Sídlo firmy Mráz Agro CZ v Červené Řečici, na jejíž fungování si lidé kvůli zápachu stěžují. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Kritizovaná sušárna kvasnic překryla zápach vonnými esencemi

  • 8
Zápach z firmy Mráz Agro CZ trápí už přes rok obyvatele Červené Řečice na Pelhřimovsku. Společnost vyrábí krmiva a sušené pivovarské kvasnice. Teď začala vypouštět do ovzduší směs vonných esencí, ale místní stále nejsou spokojeni.

"V současné době není cítit nic. Máme přístroj, který pracuje s určitým aroma," nastínila opatření firmy k odstranění zápachu vedoucí podniku Marie Svobodová. Více se k případu nevyjádřila s odkazem na časovou zaneprázdněnost.

Starostka Červené Řečice Zdeňka Bečková uvedla, že hlavně v létě byl zápach neúnosný. "Někteří lidé ve městě z něj měli problémy se zažíváním," pravila. Nepříjemné ovzduší se již několikrát probíralo na jednání místního zastupitelstva.

Nyní se situace podle zastupitele Václava Slabého mírně zlepšila. Společnost také začala lépe komunikovat. Na poslední zastupitelstvo vůbec poprvé dorazil i majitel firmy Vladimír Mráz a přítomným slíbil, že se vše vyřeší.

"Bylo nám řečeno, že věc budou řešit neutralizací pachu a jeho překrytím vonnými esencemi. Že to mají ve zkušebním provozu, ale nyní dodělají ještě nějaké montáže v tomto směru," vysvětlil zastupitel Slabý. Po zmíněném zastupitelstvu se podle něj pach vycházející z podniku opravdu zlepšil.

Místo jednoho smradu dýcháme smradů několik, stěžují si lidé

"Nevím, jestli je to tou technologií nebo třeba tím, že omezili přes svátky výrobu, ale v každém případě je to teď méně intenzivní," dodal zastupitel.

"S hodnocením, jestli to bude snesitelné, však musíme počkat do jarních a letních měsíců. Pak uvidíme, zda bude nutné podniknout případné další kroky," řekl ještě Václav Slabý.

"Trošku se to zlepšilo, ale pořád je to cítit, záleží na směru větru. Zdá se mi, že je to nyní trošku parfémované, ale čisté to ještě v žádném případě není. Myslím, že by to konečné stadium být nemělo," uvedla řečická obyvatelka Jiřina Pavlíčková.

"Ono když musíte vnímat něco takto trvale, tak to otravuje, i když je toho jen málo. Uvidíme v létě, kdy to bývá nejhorší," obává se žena.

Zápach vycházející z místní produkce ovlivnil život i červenořečickému rodákovi Františku Vaníčkovi. Ten tráví ve svém domku pod kostelem většinu roku a na zimu odjíždí do Prahy. "Je to nesnesitelný smrad," vyjádřil se o tom, jak vnímá aroma pivovarských kvasnic.

Podle Vaníčka přidávání vůní nic neřeší. "To bude vypouštět smrad a k tomu bude přidávat ještě něco, aby ho maskoval? Takže budeme dýchat dvě ingredience? To může přidat rovnou třeba oxid uhelnatý, který není cítit, ale spolehlivě to lidi otráví," kritizuje chalupář.

Na jaře se Vaníček na svou chalupu opět chystá, a pokud nedojde k radikálnímu zlepšení, tak prý situaci začne řešit s úřady.