- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Osobně si myslím, že by výrobcům "čerstvého" ale především méně trvanlivého sortimentu pomohl návrat ke značení jako kdysi. Pokud si dobře pamatuji, bývaly na výrobcích dva datumy. Datum výroby a datum spotřeby. Z toho i laik pozná o jaký druh výrobku se jedná a dá se předpokládat že výrobek s kratší životností by mohl obsahovat méně konzervantů a dalších do dlouhotrvanlivých výrobků přidávaných látek.
Jsem Marie Brodinová, článek jsem neměla možnost vidět. Musím uvést některé údaje na pravou míru: Všechny naše výrobky jsou vyráběny z pasterovaného mléka a jsou bez konzervantů a náhražek. Zaměstnáváme dva pracovníky a dva na dohodu o provedení práce. Hospodaříme společně s manželi Čiplovými nikoliv Čeplovými.
Tyto rádoby "farmářské" nebo "čerstvé" výrobky jsem si párkrát koupil - mléko, jogurt atd. Skoro vždy se zkazí ještě před datem spotřeby, takže jsou asi tak čerstvé, že nevydrží vůbec nic. Díky, za ty peníze to už nechci, stejně je to většinou podvod jako předražené Bio. Nejlepší je kupovat výrobky menších regionálních firem, které ale mají nějaké to zázemí výrobního provozu a můžou zaručit určitou kvalitu a stálost výroby. Jogurt za 40 Korun si fakt nechce.
Ono záleží na tom jak jste výrobek skladoval a pokud si myslíte, že čerstvé vydrží 3 týdny tak to se mýlíte. Sami máme malou výrobnu na mléčné výrobky a na čerství právě zavakuovaný sýr dáváme trvanlivost 10 dní s tím, že po otevření je nutno ho spotřebovat do 48 hodin. A k cené, vemte si, že většina takovýchto malých producentů dělá vše manuálně a bez jakýchkoliv náhražek, takže na jogurt potřebuje více mléka a nemůže ho nahradit žádnou náhražkou (sušená syrovátka, škrob ..). Jen na okraj mi prodáváme 150ml jogurt za 12Kč a kolikrát lidé ještě brblají, jak jsme drazí. Lidi by chtěli všechno nejradši zadarmo, ale už nevidí tu práci se vším ( obstarat zvířata, krmení pro ně na celou zimu, zpracování mléka atp.).
A kdyby jen to, některé míchají i čerstvé a prošlé potraviny v regále dohromady
Klíčem je slovo čerstvý! Pokud je čerstvý jogurt, čerstvé mléko, čerstvý tvaroh, čerstvé máslo, pak je zřejmé, že to není trvanlivé, ale čestvé. Takže především je třeba naučit zákazníka, aby věděl, že má kupovat jen to čerstvé, pokud si chce pochutnat.