V podzemí Radniční restaurace v Jihlavě bude sídlit nový Radniční pivovar. Varnu do ní přivezli až z Plzně.

V podzemí Radniční restaurace v Jihlavě bude sídlit nový Radniční pivovar. Varnu do ní přivezli až z Plzně. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

ANKETA: Vyberte logo nového Radničního pivovaru v Jihlavě

  • 4
Až z Plzně doputovaly na Masarykovo náměstí v Jihlavě nové varny piva. Směřovaly do prostor někdejší podzemní diskotéky Netopýr, kde vzniká Radniční pivovar. Provozovat jej bude společnost s názvem Jihlavský radniční právovárečný pivovar.

Plzeňská pivovarská technologie dorazila do krajského města Vysočiny se zpožděním.

Vybírejte logo radničního pivovaru

Hlasujte do 14. února - ZDE

"Několikrát jsme museli zastavit a překontrolovat dodávku, vezli jsme dost drahé zařízení, které vyjde řádově na miliony korun, proto jsme nechtěli nic podcenit," řekl Josef Krýsl, projektant a stavitel pivovarů.

malé pivovary na vysočině

Pivovar Kozlíček Horní Dubenky
Pivovar Harrach Velké Meziříčí
Pivovar Pacov
Pivovar Dalešice
Klášterní pivovar Želiv – je v rekonstrukci a jeho pivo dočasně vaří humpolecký pivovar
Radniční pivovar Jihlava

Podle jednoho ze zakladatelů pivovaru Miroslava Tomance by se už příští týden v Radničním pivovaru mohlo začít vařit pivo. Zkušební premiéru si ovšem mok odbyl v Plzni minulý týden.

Radniční pivovar vzniká na místě, kde šestnáct let fungoval klub Netopýr.

Po dluhu na nájemném ovšem jihlavští radní vypověděli minulému nájemci loni v květnu smlouvu. Od té doby byla diskotéka i Radniční restaurace s kavárnou v přízemí objektu opuštěná.

Tomanec už má navíc jasno, jak se nové pivo jmenovat.

"První druh piva se bude jmenovat Ignác," řekl v exkluzivním rozhovoru pro MF DNES Miroslav Tomanec.

Na výrobu piva hosté uvidí

V podzemí Radniční restaurace v Jihlavě bude sídlit nový Radniční pivovar. Varnu do ní přivezli až z Plzně.

Piva by měl nový pivovar ročně vyrobit zhruba tisíc hektolitrů. "Hosté uvidí jednotlivé základní procesy, tedy vaření, kvašení i zrání," naplánoval Tomanec.

Zlatavý mok by se měl od běžné nabídky odlišovat také svou chutí.

"Pivo bude čerstvé, osobité a bude mít charakter. Rozdíl člověk pozná, bude oproti běžným průmyslově vyráběným pivům asi takový, jako když jíte čerstvé a kompotované ovoce," naznačil Tomanec.