Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Adventní kalendáře mají i tvar uheráku nebo pivní basy. Bez čokolády

  16:06aktualizováno  16:06
Každý prosincový den si podle rysky uříznout kolečko salámu. I tak dnes může vypadat čekání na Vánoce s adventním kalendářem. Další možnosti nabízejí výrobci piva, třeba každý den prezentaci jiné značky.

Salámový adventní kalendář | foto: Archiv výrobce

Adventní salám Polický uherák vyrábí společnost Pejskar. Milovníci uzenin najdou na střívku předtištěné čárky, kolik si mohou den po dni ukrojit. U každého dne je navíc uvedeno jméno z prosincového kalendáře, kdo má právě svátek.

„Chtěli jsme vymyslet něco předvánočního. Když se děti v adventní době těší každý den na čokoládu z kalendáře, tak chlapi by se mohli těšit na kolečko salámu,“ popsal nápad obchodní ředitel firmy Milan Veverka.

Příprava začíná už v létě

S přípravou výroby adventního salámu začínají vždy už v létě. Vedle kalendáře ve tvaru štangle, který stojí kolem stokoruny, nabízejí též salámy v krabičkách s čertem a Mikulášem.

Do výroby adventních kalendářů se pouštějí i recesisté, kteří mají rádi pivo. Třeba si na bednu nalepí papír s čísly dní. Pak mají další důvod, proč v prosinci sáhnout po lahvi. Další pivaři to dělají ještě jednodušeji. Pouze si nalepí na zátky nálepky s čísly prosincových dnů.

I jihlavské pivo Ježek je součástí jednoho netradičního a pořádně těžkého kalendáře.

„Jeho princip je obdobný jako u čokoládových adventních kalendářů. Na každý den od 5. do 24. prosince je pro jeho majitele připravena jedna lahev. Lidé tak mají šanci ochutnat piva z různých regionálních pivovarů skupiny Pivovary Lobkowicz,“ uvedla mluvčí společnosti Renata Melíšková.

Vedle domácího Ježka tak kalendář nabízí den po dni srovnání, jak se vaří pivo v Brně, Protivíně, Uherském Brodě či ve Vysokém Chlumci. Cena kalendáře je kolem 349 korun.

Salám vysočina má tvar zvonku

Kdo má rád salám vysočina, může ho mít v adventní době ve svátečním tvaru zvonku.

„Nabízíme tyto netradiční zvonky v rámci naší limitované edice. Při výrobě používáme ručně šitá střeva od řemeslnických mistrů z Poličky. Každý kus projde jejich rukou. Je to ryze česká výroba,“ popsala Marcela Niklová z Masokombinátu Polička.

Na trh vždy posílají v předvánočním období tisíce salámových zvonků o váze kolem čtyř set gramů.

„Těší se to na trhu opravdu velmi dobré odezvě,“ doplnila Marcela Niklová. Před Velikonocemi pak stejný výrobce nabízí tradičně jinou limitovanou edici - zajíčky ze salámu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Výzkum rajčat v laboratoři
Chemie, biologie, laboratoř. Škola zavádí nový obor Analýza potravin

Kdo z žáků miluje práci v laboratoři, zkoumání pod mikroskopem a má zálibu v biologii a chemických vzorečcích, ten bude mít možnost v Jihlavě studovat nový...  celý článek

Ilustrační snímek
Ochránci zvířat pátrají po losovi, od D46 mohl vyrazit k Přerovu či Zlínu

Nevšední pohled se může v těchto dnech naskytnout lidem na střední Moravě, spatřit by zde totiž mohli losa evropského. Ochránci zvířat proto prosí veřejnost o...  celý článek

Na zlaté slunce na fasádě Staré radnice se obyvatelé Brodu dívají se smíšenými...
Na radnici září „zlaté slunce Inků“. Brod nová malba rozděluje i baví

Říší, nad níž slunce nezapadá, bývalo svého času Španělsko, které ovládlo i říši Inků. Městem, nad nímž se slunce už ani na chvilku neschová, je nově Havlíčkův...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.