Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dáte si alergen jedna a tři? Restaurace se bojí, že hosty přejde chuť

  8:57aktualizováno  8:57
Od Nového roku musí provozovatelé restaurací na jídelní lístek vypsat alergeny, které jídla obsahují. Některé mohou člověka ohrozit i na životě. Restauratéři toto nařízení přijali s rozpaky. Mají obavu, že hosté přestanou mít na jídlo chuť.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Dáš si alergen jedna, nebo dvě?“ říká pobaveně jeden zákazník hostince druhému a přicházející servírce praví: „Doneste mi prosím alergen jedna, tři, sedm...“ I tak nyní vypadá praxe v některých restauracích.

Seznam alergenů

1) Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, či ml/l

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

„Je to tak. Jsou hosté, kteří si dělají legraci a při objednávce řeknou, že chtějí pokrm s alergeny jedna, dva, sedm. A dokonce si myslí, že víme, co je to za jídlo,“ popisuje praxi provozovatel Süssova hostince ve Žďáře nad Sázavou Radek Pohanka.

Uvedený výčet alergenů v pokrmech je od poloviny prosince povinný pro provozovatele veškerého veřejného stravování a výrobce potravin. Řada vysočinských restauratérů považuje nové opatření za zbytečnost. „I lidé se tomu smějí,“ krčí rameny majitel restaurace Tři knížata v Jihlavě Pavel Mareš.

Menu podniku nyní vypadá tak, že pod každým pokrmem je řada čísel. „V jídelácích pak máme šanon, kde je popsáno, o jaký alergen jde a jaká jídla ho obsahují. To, aby to nezasahovalo do lístku. Je to hloupost, ale nějak jsme se s tím poprali,“ říká Mareš.

„Čísla v jídelním lístku ruší a překážejí“

Podobně mluví také Lenka Kremláčková z obchodního a marketingového oddělení jihlavské Radniční restaurace. „Čísla jsou v jídelním lístku rušivá a překážejí. A bohužel, jídlo bez alergenu v lístku nemáme ani jedno,“ vysvětlila s tím, že nejčastějšími alergeny jsou obiloviny, mléko, vejce a výrobky z nich.

Někteří provozovatelé dopsali do jídelního lístku seznam ručně, aby ušetřili. „Máme padesát jídeláků, jeden stojí pět set korun. Takže dělat nové považuji za totální nesmysl,“ popsal majitel restaurací Kleopatra a Panoráma v Třebíči Jiří Šmarda.

Kromě peněz musí restauratéři do jídelních lístků investovat i více času. „Tvorba denního menu je delší a myslíme si, že je to víceméně zbytečné. Pokud je někdo alergický, tak se ptá a to je myslím lepší než nějaká čísla,“ konstatuje provozovatel hostince ve Žďáře nad Sázavou Pohanka.

Podobného názoru jsou pak i další lidé z branže. „Znamená to pro nás časové náklady. Je to znesnadnění práce podnikatelům,“ míní provozovatelka restaurace Gurmania v Pelhřimově Dagmar Houšková a dodává: „Lidé většinou nevědí, co které číslo značí. Konkrétní seznam máme vystavený u baru.“

Nárok na poučení mají i zaměstnanci nemocnic

Pavel Sochr, provozovatel restaurace Švejk v Havlíčkově Brodě, konzultoval alergeny nejen s kuchařem, ale povolal i hygienika.

„Chtěli jsme totiž, aby to bylo v pořádku. Vše to stojí nejen čas a peníze, ale může zákazníka i odrazovat. Když člověk uvidí třeba osm alergenů, tak si i ,nealergik‘ může říct, že by to neměl jíst,“ přemítá.

Novinku zavedly také nemocnice. Protože pacienti dostávají stravu „na míru“, týkala se spíše zaměstnanců. „Nově na jídelním lístku pro personál a externí strávníky přibyl seznam alergenů,“ potvrdila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Ročně se zde uvaří 850 tisíc obědů, z toho pacienti sní 660 tisíc a 190 tisíc jídel zaměstnanci.

Novinka se týkala například i pekařských výrobků. „Alergeny na samolepkách k baleným a informace k nebaleným výrobkům jsme dodali k 13. prosinci na všechny prodejny. Na balených jsme místo zkratky použili podrobnější názvy, takže například místo pš. mouka nyní uvádíme pšeničná mouka, což znamená alergen obiloviny obsahující lepek,“ vysvětlil výrobní ředitel společnosti Lapek Josef Rutsch.

Společnost opatření stálo desítky tisíc korun, protože musela koupit nový program pro tisk samolepek.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Už rok a půl pletou ženy z Nového Veselí s cílem podpořit stavbu obchvatu....
V Novém Veselí roste naděje na obchvat, stavět by se mohlo už za rok

Nové Veselí na Žďársku je blíž k obchvatu za více než 200 milionů korun. Kraj vybral, kdo zpracuje projekt. Lidé v městysi o novou silnici, která by z centra...  celý článek

Na hlavním tahu mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem havarovala tři auta. Zraněno...
Při nehodě tří aut se mezi Jihlavou a Brodem zranilo deset lidí

Hlavní tah z Jihlavy na Havlíčkův Brod uzavřela dopoledne nehoda tří vozidel. Na místě kromě záchranářských sanitek zasahoval i vrtulník. Příčina střetu zatím...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Stržanov u Žďáru dostal víc peněz, sousedé se kvůli nim rozhádali

Spory ve Stržanově, místní části Žďáru nad Sázavou, se musí zabývat žďárská radnice. Po vzniku petice volající po odstoupení osadního výboru, kterou podepsalo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.