"Vše, co máte na stole, je jedlé a také mrtvé. Nemusíte mít strach, že se něco bude hýbat," říkala školákům Martina Davidová, která v zahradě zodpovídá za oblast výuky a propagace.
Dětem popřála dobrou chuť a jako první africký pokrm, který sama připravovala, také okusila. A pak už přišly na řadu komentáře sedmáků a sedmaček. "Denisi, nesahej na to! Kdo si to dá? Brouci a červi, blé," znělo zahradou.
Na jednom z talířů byli cvrčci černí a mouční červi v karamelu. "Kdo má rád turecký med, tak si pochutná," tvrdila Martina Davidová.
Červi byli usmažení na olivovém oleji a "zdobil" je karamel. Cvrček černý byl zase obalený v cukru a pražený na másle. "Holky, toho cvrčka si dejte každá jen tak jednoho nebo dva. Je to trochu tučnější svačina," usmívala se hostitelka z jihlavské zoo.
Na jiných talířích byla už běžnější potrava – třeba semínka slunečnic a dýní, ovoce, placky nebo sušené maso. "Maso je antilopí a hovězí. Není ho moc. Dejte si kousek, ať zbude na každého," vybízela Martina Davidová.
Školáci dostali noc v jihlavské zoo jako výhru. V červnu totiž zvítězili na jihlavském Masarykově náměstí v soutěži o vytvoření nejdelší žirafy. Šlo o akci v rámci projektu "Sapeli přivádí žirafy do Jihlavy". Stavba žirafince v zoo by měla začít příští rok. Bude ale záležet na dotacích z fondů Evropské unie.