Plzeňská pivovarská technologie dorazila do krajského města Vysočiny se zpožděním.
Vybírejte logo radničního pivovaruHlasujte do 14. února - ZDE |
"Několikrát jsme museli zastavit a překontrolovat dodávku, vezli jsme dost drahé zařízení, které vyjde řádově na miliony korun, proto jsme nechtěli nic podcenit," řekl Josef Krýsl, projektant a stavitel pivovarů.
malé pivovary na vysočiněPivovar Kozlíček Horní Dubenky |
Podle jednoho ze zakladatelů pivovaru Miroslava Tomance by se už příští týden v Radničním pivovaru mohlo začít vařit pivo. Zkušební premiéru si ovšem mok odbyl v Plzni minulý týden.
Radniční pivovar vzniká na místě, kde šestnáct let fungoval klub Netopýr.
Po dluhu na nájemném ovšem jihlavští radní vypověděli minulému nájemci loni v květnu smlouvu. Od té doby byla diskotéka i Radniční restaurace s kavárnou v přízemí objektu opuštěná.
Tomanec už má navíc jasno, jak se nové pivo jmenovat.
"První druh piva se bude jmenovat Ignác," řekl v exkluzivním rozhovoru pro MF DNES Miroslav Tomanec.
Na výrobu piva hosté uvidí
Piva by měl nový pivovar ročně vyrobit zhruba tisíc hektolitrů. "Hosté uvidí jednotlivé základní procesy, tedy vaření, kvašení i zrání," naplánoval Tomanec.
Zlatavý mok by se měl od běžné nabídky odlišovat také svou chutí.
"Pivo bude čerstvé, osobité a bude mít charakter. Rozdíl člověk pozná, bude oproti běžným průmyslově vyráběným pivům asi takový, jako když jíte čerstvé a kompotované ovoce," naznačil Tomanec.