- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kupuju normální české sýry z Madety nebo Lacrumu, a žijeme, dokonce to vypadá, že jsme i zdraví. Nemusím žrát francouzské a bůhvíhjaké sýry, stačí mi domácí.
To,co se prodává v obch.řetězcích pod názvem "eidam",to je pouze snaha o sýr eidamského typu,ale chuťově to je víc než podprůměrné. Kdo má sýry rád,tak ví,že za kvalitu se musí připlatit, proto často slyším od známých,že si raději koupí 1kg masa než sýru a vyjde to i levněji. Ale Vaše prodejna vypadá velmi lákavě a tak při nejbližší návštěvě Jihlavy ji určitě vyhledám. Je moc dobře,že jsou takovéto prodejny - speciálky
a může mi někdo vysvětlit, proč camembert koupený v Auchanu v Polsku je úplně jiný ( nezralý a hnusný ) než ve stejném řetězci ve Francii? Nebo ten v českém Lidlu je asi tak 100x hnusnější a nedozrálejší než ten se stejnou značkou koupený ve Francii nebo Rakousku
Jste si sám odpověděl. Je nezralý. Známá třeba nakupuje v Makru sýr brie. Ten se taky musí nechat ještě minimálně 14 dní zrát při pokojové teplotě (takže tak dva měsíce při ideální).
ministr zemědelství sám nabádal vyrobu prach sprostých sýrů neboť bída občanů si nedovolí koupit,pro 4 členou rodinu kvalitu v podobě francouzkých a švýčarských eidamu a kvalitních čs.výroby
v Čechách se prodává kopa eidamů. Skoro bílé až sytě žluté, tvrdé až mazlavé, výborné až nechutné. Jak má vůbec vypadat pravý eidam?
Asi nejlepší, co jsem jedl, byl žlutý a měkký. Prostě vyzrálý sýr. Naopak nejhorší je bílý s konzistencí plastikové hmoty. Ten je standardem například v Tesco. A zráním žádné další kvality nezískává. A pravý eidam neexistuje. Je to pouze levná napodobenina edamu ( http://en.wikipedia.org/wiki/Edam_(cheese) ).
Pokud je zájem, poskytnu návod, jak za 24 hodin vyrobit bez litru mléka suprsýr za 45% ceny obvyklé,na "kuchyňské" použití . No problem.
Smažák z eidamu je určitě česká klasika, ale osobně považuju za zdaleka nejlepší smažák z kaškavalu...
ja mam nejradsi smazak z veproveho
bud je to nejaka slananina autora nebo pan prodavac nevi co je syr. Original francouzsky emental a nejhorsi casti se pouzivaji na smazeni??? Asi zajedu na nejaky ten halucinogenni syr do jihlavy a prodavat goudu v lahudkach? No nevim tam bych spise prodaval le gruere, mozzarelu bufalu, sternberger, luzerner a delat z vystipaneho parmezanu lahudku je taky dobry zvratek.
Zmiňované mozzarelly je škoda na vaření. To chce počkat do léta na čerstvá rajčátka a pěkně si je obložit sýrem a bazalkou. Ale jinak: Máte něco proti dobré goudě? Nejlépe farmářské, řádně staré (tučnost není až tak důležitá)? Ostatně vynikající sýr mají například i španělé. O dovolených jsem tam měl jakousi variantu na roquefort, balenou do vinných listů. Mají ji snad v každém krámě, jako jeden z nejlevnějších sýrů a přitom chuťový zážitek je úžasný.
Nebo jen nesprávný překlad anglického "cheesecake"? Tedy alespoň já si pod pojmem sýrový dort představím dort ze sýra se vším, co k tomu patří a nemohu říct, že bych po něm prahnul...
Onehdá jsem viděl na videu výrobu eidamu. Myslím, že to bylo dokonce na iDnes. Pak mi bylo vše jasné.