Sedmáci dostali v jihlavské zoo k večeři cvrčky a červy v karamelu

Sedmáci dostali v jihlavské zoo k večeři cvrčky a červy v karamelu | foto: Jaroslav Paclík, MF DNES

Školáci dostali v jihlavské zoo k večeři cvrčky a červy v karamelu

  • 0
Hodně neobvyklá večeře čekala na děti ze sedmé třídy Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě. Školáci za odměnu strávili noc v jihlavské zoo. Jídlo, které dostali na talíři, bylo ryze africké. Podávali se smažení červi, obalovaní cvrčci či maso z antilopy.

"Vše, co máte na stole, je jedlé a také mrtvé. Nemusíte mít strach, že se něco bude hýbat," říkala školákům Martina Davidová, která v zahradě zodpovídá za oblast výuky a propagace.

Dětem popřála dobrou chuť a jako první africký pokrm, který sama připravovala, také okusila. A pak už přišly na řadu komentáře sedmáků a sedmaček. "Denisi, nesahej na to! Kdo si to dá? Brouci a červi, blé," znělo zahradou.

Sedmáci dostali v jihlavské zoo k večeři cvrčky a červy v karameluSedmáci dostali v jihlavské zoo k večeři cvrčky a červy v karamelu

Na jednom z talířů byli cvrčci černí a mouční červi v karamelu. "Kdo má rád turecký med, tak si pochutná," tvrdila Martina Davidová.

Červi byli usmažení na olivovém oleji a "zdobil" je karamel. Cvrček černý byl zase obalený v cukru a pražený na másle. "Holky, toho cvrčka si dejte každá jen tak jednoho nebo dva. Je to trochu tučnější svačina," usmívala se hostitelka z jihlavské zoo.

Na jiných talířích byla už běžnější potrava – třeba semínka slunečnic a dýní, ovoce, placky nebo sušené maso. "Maso je antilopí a hovězí. Není ho moc. Dejte si kousek, ať zbude na každého," vybízela Martina Davidová.

Školáci dostali noc v jihlavské zoo jako výhru. V červnu totiž zvítězili na jihlavském Masarykově náměstí v soutěži o vytvoření nejdelší žirafy. Šlo o akci v rámci projektu "Sapeli přivádí žirafy do Jihlavy". Stavba žirafince v zoo by měla začít příští rok. Bude ale záležet na dotacích z fondů Evropské unie.