Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čechům nejvíc chutná čokoláda z kakaových bobů z Ghany, tvrdí výrobce

  17:54aktualizováno  17:54
V období před koncem roku čokoládovny jedou na plné obrátky. Jednou z nich je i rodinná čokoládová firma Kamila Chocolates z Vyskytné nad Jihlavou. Specializuje se na ruční výrobu čokoládových bonbonů, pralinek a zakázkovou výrobu.

„Ročně vyrobíme 40 tun čokolády. Teď před Vánocemi je vrchol sezony. Umíme udělat z čokolády prakticky cokoli: šroubovák, hever, knihu nebo postavu v životní velikosti. Novinkou je u nás nyní pivní čokoládový bonbon,“ říká zakladatel firmy a její jednatel František Hlava.

Většina lidí, kteří viděli film Čokoláda, si může myslet, že její výroba je romantická a možná tak trochu i sexy záležitost. Je tomu skutečně tak?
Zcela určitě. Už madame de Pompadour nebo Casanova byli milovníci čokolády. A staří Aztékové a Inkové nazývali čokoládu, kterou popíjeli, božským nápojem. Uměli ho dochutit vanilkou nebo chilli a věděli, že jim tento nápoj navozuje euforii a pocit štěstí. A my v naší výrobně děláme čokoládu s láskou.

Fotogalerie

Jaká čokoláda Čechům chutná?
Každý národ se liší svými chutěmi. Švýcaři, Rusové, Poláci mají jiné chuťové buňky. My spolupracujeme s firmou, která je největším zpracovatelem kakaových bobů v Evropě. Můžeme tak mít kakaové boby asi ze 200 plantáží světa. Před lety jsme si v Jihlavě založili malou firemní prodejnu, kde jsme chutě Čechů asi tři roky zkoumali. Chtěli jsme zjistit, co jim opravdu chutná. Zjistili jsme, že jsou to kakaové boby z Pobřeží slonoviny a z Ghany. To je čokoláda, která chutná 80 % Čechů. Ona totiž jinak chutná čokoláda z kakaových bobů z Tanzánie či Kolumbie. Je to jako s vínem.

Takže u vás najdeme jen čokoládu z těchto bobů?
Umíme se zákazníkovi přizpůsobit. Měli jsme například zákazníka ze Slovenska, který má kavárnu, kde vaří kávu z Kolumbie. Ta je lehce do kysela. Zajímalo je, zda i čokoláda bude mít takovou chuť. A představte si, měla. A protože chtěli být styloví, dodáváme jim čokoládu právě z těchto bobů.

Převažuje v oblibě hořká čokoláda, mléčná nebo bílá?
Ze 40 % je hořká, 35 % tvoří mléčná a zbytek bílá čokoláda. Máme ale i speciální druhy čokolády citronové, pomerančové nebo pistáciové. Základ tvoří bílá čokoláda, do které se zamíchá speciální pyré. Ale pozor, není to náplň.

Experimentují Češi rádi?
Ano. Třeba my děláme čokolády s padesáti druhy posypu. Od sušených plodů (jádra ořechů) až po lyofilizované (mrazem sušené) ovoce, které je při minus 50 stupních Celsia zbaveno vody.

Používáte i koření? Třeba chilli, sůl...
Pochopitelně. Ale používáme třeba kořen ašvagandy nebo nať yzopu. Třeba ašvaganda je kořen, který je nejen léčivý. Má i povzbuzující účinky. Kdysi se dělal pokus, ve kterém se čokoláda s kořenem ašvagandy rozdala dělníkům. Po měsíční konzumaci těchto výrobků pociťovali daleko menší pocit únavy.

A pokud jde o chilli?
Je chilli a chilli. Do našich čokoládových bonbonů dáváme chilli, které se jmenuje scorpion. Když s ním děvčata pracují, musejí mít roušky, a i přes gumové rukavice, které nosí, kdyby si pak přetřely oko, tak je to bude pálit. Je na to bezpočet receptur.

Ostatně jak to vůbec máte s recepty? Odkud je máte?
Receptury pečlivě tajíme. Jsou jich stovky. Máme je pečlivě uschované v trezoru a také v synově hlavě. Právě on vymýšlí různé náplně. Základem jsou receptury z 30. let minulého století. Třeba pralinka je likérový bonbon. My umíme udělat pralinku ze všech druhů destilátů. Třeba i z absintu. Byli jsme nedávno osloveni některými pivovary, zda bychom dokázali udělat bonbon z piva. My jsme na to šli jinou cestou. Z piva se dělá pivní pálenka a tu jsme dali do čokoládových bonbonů. Takže náš bonbon k pivu je vyroben z pivní pálenky.

