Závod v loupání brambor na Brambora open v Bystřici nad Pernštejnem.

Závod v loupání brambor na Brambora open v Bystřici nad Pernštejnem. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

To jsou roky dřiny, líčila vítězka. Kilo brambor oškrábala za tři minuty

  • 1
V hodu vidlemi i se škrabkou v ruce soutěžili návštěvníci Slavností brambor v Bystřici nad Pernštejnem. Milada Papoušková z Jihlavy v sobotu zvládla oškrábat rovný kilogram, tedy asi deset středně velkých brambor, za rovné tři minuty. Po oba víkendové dny proudily do centra Eden davy lidí.

„To jsou léta dřiny a těžké praxe,“ usmívala se pak Milada Papoušková s pohárem za vítězství v soutěži Brambora open. Její manžel skončil těsně pod stupni vítězů - čtvrtý. „Bude muset trénovat,“ popíchla vítězka svého muže.

„Ale ne, v domácnosti asi zůstane vše při starém, převládá moje příprava a jeho ochutnávání,“ dodala smířlivě vítězka a přidala i pochvalu. „Šlo mu to dobře, je šikovný, vím, koho jsem si vzala,“ povídala v dobrém rozmaru. Že svou ženu jen těžko porazí, věděl Roman Papoušek předem. „Ale samozřejmě jsem ji nechtěl nechat vyhrát.“

Brambory patří u Papouškových k oblíbeným přílohám, připravují si z nich často i večeře. „Máme rádi gratinované brambory a bramboráky,“ vyprávěla Papoušková.

Návštěvníci bystřické turistické atrakce, která je v provozu teprve od letošního března, si vychutnávali nejen bramborové speciality (například lokše či bezmasou variantu tataráku), ale také si prohlédli veškeré prostory centra - horáckou vesnici, futuristický ekopavilon, expozici Příběh půdy i s obřím krtincem nebo zrekonstruovaný Panský dvůr, někdejší sídlo Mitrovských.

V Edenu teklo proudem kromě moštu z jablek také pivo. Sládek uvařil na víkend desetistupňový bramborový speciál.

Kuchařská show přihlížející přiučila

Velký zájem byl také o stánek, kde bylo na pultu vyrovnaných 23 druhů brambor. Všechny mohli zájemci ochutnat, zastoupeny byly veškeré varné typy. „Nejvíc lidé kupují salátové brambory. A z jednotlivých druhů je zájem o Princess, Adélu nebo Marabel,“ popisovala prodejkyně Edita Fialová.

Slavnosti brambor nejen bavily, ale také poučily. Při kuchařské show se někteří návštěvníci možná zhrozili, že celý život připravují brambory špatně.

„Je lepší dávat brambory vařit zásadně do teplé vody, protože tak ztratí mnohem méně vitamínů a užitečných látek, které z nich chceme získat. A nejvíc látek si zachovají při vaření ve slupce,“ líčil na pódiu mistr kuchař z hotelu Ryšavý, podle kterého mají brambory zásadní místo v české i moravské kuchyni. „A největší hřích? Asi oblíbené hranolky a další smažené varianty,“ řekl na dotaz moderátorky.

Došlo také na nejrůznější „vychytávky“. I zkušené kuchařky v publiku souhlasně přikyvovali, že přidáním vařené brambory dostane kynuté těsto vláčnější chuť.