Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vystudoval ekonomii, dnes je výborným pizzařem

  17:08aktualizováno  17:08
Havlíčkobrodský pizzař David Němec si hází s těstem necelé tři roky. I tak už se dostal mezi špičku v oboru v České republice. Vystudoval sice ekonomii, ekonom z něj už ale asi nebude. Nadaný pizzař v sobotu bojoval v pražském finále soutěže Pizza cup.

Finalista soutěže Pizza cup David Němec předvádí své umění. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

"Ještě teď jsem z toho vyklepanej. Havlíčkův Brod a Praha, to jsou úplně jiné světy," neskrýval úžas ani tři dny po soutěži zaměstnanec havlíčkobrodské pizzerie Fabrika. V celorepublikovém finále Pizza cupu v Praze, kam se v sobotu sjelo třináct nejlepších pizzařů z republiky, byl nejmladší věkem i zkušenostmi.

"Jednoho z mých finálových soupeřů učila pizzu už za mlada babička v Itálii. Takovým borcům jsem nemohl konkurovat. Když jsem to viděl, byl jsem z toho nesvůj, měl jsem velkou trému," přiznává skromný mladík.

Mezi nejlepší se nakonec nedostal. Ale kdyby se vyhlašovala soutěž o největší pokrok, neměl by konkurenci zase on. Před třemi roky David Němec dokončil studium na ekonomické škole, hledal práci a skončil u pece ve Fabrice. "Neměl jsem práci, Fabrika hledala pizzaře, tak jsem si říkal, že to na chvíli zkusím," vypráví.

Do soutěže se dostal náhodou

Z chvíle je dva a půl roku. David se během té doby musel všechno naučit sám. Od základů gastronomie přes chutě ingrediencí až po nezbytné pohazování a tvarování těsta. "Základy jsem se naučil až v práci, ke zbytkům jsem došel sám," říká. A je moc spokojený. "Našel jsem se v tom," ujišťuje.

Na Davida Němce přitom přišli pořadatelé českého mistrovství možná jen náhodou. "Do Fabriky přišly dvě návštěvy z týmu pořadatelů soutěže, aniž by o tom někdo věděl. Ochutnali dva vzorky, líbilo se jim to, chutnalo jim, a protože byl David zrovna v práci, nabídli mu účast na Pizza cupu," popsal začátek Davidovy anabáze Adam Slavík, šéfredaktor Barových novin a muž, který s propagací podniku a soutěže pomáhá.

Ve finálovém kole bylo Davidovým úkolem vyrobit dvě pizzy. Jednu klasickou pizzu margherita a druhou dle vlastní fantazie. Protože se soutěžilo o zájezd do Las Vegas, David upekl pizzu Bugsy. "Zkoušel jsem v práci mnoho druhů. Postupně jsem přišel na pizzu, která obsahovala margheritu s paprikou, olivami, přidal jsem blanchettu a na závěr ji posypal parmazánem a rukolou," vysvětlil.

Doma pizzu mladý pizzař nejí, radši má těstoviny a saláty

I když směs surovin může být rozhodující, navrchu může být naskládáno téměř cokoliv, podle Davida je na italské pizze nejtěžší vyrobit charakteristické tenké těsto. "Důležitá je i vyváženost surovin na pizze a jejich správné rozložení. Ale těsto, to je vyloženě alchymie," směje se.

A s postupem času se naučil i artistické kousky, které jsou pro něj už samozřejmostí. "Za týden udělám 250 kusů pizzy. S těstem si hraju a házím. Je to odreagování od práce, není pak tak stereotypní," dodává.

Jednoho z nejlepších pizzařů v republice si teď pochvalují i doma. I přes to, že se rodiče o finálové soutěži dozvěděli až zhruba dva týdny před jejím konáním. "Nikde jsem se tím moc nechlubil," vysvětluje mladík. "Máma s tátou byli hodně překvapení. Ale naštěstí po mně doma žádné pizzy nechtějí. Nechtěl bych práci tahat domů. Tam člověk vypne a odpočívá," usmívá se. David pizzu navíc ani moc nemusí, raději dá přednost salátu nebo těstovinám.

Jak dodává, ekonom z něj už asi nikdy nebude. Davidovým snem je totiž u pizzy zůstat a vyjednat si stáž přímo v Itálii v některé z vyhlášených pizzerií. "Abych viděl, jak se to opravdu dělá tam. Ale to bych se tam musel dostat nejspíš přes nějakou pracovní agenturu. Nejsem takový dobrodruh, abych se sbalil a odjel. Snad to někdy vyjde," přeje si dvaadvacetiletý brodský pizzař.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Lukách nad Jihlavou někdo natřel most narůžovo.
Natěrače mostu narůžovo policie našla. Musí zaplatit, nebo barvu smýt

Policisté dopadli natěrače, který před dvěma týdny v noci nabarvil železniční viadukt v Lukách nad Jihlavou narůžovo. Hrozí mu až rok vězení.   celý článek

Voda pro Prahu - Vodní nádrž Želivka
Vodohospodáři chtějí omezit zemědělství kolem Želivky, obyvatelé reptají

U Želivky je krásně, ale téměř se zde nedá žít. To je pocit, kterému často propadají lidé, kteří bydlí v blízkém okolí vodní nádrže Švihov. A možná se ještě...  celý článek

Nehoda dodávky, která narazila do návěsu kamionu na 93,5. kilometru ve směru na...
Řidiči to neubrzdili. Dvě smrtelné nehody na D1 měly stejný scénář

Opět náraz do kamionu, který stál kvůli koloně nebo předchozí nehodě. Na dálnici D1 na Vysočině zemřel tento týden už druhý řidič, který cestou ve směru na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.