Upleťte si letos výtečnou vánočku podle mistrů cukrářů

  15:07
Málokdo ví, že vánočky patří k těm úplně nejstarším pokrmům, které se u nás o Vánocích podávají. Nechte se inspirovat tipy starých cukrářských mistrů.
Historie vánoček spadá až na počátek 14. století.

Historie vánoček spadá až na počátek 14. století. | foto: Profimedia.cz

Vánoční pokrmy vždy mívaly symboliku. „Kolik chodů na štědrovečerním stole, tolik příští rok mandelů na poli“, tvrdili staří hospodáři. Protože stolu bohatému předcházel stůl chudý (postní), bylo hlavním úkolem vánoční gastronomie vyhladovělé strávníky nasytit.

O žádné kulinářské extravagance však nešlo. Sváteční menu sestávalo hlavně z krajových rostlinných produktů. Nejlépe to dokládá „štědračka“, hustá polévka vařená snad ze všeho, co stavení dalo. Kupodivu ryby kdysi moc rozšířené nebyly. Podávali je jen ve vyloženě rybníkářských regionech. Teprve od druhé poloviny 19. století, kdy došlo k renesanci českého rybníkářství, přicházely ryby (především líni, candáti a kapři) na vánoční stůl častěji.

Oproti tomu historie vánoček spadá až na počátek 14. století. A možná ještě dál. Byly nazývané „štědrovkami“, „caltami“, „houskami“, „pleténkami“, „děťátky“ a podobně.

Největší vánočka, která kdy byla u nás upečená, vešla do dějin rekordů. Vážila čtyři metráky a padlo na ni dvě stě kilogramů mouky, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, pětatřicet kilogramů cukru a tři sta vajec.

Mnohem menší vánočky, leč neméně zajímavé, pekl kdysi v pražské Dlouhé třídě pekař Marčan. Do každé dvacáté zadělal stříbrnou minci, takže zákazníci byli současně účastníky jedinečné vánoční loterie. Později ho napodobovali další pražští pekaři.

Příbuznými vánoček jsou „vrkoče“, známé především z východočeských oblastí. Základ tvoří věncovité pletence z vánočkového těsta, spojované hůlkami zdobenými sušeným ovocem, jablíčky malých odrůd a dalšími pamlsky.

Rozhodnete-li se o letošních Vánocích popustit uzdu svým cukrářsko-uměleckým vlohám a upéct opravdu dokonalou vánočku, nabízíme vám několik tipů na ty staré, osvědčené, zkrátka nejlepší.

Vánočka zafixovaná špejlemiKábrtova vánočka

Vánočka cukrářská

* 200 g másla
* 40 g droždí
* 4 – 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 100 g cukru
* 5 žloutků
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* několik kapek vanilkového aroma
* 100 g hrozinek
* 50 g nadrobno pokrájeného citronátu
* 50 g sekaných loupaných mandlí
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Máslo rozpustíme, droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme všechny ostatní suroviny a zaděláme tužší těsto.
2. Vykynuté prohněteme a znovu necháme zkynout, což opakujeme třikrát. Teprve pak z něho upleteme vánočku.
3. Na vymaštěném plechu ji necháme ještě asi půl hodiny ležet v teplé místnosti. Potřenou rozšlehaným vejcem a posypanou nakrájenými mandlemi posléze upečeme.

Vánočka bramborová

* 50 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* půl lžičky soli
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* 30 g droždí
* 2 – 2,5 dl smetany
* 500 g hrubé mouky
* 250 g strouhaných den předem vařených brambor
* 50 g hrozinek
* vejce na potření

1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, solí i citronovou kůrou. Z droždí a smetany zaděláme kvásek, který promícháme s moukou a bramborami. Přidáme máslovou směs, hrozinky, vše zpracujeme v tuhé těsto a necháme vykynout.
2. Pak upleteme vánočku. Po novém zkynutí ji potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě.

Vánočka jemná

* 1000 g polohrubé mouky
* 150 g cukru
* lžička soli
* 100g strouhaných loupaných mandlí
* lžička mletého badyánu
* 400 g másla
* 2 lžíce rumu nebo několik kapek rumového aroma
* 70 g droždí
* asi 7 dl mléka
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Do mouky s cukrem, solí, mandlemi a badyánem rozdrobíme máslo, přidáme rum s mlékem, v němž jsme rozpustili droždí. Zaděláme tužší těsto.
2. V teple ho necháme více než hodinu kynout, pak znovu prohněteme a uděláme dvě vánočky, které položíme na vymaštěný plech. Potřené rozšlehaným vejcem a posypané nadrobno nakrájenými mandlemi necháme ještě 30 minut kynout ve vlažné troubě.
3. Pak je přeneseme na mráz, aby ztuhly, a hned zase vrátíme do trouby, tentokrát už dobře vyhřáté. Pečeme asi 40 – 45 minut.

Vánočka mistrovská

* 40 g droždí
* 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* 150 g másla
* 1 vejce
* 4 žloutky
* lžička strouhané citronové kůry
* lžička soli
* 150 g cukru
* půl lžičky skořice
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* 100 g hrozinek
* 30 g strouhané hořké čokolády
* máslo na potření
* cukr na posypání

1. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přimícháme 500 g mouky a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Teprve pak přidáme rozehřáté máslo, vejce, žloutky, citronovou kůru, sůl, cukr, mandle, hrozinky a zbytek mouky.
2. Když těsto znovu vykyne, do devítiny (jeden pramen) zapracujeme čokoládu se skořicí.
3. Vánočku pleteme tak, aby barevný díl procházel středem. Dále pokračujeme obvyklým způsobem. Tuto vánočku však před pečením ničím nepotíráme.
4. Teprve po vyjmutí z trouby jí dopřejeme vydatný potěr rozpuštěným máslem. Štědře cukrujeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...