Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Minipivovar na Ždársku nesehnal sládka, a tak mu vaří pivo počítač

  17:09aktualizováno  17:09
Zakladatel původního pivovaru Samuel Radešínský by se asi divil, jak se dnes v Radešíně na Žďársku vaří pivo. V Balonovém pivovaru totiž vůbec nepotřebují sládka. Od června se chlubí prvním „chytrým pivovarem“ v Evropě. Místo sládka totiž vaří pivo počítač. Obsluha ho umí řídit i přes telefon.

Adam Škorpík má díky webovému rozhraní přístup k radešínskému pivovaru odkudkoliv. Obsluhovat „chytrý pivovar“ může jak od varny, tak v případě potřeby i na dálku přes telefon. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

„Počítačové technologie jsou dnes v pivovarech už běžnou praxí. Hlavní rozdíl je v tom, že zatímco v ostatních převládá lidský faktor, který zadává příkazy do počítače, u nás je hlavou právě počítač a ten zadává práci lidem,“ popisuje Adam Škorpík, syn majitele pivovaru a zároveň vývojář řídicích jednotek UniPi.

„Sládci z toho asi nebudou mít radost, ale my jsme na začátku měli problém nějakého sehnat,“ vysvětluje.

Škorpíkovi jsou nadšenci do moderních technologií, v tomhle oboru také podnikají. A naplno toho využívají i ve svém novém koníčku. „Otec vaří pivo od dubna, já od května,“ usmívá se.

Pivovarnictví má v Radešíně tradici od roku 1597. Po několika přestávkách, z nichž ta poslední trvala osmdesát let, už tam zase voní slad a chmel.

Zřejmě nejmodernější malý pivovar v Česku je plně automatický, varna má objem 10 hektolitrů.

Páčky na varně zůstaly. Jsou tu ale jen na ozdobu

„Báli jsme se toho, ale díky přesnému řízení na desetiny stupně zvládáme kvašení i ležení. Zamezili jsme neduhům, že bychom měli rozdíl mezi jednotlivými várkami. Jak se něco páčkuje, sládek se může zapomenout a pivo ‚přejet‘. Nám hned počítač vynadá a počká, než uděláme obsluhu. Páky na varně jsme si nechali udělat jen kvůli tradici,“ líčí Adam Škorpík.

A jak to tedy vypadá v praxi? „Počítač řekne, jde se rmutovat. V tu chvíli průtokoměr začne počítat, čerpadlo se pustí přesně na frekvenci. Čekám, dokud mi počítač nenabídne další krok,“ líčí Adam Škorpík.

Fotogalerie

V chytrém pivovaru se veškerá naměřená data zaznamenávají do databáze. Jejich analýza poté pomůže zvýšit efektivitu procesu vaření piva a ušetřit náklady.

Tepelnou energii dokážou majitelé opakovaně využít jak v pivovaru, tak v celém objektu Balonového hotelu. „Například teplo vzniklé při vaření piva odvádíme do ústředního topení a do sprch,“ popisuje.

I když jsou Škorpíkovi ve vaření piva začátečníci, nebojí se experimentovat, a dokonce už se pustili vedle tradičních českých ležáků také do svrchně kvašených piv.

„Tahle piva nás baví. Takovou místní královnou je patnáctistupňová IPA (India Pale Ale). Pro hasiče vaříme Floriána. A vzhledem k tomu, že je Radešín základnou balonářů, tak i dvanáctku Aviatik,“ představuje sortiment.

Celkem se v Radešíně vaří (zatím) jedenáct druhů piva, nejvíc na odbyt jde jedenáctka Samuel.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Dřív horolezec Radek Jaroš v rámci přípravy spíš běhal, ovšem poté, co přišel...
Horolezec Jaroš má titul blázna. Třikrát za den vyjel na Mont Ventoux

Zatímco většina smrtelníků s přibývajícím věkem svoje sportovní aktivity spíš utlumuje, nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš naopak zvyšuje tempo. Před...  celý článek

Kynologové a potápěči pátrají po muži, který se v neděli topil u Malého jezu na...
Slovák se šel koupat, z vody už se nevynořil. Na dně ho našli potápěči

Osmatřicetiletý Slovák se v sobotu odpoledne utopil v rybníce na Třebíčsku. Šel si zaplavat, ponořil se do vody a už nevyplaval. Na dně rybníka ho o pár...  celý článek

Kdo hledá, ten najde. Z lesů na Žďársku lze v těchto dnech přijít s košíky...
Rostou! V lesích lze najít i desítky pravých hřibů na jednom místě

Houbařům na Vysočině začala sezona. Lesy jsou jich plné. Ne vždy jsou však houbaři úspěšní. Zatímco někteří se vracejí s plnými košíky, jiní mají zaplněné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.