Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Meziříčí chystají rybí speciality. Kapry a štiky drží v haltýřích

  8:37aktualizováno  8:37
Rozmrazenou rybu na svém talíři zákazníci hotelu Jelínkova vila v centru Velkého Meziříčí rozhodně neuvidí. Všechny ryby, ze kterých se tam už osm let chystají rybí pochoutky, před přípravou plavou v podzemí hotelu. Většina jich přitom pochází z Vysočiny.

V kádích plavou třeba i štiky nebo amuři. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Jen občas kuchaři sáhnou po kousku, který rybáři ulovili za hranicemi kraje - v Pohořelicích. V pestrém jídelníčku je pouze jediná ryba, která nemá původ ve zdejším kraji, a tou je losos.

"V době výlovu máme v nabídce až jedenáct druhů živých sladkovodních ryb," říká šéfkuchař Milan Hotárek. "Je to kapr, lín, štika, sumec, candát, úhoř, amur, tolstolobik. V určitém období maréna, sem tam se podaří sehnat větší množství okounů a tradiční je i pstruh," vyjmenovává.

Fotogalerie

Většina ryb je z vlastní produkce, protože majitel firmy je nadšenec, který ryby chová. Sám vlastní několik rybníků.

"Spolupracujeme také s rybářstvím hraběnky Podstatské, s rybářstvím pana Růžičky z Bohdalova a loni jsme navázali spolupráci i s rybářstvím v Pohořelicích, protože tam probíhají výlovy prakticky po celý rok, tedy i v měsících, kdy se v klasických rybnících neloví," vysvětluje Hotárek.

Chcete rybí škvarky? I ty vám klidně donesou

Rybí pochoutky ve Velkém Meziříčí se staly pojmem. Projekt se rozběhl před osmi lety. Tenkrát bylo přáním šéfkuchaře, aby ryby mohly tvořit aspoň třetinu z toho, co si hosté z jídelníčku vyberou. "A předčilo to mé očekávání, z podávaných jídel tvoří teď ryby víc než polovinu," pravil Hotárek.

Velký zájem je například i o rybí škvarky a chipsy. "Obojí je vlastně zfiletovaný kapr. A v době, kdy je větší množství tolstolobika, zpracováváme i tuto rybu. Na škvarky filet nakrájíte na malé kostky a na chipsy zase použijete speciální mašinku, nařežete tak tenké plátky. Na ně se následně sypou ingredience, směs různého koření a pak se to frituje," přibližuje postup výroby rybích specialit šéfkuchař.

Při přípravě vychází nejen z místních a osvědčených tradičních receptů, ale spolupracují například s Milošem Štěpničkou z Vodňan. Kdo se zajímá trochu o ryby a kulinářství, tak určitě ví, že Štěpnička se objevuje často i v televizním Receptáři a přednáší i na rybářské škole ve Vodňanech.

Další, kdo obohatil jídelníček velkomeziříčského hotelu, je nestor folkové hudby Pavel Lohonka Žalman. Podle něj tady dělají kapra à la Žalman.

A kde má šéfkuchař všechny ty ryby uskladněné? Přímo v suterénu hotelu jsou haltýře, kde se čerstvé a živé ryby uchovávají až do doby krátce před přípravou. Haltýř je jakási prapůvodní lednička. Potraviny se dávaly do hliněných nádob a ty se pak stavěly přímo do tekoucí vody. A právě něco takového, ovšem v kamenném provedení, je i v podzemí Jelínkovy vily.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
PŘEHLED: Kandidátky do voleb 2017 pro Kraj Vysočina

Podívejte se na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 20. a 21. října 2017. Postupně budeme přinášet aktualizované volební kandidátky...  celý článek

Na vietnamskou večerku nedají ve Velkém Beranově dopustit. Otevřeno je takřka...
Vysočina pošle peníze pro vesnické prodejny, dostane se i na Vietnamce

I k vietnamským obchodníkům na vesnicích by se mohly dostat peníze od Kraje Vysočina, jimiž už brzy podpoří malé prodejny na venkově. O tom, jakým způsobem...  celý článek

Chrudimská školka nabízí speciální zázemí pro děti s poruchou autistického...
Úřady hledají do školky nezapsané předškoláky. Rodičům hrozí pokuty

Roli detektivů si během prázdnin museli vyzkoušet úředníci odboru školství městských úřadů na Vysočině. Snaží se totiž najít rodiče dětí, kteří své pětileté...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.