Manželé Eva a Remi Decroix si Počátky oblíbili, přesto v městečku končí s...

Manželé Eva a Remi Decroix si Počátky oblíbili, přesto v městečku končí s provozováním bistra. Víkendové Francouzské trhy byly jejich tamní poslední akcí. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Naučili Čechy jíst šneky. Teď ale v Počátkách řekli: Au revoir

  • 5
Bistro je zavřené. U nápisu na ceduli na náměstí v Počátkách je sice „smajlík“, ale mnozí jeho návštěvníci by přidali spíš zamračený výraz. Třídenní Francouzské trhy byly poslední akcí Evy a Rémiho Decroix v městečku na Pelhřimovsku, kde se před pár lety usadili.

„My nad ničím nepláčeme. Místní jsou asi smutní, protože tuší, že tady nezůstaneme. Jiné takové prostory tady nejsou. Pro nás něco končí a něco nového začíná. Tady jsme si to užili a uvidíme, co bude dál,“ říká Eva Decroix.

Jejich příběh v lecčems připomíná film Čokoláda, ve kterém život v ospalé francouzské vesnici dostal jiný rozměr s příchodem světácké Juliette Binocheové. Otevřela obchod se sladkým potěšením.

I manželé Decroix nejdřív museli bojovat s nechápavými výrazy. „Pan starosta nás přivítal jako odvážlivce,“ vzpomíná s úsměvem Eva Decroix. Lidé zprvu koukali na jejich podnik jako na exotický, čelili stížnostem, že nevedou klasické indiánky. Ale originální Bistrot de Papa se brzy prosadilo.

„Hned se to rozkřiklo, začali k nám jezdit i lidé odjinud. Kapacita už nestačila. Abyste si o víkendu v bistru sedli, bylo potřeba volat čtrnáct dní dopředu,“ říká Eva Decroix. Kdo nenašel místo uvnitř, vzal si tácek a usadil se venku u kašny. „Mělo to tady šarm a genius loci, proto se nám v Počátkách tolik líbilo. To místo prostě musíte nasát,“ vypráví paní Eva.

Už v mládí ho nadchly divoké bylinky

Manželé vycházeli z jednoduché vize: ať v Praze nebo na chudší Vysočině se lidé chtějí dobře najíst. A skutečně! Vafle, palačinky, slané koláče kiše (quiche), cibulačka, hovězí po burgundsku v podání kuchaře a cukráře Rémiho, který dříve vařil také ve Švýcarsku, USA či Belgii včetně dvou podniků s michelinskou hvězdou, se staly hitem dvouapůltisícových Počátek.

Eva a Rémi Decroix

* Kuchař a cukrář Rémi Decroix (44) pochází ze severofrancouzského Lille.

* Jeho manželka Eva je původem z Vysočiny. Poznali se v Praze, kde Remi pracoval. Později ve Francii vystudovala práva, nyní pracuje jako advokátka.

* Mají dvě dcery. Před časem se usadili v Počátkách, kde na náměstí otevřeli Bistrot de Papa.

* K tomu začali organizovat Francouzské trhy, letos mohli návštěvníci ochutnat také sladkosti od Adély Srbové.

Rodák z Lille naučil svoje hosty chodit i na šneky zapečené s bylinkovým máslem. „Burgundský šnek pochází z Česka,“ poukazuje šéfkuchař na fakt, že české šnečí farmy jsou v kurzu.

Jen za pátek snědli návštěvníci Francouzských trhů tisíc šneků. I o víkendu pendloval Rémi Decroix z kuchyně do stánku na náměstí s jedním táckem za druhým.

O svých dalších plánech zatím manželé mluví jen v náznacích. Nejdřív si chtějí užít léto se dvěma dcerami a vyřídit vše potřebné. V Počátkách končí, ale na Vysočině zůstanou. Eva Decroix má v Jihlavě advokátní kancelář a její manžel se i dál bude věnovat gastronomii.

„Rémi bude vařit i jiné pokrmy a víc si to užívat. Je tady spousta věcí, které volně rostou, nesbírají se a dá se z nich skvěle vařit,“ naznačuje. Prý se tomu říká „kuchyň divokých bylinek“ a Rémiho tahle disciplína nadchla už v mládí. „To nejsou jen pampelišky, kopřivy a medvědí česnek,“ dodává Eva Decroix.

Au revoir, Počátky.