Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V novém Bistru na špejli vaří veganům účelně a jednoduše bohyně kuchyně

  10:42aktualizováno  10:42
Najíst se nemusí znamenat jenom zaplnit žaludek. Může při tom být i snaha nezatížit přírodu, nezdecimovat peněženku a ušetřit čas. Těmito zásadami se snaží řídit žena, která v Jihlavě na Tolstého ulici otevřela podnik rychlého občerstvení nazvaný Bistro na špejli. Jmenuje se Simona Šmarda Ryšavá.

Gastrošpejle z bambusu jsou poznávacím prvkem Bistra na špejli. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Symbolem bistra je ostrý odštěpek bambusu: takzvaná gastrošpejle, která se používá ve stravovacím odvětví v různých velikostech. Zakladatelé Bistra na špejli ji vtělili i do loga podniku a zákazník se s ní v bistru může setkat takřka všude.

Fotogalerie

„Špejle přikládáme ke každému jídlu. Kde to jenom trochu jde, tam ji do pokrmu zapíchneme na ozdobu,“ říká vedoucí bistra, sedmatřicetiletá Simona Šmarda Ryšavá.

V bistru vaří podle veganských zásad, tedy nejen bez masa, ale třeba i bez živočišného mléka či vajec.

„Například do některých sendvičů můžeme na přání zákazníka vložit kvalitní uzeninu, ale maso tady nepřipravujeme, nevaříme z něj. Já sama maso jím, ovšem v bistru vaříme čistě vegansky,“ popisuje Ryšavá.

„Snažíme se také podporovat lokální dodavatele, co nejvíce využívat suroviny nakupované bez obalu a vegansky vařit tak, aby to chutnalo i zatvrzelým masožroutům,“ dodává vedoucí bistra.

Na první dobrou bez zbytků a mražených produktů

Snaží se vařit bez zbytečných zbytků a zásob a za minimálního použití mražených produktů. „Většinou uvaříme na první dobrou, zkoušíme různé kombinace bylinek, koření a ingrediencí a vždycky to vyjde,“ popsala Ryšavá.

Ji samotnou učila vařit babička. Účelně a jednoduše. „Mám ráda jídlo z jiných než klasických potravin - hodně se používá pohanková mouka, chia semínka, ořechy, ovesné vločky, celozrnné suroviny. Vajíčka se dají nahradit jablečným pyré, i bramborové placky se dají dělat bez vajec. V podstatě je to staročeské vaření, kde se maso jedlo jenom o víkendu, používaly se hodně luštěniny a mouka, brambory, zelenina, ovoce, mléka jen málo,“ vykládá Ryšavá.

V jihlavském Bistru na špejli kladou velký důraz na styl. Grafické zpracování designu je dílem Nicolase Kourka. V menu, na cedulkách u jednotlivých produktů či třeba navštívenkách vždy tvoří vizuální doprovod bistra bílé písmo na černém podkladu. Bývá ohraničeno tečkováním nebo stehováním a nikdy u něj nechybí typická špejle.

Chuť jídla si může dotvořit samotný zákazník

„S kolegyní Olou Simonidesovou, s níž v bistru společně vaříme, si z legrace říkáme bohyně kuchyně, protože nám to prostě jde a vychází, a máme radost, že někomu děláme radost dobrým jídlem. Chceme, aby to naše návštěvníky bavilo stejně jako nás. S lidmi u výdejního okénka o jídle a vaření diskutujeme. Řekneme jim, co se do kterého jídla dává za suroviny, jak je lze upravit a ochutit,“ popsala Simona Ryšavá.

Bistro nabízí občerstvení v podobě sladké nebo slané špejle, v základním menu nabízí k polévce většinou salát - nyní v podzimním a zimním období teplý.

„Hosta se zeptáme, čím chce jídlo doplnit, takže si jeho chuť může sám dotvořit. Máme jednoduchý sortiment, chceme zachovat čerstvost potravin,“ řekla Ryšavá.

Bistro na špejli se nachází v prostorách někdejšího degustačního salonku, který je součástí kavárny Salotto. Vchod je z Tolstého ulice. V pracovních dnech má otevřeno do 15 hodin.



Nejčtenější

Chlapec z vláčku předčasně vystoupil, popisuje tragédii majitel Šiklandu

V zábavním areálu Šiklův mlýn spadl 5letý chlapec pod kola vláčku (14. 7. 2018).

Chlapec, který v sobotu zemřel v zábavním areálu Šiklův mlýn pod koly turistického vláčku, z něj podle majitele parku...

Při festivalu na Vysočině zemřel pětiletý chlapec, spadl pod kola vláčku

Pětileté dítě vypadlo z vláčku.

Rodinný festival v zábavním areálu Šiklův mlýn u Bystřice nad Pernštejnem poznamenala tragická událost. Pětiletý...



Malování na poníky dětem dovolily brigádnice, Šikland jim dal výpovědi

Při rodinném festivalu Blue Style Prima Fest v Šiklandu ve Zvoli u Penštejna...

Víkendové malování na poníky v areálu Šiklova mlýna, které pobouřilo veřejnost, nebylo oficiální součástí programu....

Kvůli falešnému svědectví hledá Šikland lidi, kteří tragickou nehodu viděli

V zábavním areálu Šiklův mlýn spadl 5letý chlapec pod kola vláčku (14. 7. 2018).

Zábavní areál Šikland hledá skutečné svědky, kteří byli u sobotní tragické nehody. Pod koly výletního vláčku tam zemřel...

Nejbezpečněji je na Vysočině, kriminalitě vévodí velká města

Kriminalita v České republice

V Česku je ročně nahlášeno v průměru 280 tisíc trestných činů. Nejvíce jich policie řeší hlavně ve velkých městech a...

Další z rubriky

Jdete si zaběhat? Tak zaplaťte. Vstup na nové ovály stojí i stokoruny

Úterní odpoledne je vyhrazeno na hřišti u ZŠ Osvobození v Pelhřimově těm, kteří...

Jsou vybudovaná z veřejných peněz, stála i mnoho milionů korun, ale veřejnost má dost často smůlu. Na nově vybudovaná...

Zámek v Brtnici dostane nová okna, na pobořené hradby se ale nedostane

Střecha zámku po opravě.

Zámek v Brtnici by se letos měl dočkat výměny oken budov na prvním nádvoří. Sdělil to Oleg Rybnikář, předseda Spolku...

Kvůli falešnému svědectví hledá Šikland lidi, kteří tragickou nehodu viděli

V zábavním areálu Šiklův mlýn spadl 5letý chlapec pod kola vláčku (14. 7. 2018).

Zábavní areál Šikland hledá skutečné svědky, kteří byli u sobotní tragické nehody. Pod koly výletního vláčku tam zemřel...

Najdete na iDNES.cz