Už jste říkal, že Vánoce jsou pro firmu vrcholem sezony. Co tedy teď nejčastěji děláte?
Soustředíme se na zakázkovou výrobu. Nemusí jít přímo o vánoční motiv. Zákazník si například vymyslí, že chce své zaměstnance obdarovat čokoládovou tabulkou s logem firmy. Dokážeme z čokolády udělat cokoliv. Třeba nůžky, sponkovačku, kancelářské svorky. Necháme si vyrobit formu, do níž se pak daný výrobek jen odleje.

A co Mikuláš, toho také svedete?
Také ho děláme. Ale toho si můžete koupit kdekoli v obchodě. Když už se do výroby Mikuláše pustíme, chceme se s ním odlišovat od Mikulášů, které dělají velké firmy. A nebalíme ho do staniolu, ale do celofánu, aby byl vidět.

Jakého největšího Mikuláše jste dělali?
Když na to přijde, mohu udělat Mikuláše v životní velikosti. Jinak máme formy od 5 centimetrů až po půl metru.

Kam dodáváte vaši čokoládu?
Je to hlavně Česká republika. Máme čtyři obchodní zástupce, zásobujeme asi 800 prodejen po celé republice. A Česká republika pro rodinnou firmu je dostatečně veliká.

Velké obchodní řetězce vás nelákají?
Řetězce jsou podle mého názoru pro malé rodinné firmy, jako jsme my, likvidační. Jdeme si svojí cestou a zákazníky máme nejen v maloobchodní síti, ale jsou to i různé firmy. Přibližně 55 % výroby tvoří zakázková výroba a 50 % výroba pro maloobchodní síť.

Když se vrátím k filmu Čokoláda, představitelka hlavní role dokáže každému, kdo do její čokoládovny přijde, najít čokoládový bonbon, který mu bude zaručeně chutnat. Umíte to také?
Troufám si říct, že po dvaceti letech v oboru to už dokážu. Když budu mít 100 zákazníků, podaří se mi do jejich chuti trefit tak z 80 %.

Tipnete si, co by chutnalo mně?
Vás bych si tipnul už na nějakou fajnšmekřinu. Takže určitě hořká čokoláda a myslím, že by vám v ní mohly chutnat mandle nebo oříšky. A vy jste také experimentátorka, takže tipuji, že byste ochutnala i ten čokoládový bonbon z pivní pálenky.

Máte pravdu, ochutnala.
Tak vidíte (směje se).



Nejčtenější

Chlapec z vláčku předčasně vystoupil, popisuje tragédii majitel Šiklandu

V zábavním areálu Šiklův mlýn spadl 5letý chlapec pod kola vláčku (14. 7. 2018).

Chlapec, který v sobotu zemřel v zábavním areálu Šiklův mlýn pod koly turistického vláčku, z něj podle majitele parku...

Při festivalu na Vysočině zemřel pětiletý chlapec, spadl pod kola vláčku

Pětileté dítě vypadlo z vláčku.

Rodinný festival v zábavním areálu Šiklův mlýn u Bystřice nad Pernštejnem poznamenala tragická událost. Pětiletý...



Oprava dálnice D1 u Humpolce má skluz, stát zvažuje ukončení smlouvy

Oprava dálnice D1 u Velkého Meziříčí. (březen 2014)

Oprava dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem má skluz. Práce za 1,7 miliardy korun dělá česko-italsko-kazažské...

Policie na Vysočině šetří případ šikany. Obětí je sedmiletá dívka

Ilustrační snímek

Na základní škole v Křižanově na Žďársku údajně spolužáci šikanovali teprve sedmiletou dívenku. Podle jejího otce...

Nizozemci z kempu u Počátek dluží miliony. Přesto znovu otevřeli

V kempu jsou nové chatky i možnosti sportovního vyžití. Majitelé z Nizozemí se...

S dluhy v řádech milionů korun se už několik let perou nizozemští majitelé rekreačního areálu Park Fontána, který se...

Další z rubriky

Chlapec z vláčku předčasně vystoupil, popisuje tragédii majitel Šiklandu

V zábavním areálu Šiklův mlýn spadl 5letý chlapec pod kola vláčku (14. 7. 2018).

Chlapec, který v sobotu zemřel v zábavním areálu Šiklův mlýn pod koly turistického vláčku, z něj podle majitele parku...

Před vjetím do laguny uchrání řidiče v Pelhřimově speciální semafor

Při větších deštích se pod viaduktem na hlavním průtahu Pelhřimovem ve směru na...

Vodní laguna, která se pravidelně tvoří pod pelhřimovským viaduktem při přívalových deštích, už by neměla být pro...

Jihlavský Bosch roste, kvalifikovaných zaměstnanců má však nedostatek

Jak automatizovat a digitalizovat? Obchodní ředitel Ralph Carle spřádá plány,...

Téměř o jednu miliardu korun se meziročně zvýšily tržby největší firmy v Kraji Vysočina, kterou je jihlavský Bosch...

Najdete na iDNES.cz