Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mládě lamy se po výběhu jihlavské zoo proběhlo už půl hodiny po porodu

  11:37aktualizováno  11:37
Jihlavská zoologická zahrada hlásí letos už druhý přírůstek. V polovině minulého týdne se tam narodilo mládě lamy guanako. Malá samička se už půl hodiny po narození postavila na nohy a následovala matku.

Mládě lamy se má čile k světu. Už chvíli po porodu běhalo ve výběhu kolem své čtrnáctileté matky. Ta do jihlavské zoologické zahrady přišla z Plzně. | foto: ZOO Jihlava

Malá lamí slečna se narodila 9. ledna po více než jedenáctiměsíční březosti. Váží přibližně 15 kilogramů. Čtrnáctiletá matka pochází z plzeňské zoo, otec se narodil v zoologické zahradě v Praze.

Lama guanako

Lama guanako žije ve stepích a travnatých pláních Jižní Ameriky a patří mezi nejrozšířenější příslušníky velbloudovitých na světě. Tento nenáročný druh dobře zvládá život i ve vysokých nadmořských výškách a dokáže vydržet dlouhou dobu bez vody. Živí se hlavně trávou, ale okusuje i listy a větvičky keřů nebo stromů.

"Na rozdíl od většiny ostatních druhů savců se mládě lamy guanako rodí už plně vyvinuté s otevřenýma očima a hustou srstí. Do půl hodiny se postaví na nohy," upřesnila mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová. Samice pak mládě kojí šest až osm měsíců.

I když jsou lamy guanako nejpočetnějším volně žijícím druhem lam, jejich stavy se v posledních letech citelně zmenšily. Příčinou je nejen lov pro kůži, cennou vlnu a maso, ale i potravní konkurence dovezených plemen domácího dobytka. V Chile a v Peru jsou dnes lamy pod ochranou zákona.

Jako první se letos narodil kaloň

Za první dny nového roku potkala Zoologickou zahradu v Jihlavě už druhá podobně radostná událost. Hned z kraje ledna přišlo na svět mládě kaloně rodriguézského.

Pět samců vzácného kaloně zlatého stěhují z jihlavské zoo do Amsterdamu (26.

Kaloni v jihlavské zoologické zahradě.

Narodilo se 1. ledna v noční expozici africké vesnice Matongo. "Malého kaloně zatím nosí samička na těle a bude ho kojit dva až tři měsíce," přiblížila Kateřina Kosová.

Tento letec podobný netopýrům obývá tropické lesy ostrova Rodriguez v Indickém oceánu. Je velký asi 35 centimetrů. Den tráví v koloniích, zavěšen na stromech hlavou dolů, aktivní je navečer. Samečci si kolem sebe sdružují harém až deseti samiček. Březost trvá 120 až 180 dní a samice rodí obyvkle jedno mládě, které nosí a pečuje o něj.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na vietnamskou večerku nedají ve Velkém Beranově dopustit. Otevřeno je takřka...
Vysočina pošle peníze pro vesnické prodejny, dostane se i na Vietnamce

I k vietnamským obchodníkům na vesnicích by se mohly dostat peníze od Kraje Vysočina, jimiž už brzy podpoří malé prodejny na venkově. O tom, jakým způsobem...  celý článek

V kabině amerického bombardéru B-52 během cvičné mise nad Baltem
Americké bombardéry B-52 by při cvičení měly být jen tečkou na obloze

Od středy až do 12. září se bude konat mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike 2017. Jsou do něj zahrnuty letecké základny u Náměště nad Oslavou, v Čáslavi a...  celý článek

Chrudimská školka nabízí speciální zázemí pro děti s poruchou autistického...
Úřady hledají do školky nezapsané předškoláky. Rodičům hrozí pokuty

Roli detektivů si během prázdnin museli vyzkoušet úředníci odboru školství městských úřadů na Vysočině. Snaží se totiž najít rodiče dětí, kteří své pětileté...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.