Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Usazenina nevadí, narezlý raději nepijte. Sezona burčáku se rozjíždí

  9:02aktualizováno  9:02
Názvem burčák smí být podle našich zákonů označený pouze nápoj vyrobený z domácích hroznů. Takže pokud někdo u silnice nabízí burčák a tvrdí, že je z domácí produkce, nevěřte mu. Domácí úroda hroznů totiž teprve začíná.

(Ilustrační snímek) | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Na Sádku, nejsevernější vinici Znojemské vinařské oblasti, ještě vlastní úrodu nesklízejí, ale do výroby burčáku se přesto už pustili.

"Vyrábíme zatím z dovezených hroznů z oblasti Štúrova, hrozny se zpracovávají na Sádku, tady fermentujeme mošt a prodáváme jej na pěti místech v Třebíči, v Novém Městě na Moravě, Havlíčkově Brodě a v Jihlavě," vysvětluje spolumajitel sádeckých vinic Lubomír Lampíř.

"Náš vlastní burčák budeme mít kolem 1. září. V pondělí jsem procházel odrůdy Irsay Oliver a Muškát a už jsou téměř zralé, deset dní a bude to ten pravý domácí burčák," dodává vinař.

Na Sádku zkouší desítky různých odrůd

Sklizeň na Sádku bude letos slabší. "Poprvé za dvacet let zasáhly vinohrad jarní mrazy, přemrzly letorosty, které měly délku přes 10 centimetrů, a réva rašila z poboček. Tak už druhý rok po sobě je to tak poloviční sklizeň, loni plísně, letos mrazy. Navíc je zrání asi o dva týdny opožděné," hodnotí Lampíř letošní úrodu.

Ve spolupráci s výzkumníky ve vinohradu zkouší různé druhy odrůd. Je tady asi sto odrůd, ale ne všechny rodí. Kolem padesáti je jich k vidění i na naučné stezce.

A jak se vlastně burčák dělá? Mošt se zakvasí a ve sklepě při teplotě 12 až 15 stupňů Celsia fermentuje. Nejlepší je tak třetí den, kdy je teplý a má charakteristický šum.

"Burčák by měl být ne až moc sladký, měl by být pikantní, kořenitý, neměl by mít už tu nahnědlou oxidační barvu, to by mohlo naznačovat, že nápoj může pocházet z něčeho jiného než z hroznů," vysvětluje Lampíř. Podle stadia prokvašení rozlišují vinaři burčák sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a pak už je z něj mladé víno.

Podvodníci burčák vyrábí z jablek

Kvalita souvisí i s cenou, na Sádku, kde loni vyprodukovali na 6 000 litrů burčáku, letos prodávají dvoulitrovku za 120 korun. "Pokud někdo nabízí burčák pod padesát korun za litr, tak to nepokryje ani výrobní náklady a naznačuje to mnohé o původu a kvalitě," dodává Lampíř.

V Čechách, na Moravě i na Slovensku je, podobně jako v Rakousku, burčák velmi oblíbený. Ale například ve Francii se téměř nekonzumuje a čekají tam spíš až na mladá "martinská" vína.

Zatímco narezlá barva není u burčáku příliš dobrým znakem, naopak nevadí usazenina na dně lahve - jsou to obvykle zbytky slupek hroznů. Burčák má mírný obsah alkoholu, od jednoho do šesti procent, a díky vysokému podílu vitaminů skupiny B a mnoha dalších látek je skutečně vitaminovou bombou.

Poctivý vinař si prý nedovolí vyrábět burčák z ničeho jiného než z hroznů, ale dá se údajně dělat i z jablek. "Dneska jsou kontroly takové, že rozbory určí i původ vína, ošizení se pozná hned a pokuty jsou podle zákona o potravinách až půlmilionové, ale mnohým pochybným prodejcům, kteří nabízejí u silnic, to zřejmě nevadí," říká Lampíř.

Vinohrady na Sádku čeká na jaře zřejmě poslední etapa výsadby. "Chystám se vysadit tři hektary, držím právo na opětovnou výsadbu, podle nařízení EU se u nás smí víno vysazovat jen do roku 2013," vysvětluje Lubomír Lampíř nejbližší plány.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jednatel firmy EFKO-karton Miroslav Kotík drží v pravé ruce karty s filmovou...
Nový Hurvínek v teniskách už se objevuje i ve společenských hrách

Do kin brzy zamíří nový film o Hurvínkovi. Stopy slavné postavičky míří poslední roky také do Nového Veselí na Žďársku. I tam – třeba na kartách – museli...  celý článek

Jen víla Amálka, včelí medvídci a další dětští hrdinové namalovaní na zdi...
Zůstala jen víla Amálka. Dětští pacienti z nemocničního pavilonu zmizeli

Jen víla Amálka, včelí medvídci a další dětští hrdinové namalovaní na zdi připomínají, komu sloužil aktuálně nejstarší pavilon v nemocnici v Novém Městě na...  celý článek

„Z Vysočiny je 99 procent našich pacientů,“ říká šéf jihlavského kardiocentra...
Největší počet infarktů bývá v pondělí ráno, dočetl se jihlavský lékař

Jednadvacet let už usíná s mobilem u lůžka. Každou chvíli totiž může telefon zazvonit a známý hlas službu konajícího lékaře kardiologické jednotky intenzivní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.