Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

  11:25
Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny. | foto: tinajedoma

Vánočka tradičně symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky a někde připravují zcela „obyčejnou“ a máčejí ji ve vánoční omáčce ze sušeného ovoce.

Podle zvyků by měla ležet vánočka i na štědrovečerní tabuli pro štěstí do dalšího roku, bohatá hostina s různými druhy surovin pak měla zajistit bohatství i do následujících let. Pokud byste si ji rádi sami upekli a nemáte recept, můžete se inspirovat receptem blogerky Tiny. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

Jako druhou vánoční sladkost můžete vyzkoušet makové opékance. Jsou sice trošku náročnější na přípravu, ale věřte, že se vám investovaná energie vrátí.

Tradiční vánočka

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých ořechů (libovolných)
  • 1 droždí
  • 80 g krystalového cukru
  • 150 až 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky a jedno vejce na potření
  • špetka soli
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
  • 50 g vlašských ořechů

Doba pečení: 40 minut
Celková doba přípravy: 150 minut

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta.
  2. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi dvěma lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.
  3. Přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.
  4. Na plechu nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180 °C a potom snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji pečicím papírem.

Makové opékance

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Jsou náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné. A jsou výborné i na druhý den, jen tak studené.

Makové opékance
  • 1/2 l mléka
  • 150 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g mletého máku

Postup:

  1. Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto: Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu prosejte 400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca 10 – 15 minut kynout.
  3. Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů, dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Jak dělají vánočku v pekařství:

14. prosince 2015

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...