Studenti třebíčské hotelové školy Eva Jandásková a Vojtěch Poskočil se slavným...

Studenti třebíčské hotelové školy Eva Jandásková a Vojtěch Poskočil se slavným šéfkuchařem Philippem Millem. | foto: Archiv školy

Pokrmy třebíčských studentů zaujaly slavného michelinského šéfkuchaře

  • 1
S velkým úspěchem se z mezinárodní kuchařské soutěže ve Francii vrací studenti hotelové školy v Třebíči. Ve velké konkurenci obstáli a vybojovali druhé místo. S netradičními pokrmy uspěli před porotou, ve které zasedl i Philippe Mille, šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou.

Studenti Střední hotelové školy v Třebíči se minulý týden v Remeši zúčastnili mezinárodní gastronomické soutěže, kterou organizoval světoznámý šéfkuchař Philippe Mille, držitel michelinské hvězdy, společně s Úřadem regionální rady Champagne-Ardenne. Tým ve složení Eva Jandásková a Vojtěch Poskočil skončil na druhém místě.

"Soutěže se kromě týmu z Kraje Vysočina zúčastnily nejlepší školní týmy z francouzského regionu Champagne-Ardenne, Nitranského samosprávného kraje na Slovensku a švédského regionu Vastmanland," informovala mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

"Vzhledem k tomu, že s přípravou podobné soutěže jsme zatím neměli zkušenosti, uspořádali jsme v letošním roce akci pouze pro naše evropské partnerské regiony. V příštím roce bychom rádi soutěž rozšířili a přizvali do ní také týmy z Číny, Ruska, Maroka, Toga či Beninu," řekl vedoucí mezinárodního oddělení regionu Champagne-Ardenne Abderrahim El Khantour.

Vítězem prvního ročníku se stal francouzský tým, ale hodnocení bylo velmi těsné.

Každé soutěžní družstvo dostalo tříhodinový limit na přípravu svého menu, které následně muselo prezentovat před odbornou porotou v angličtině.

Eva Jandásková a Vojtěch Poskočil připravili například marinovaná kuřecí prsa v jogurtu obalovaná v toustovém chlebu nebo kuřecí terinu s červenou čočkou a špenátem. Prezentovali se také dušeným celerem s jablky a červenou řepou či bramborovo-dýňovými taštičkami plněnými žampiony a cuketou s omáčkou ze sušených švestek a vlašských ořechů.

V porotě zasedli přední odborníci v gastronomii, například šéfkuchař hotelu Ritz v Paříži nebo sám šéfkuchař Philippe Mille.