68š 83O62m61á86č51k11a 5591834671396

Opravdový blábol.

+5/0
25.1.2015 7:31

L76á84ď42a 49V68r70a31n48ý 7208888838937

Bohužel Vaňek jeden den výrobek chválí a za týden se objeví na nějakém obalu výrobce, kterého recenzoval.

To zrovna není moc profesionální.

0/0
25.1.2015 4:55

L26u74k82á59š 48O71m35á33č31k30a 5921314881636

Můžete vysvětlit co je konkrétně špatného na krabicovém čerstvém mléce oproti mléce ve sklu? Děkuji za odpověď.

+3/0
25.1.2015 7:31

J71a65n 68P46a31v66e55l31k72a 3107291424281

Rozdíl v chuti. Ale nezáleží tolik od toho, jestli je v krabici nebo skle, ale spíš od UHT, pasterizace a dalších úprav.

+1/0
25.1.2015 9:20

L45u84k64á18š 64O83m89á46č86k13a 5901624871586

Zřejmě si pleteš čerstvé krabicové mléko s trvanlivým baleným. Nevadí.

+3/0
25.1.2015 10:00

J43a17n 55P91a21v59e15l98k64a 3787721674271

Do krabicového mléka (ať je jakkoliv updavené) se uvolňují z plastů látku, které trochu mění chuť.

Jiná věc je, že lidé pod pojmem krabicové mléko často myslí UHT, protože dřív se dělalo mléko jen ve skle, které bylo zahřívané na poloviční teplotu a mělo jinou chuť a jiné chemické složení.

Čerstvé mléko neznamená, že nebylo zpracované, ale že od nadojení uplynul krátký čas.

0/−1
25.1.2015 10:29

J47a93n 11P81a40v16e53l89k47a 3667221374461

Přesněji čerstvé není UHT, ale může být pasterované.

0/0
25.1.2015 10:48

J98a26r84o61s76l83a42v 18K21a23d27l18e17c 5811229462301

Není krabicové jako krabicové.

+1/0
25.1.2015 9:02

J84a45n 96Z66e51m52a84n 1316605554446

Co mám dělat, když mi nejvíc chutná turek ze Standardu ;-)

+5/−1
24.1.2015 23:21

M67a95r50t43i63n 73J60i88r23o12u12s88e34k 7186355795838

Tak to jsme už dva. Ať si nakyslou kávu strčí tam, kam slunce nesvítí. ;-D

+3/−3
24.1.2015 23:45

J73i32ř33í 40S53c27h80w75a39c79h 8568724108406

spoustě lidí taky chutná krabicový víno......Rv

+5/0
25.1.2015 1:07

P26e37t97r 49Š25t71ě82p 2533433310336

Ať si každý pije, co mu chutná - chlastat kafe 700kc/kg prece neni povinne :)

+8/0
24.1.2015 23:50

O32l27d82r56i72c58h 26P71o10l56a 4370310131232

zenske, co ji po ranu smrdi z fekalu cigo a kavicka zadne lepsi zrno nepomuze

+10/0
24.1.2015 23:09

J78a68r66o34s93l13a25v 23T70a84c60h35o67v19s18k10y 2292880124170

No muj recept - na dno dve lzice toho hnedycho, pridat cukr, protrepat, nemichat. Potom zalit varici vodou a petkrat promichat ve smeru hodinovych rucicek, dolit mliko, co se vejde a petkrat promichat proti smeru hodinovych rucicek. Variantou je nedavat cukr a netrepat, pred mlikem tam dat med.

+3/−2
24.1.2015 22:46

F31r98a97n29t65i31š40e11k 98H82l87u16č93n35ý 6460127253293

Ty fotky k tomu článku jsou tragický. Kdo chcete opravdu pít dobrou kávu a levně, tak se vám vyplatí zalétnout si do Brazílie do oblasti kolem města Espirito Santo a tam si koupit odrůdu Arabica botucato. Při těch cenách co uvádí za kilo se vám to opravdu vyplatí.

+2/−2
24.1.2015 22:41

J27a17n 19S56t96a94r47ý 8897160632985

to musí být hodně vzácná odrůda, když ji ani google nezná :-P

0/−1
24.1.2015 22:43

F37r48a29n95t91i78š70e47k 67H72l72u24č24n86ý 6960547403413

Zná. Chce to tam, ale správně zadat. 8-o

+1/−1
24.1.2015 22:51

K15a84r98e50l 83J98a22n52d11a 3343281400349

R^ Je to věda (bez ironie).

+3/−1
24.1.2015 22:21

T46o98m55á48š 85K97ř42í66ž41e77k 6613746547926

Kilo kávy za 700,- Kč, z toho je min. 300% marže obchodníků

+2/−6
24.1.2015 21:47

J93a68n 98P49r17o57v42a58z24n38í97k 6448964790361

300% procent ze 700 je 2100. Mít marži 2100 na něčem, co stojí 700, to je kumšt.

+8/−6
24.1.2015 21:48

M68a23r49t41i47n 76J24e41z57e67r41s97k15ý 9724167472742

doufám Honzo že děláš jenom u pásu a né někde na ministerstvu 8-o

.

jinak 175 korun a 300% marže je jinak pěkná drzost 8-o

+3/−3
24.1.2015 21:57

J39a15n 27P82r11o83v20a82z90n87í83k 6268504510111

Ani jedno, jenom vím, jak se počítá marže.

+2/−6
24.1.2015 21:59

P67e39t38r 58J56a88n40o24š 6160267405451

tak to nevite, marze nikdy nepresahne 100% :-P

+5/−2
24.1.2015 22:23

I10g51o35r 42G32o88t47t56w59a11l45d 6337628120751

Tak snad by to někdo mohl vysvětlit a bez urážení. Když mám konečnou cenu X a marže je M%, pak to znamená, že X=M/100 x C + C, kde C je nákupní cena prodejce. Jinak napsáno C=X/(M/100+1) Při marži 300% by byla nákupní cena 700/4=175 Kč a marže pak 525 Kč. Proto může být marže 300% a není s tím žádný problém. Je mnoho oblastí, kde má některý zproztředkovatel obrovskou marži, obzvlášť pokud je prvovýrobce někde z rozvojové země.

+7/−5
24.1.2015 23:11

M35a28r46t19i98n 87J14i35r81o82u59s36e49k 7216435655438

Jenže vy počítáte přirážku v procentech. Marže při nákupu 175 a prodeji 700 bude ((700-150))/700*100=78,57%

+8/0
24.1.2015 23:49

I22g62o84r 65G64o89t81t11w25a95l17d 6377918340921

Máte pravdu, sešlo se nás tady "expertů" hned několik za sebou a já tomu dal korunu. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, tak snad nejen já si z této diskuze odnesu poznatek, v čem se liší marže od obchodní přirážky.

+2/0
25.1.2015 8:30

P85e63t88r 87J78a31n46o85š 6940267535581

tak snad kazdy dokaze pouzit google :-P

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mar%C5%BEe

...kde m je marže (v procentech), p je prodejní cena a n je nákupní cena. Marže nikdy nepřesáhne 100%.[1]

+2/0
25.1.2015 0:43

M72a62r96i44o 25T45r12n21k10a 6260203708380

Tuto je to dobre vysvetlené ak sa vam to chce čítať po slovensky

http://ako-investovat.sk/podnikanie/index.php/ako-sa-pocita-marza-a-prirazka

+1/0
25.1.2015 2:15







Najdete na iDNES.cz