Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vinaři pod hradem Sádek na Třebíčsku stočí tři tisíce litrů burčáku

  12:33aktualizováno  12:33
Jediné vysočinské vinařství na Sádku už začíná sklízet nejranější odrůdu Irsai Oliver, do deseti dnů bude mít vlastní burčák. Plánují, že ho stočí tři tisíce litrů.

Milovníci burčáku na Vysočině už se mohou za pár dní těšit na svůj oblíbený nápoj. (Ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

"Hroznů je letos méně, ale jsou vyzrálejší," říká spolumajitel firmy Lubomír Lampíř. Vliv na úrodu měly mrazy.

Zatím se podle Lampíře dá koupit částečně zkvašený hroznový mošt z dovezených hroznů. "Do deseti dnů budeme mít tak tři tisíce litrů vlastního burčáku," doplňuje spolumajitel vinařství Lubomír Lampíř.

Když se řekne burčák

Je to částečně zkvašený hroznový mošt s obsahem alkoholu do šesti procent.

Když je úroda kvalitní a vinař solidní, je nápoj doslova nabitý minerály a vitaminy (zejména B).

Vyrábí se z raných odrůd s muškátovými tóny.

Burčák je oblíbený hlavně v tuzemsku a na Slovensku, rádi jej popíjejí taky Rakušané, tam mu říkají Sturm.

Burčáku z vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku letos ho bude méně, protože se na množství hroznů podepsalo jarní sucho a květnové mrazy. Ty přitom ničily vinice na Moravě i u sousedů - až po Vídeň a Balaton.

A jak se pozná kvalitní produkt? "Neměl by mít nahnědlou oxidační barvu, musí ve vůni a aromatu odrůdově vonět, neměl by mít nadměrné sedliny... Byť menší usazenina není na škodu, ale výrobci by měli nápoj odkalovat. A taky cena leccos prozradí. Pod sto korun za dvoulitrovku, to je divné, nepokryje to náklady," vysvětluje vinař z Třebíčska.

Hodně konzumentů mívá po burčáku zažívací problémy. Ty způsobují jinak prospěšné kvasinky, kterými je mok doslova nabitý. Pro představu - jeden milimetr krychlový šťávy, tedy špendlíková hlavička, jich má ve vrcholné fázi kvašení až osmdesát milionů.

Jak se burčák vyrábí? Mošt z hroznů se zakvasí a ve sklepě při teplotě dvanáct až patnáct stupňů Celsia fermentuje. Asi tak třetí den nabírá na síle, má charakteristický šum, je teplý. To je nejlepší ho začít pít.

Podle Lampíře jsou nejvhodnější odrůdy na burčák buď rovnou muškáty, nebo ty, které mají muškátové tóny, jako je raná odrůda Irsai Oliver. Burčák je v tuzemsku mimořádně oblíbený, třeba ve Francii ho naopak berou jako meziprodukt při výrobě vína.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Šéfka kabinetu  premiéra Bohuslava Sobotky Běla Hejná.
Hlasy chce na Vysočině i šéfka kabinetu premiéra

Strany mají sestavené kandidátky do podzimních voleb. Na Vysočině se objevují zajímavá jména. Například Běla Hejná, pravá ruka Bohuslava Sobotky. Kvůli Janu...  celý článek

Nehoda, při které Porsche Cayenne narazilo do stojícího kamionu v koloně na D1....
Porsche se zaklínilo pod kamion a řidič zemřel, policie hledá svědky

Smrtelná nehoda, při níž se v úterý na dálnici D1 zabil slovenský řidič v luxusním SUV Porsche Cayenne, není objasněná. Policie hledá svědky kolize, po níž vůz...  celý článek

Ilustrační snímek
Hrozilo, že most spadne. Nečekaně tak zavřel hlavní tah u Ždírce

Nepříjemné překvapení si Ředitelství silnic a dálnic nachystalo řidičům, kteří pro své cesty využívají hlavní silniční tepnu číslo 34 u Ždírce nad Doubravou....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.