Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Štamgasti si nesednou. U Hnáta se raději mačkají u baru na stojáka

  18:00aktualizováno  18:00
Havlíčkobrodská pivnice U Hnáta láká na kostlivce i na ve světě ojedinělou sbírku hasičských trofejí. A taky si udržuje jinde nevídaný zvyk. Štamgasti pijí na stojáka. To vše popisuje další díl seriálu Ta naše hospoda.

I když vyřezávaný kostlivec odkazující na postavu z brodských pověstí je nezbytným inventářem pivnice, lokál svůj název podle provozovatele Zdeňka Prodělala odvozuje od toho, že zde dříve bývalo řeznictví. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jeden až dva stoly, většinou těsně u barového pultu. To obvykle bývá v hospodách stůl pro štamgasty. Ne tak ovšem ve vyhlášené pivnici U Hnáta v Havlíčkově Brodě. Tady stálí hosté pijí „na stojáka“. A jsou narovnáni jeden vedle druhého hned před výčepem.

Fotogalerie

Ten zvyk nemá široko daleko obdobu. „V hospodě může být jen pár lidí, ale u výčepu je pořád narváno, tam pořád někdo stojí. Je to tady taková tradice,“ směje se provozovatel pivnice Zdeněk Prodělal.

„Lidi mají kontakt s číšníkem, servírkou, popovídají si, vidí, jak se pivo točí. Vytvořila se tady taková parta lidí,“ vysvětluje.

Na necelých šesti metrech čtverečních obvykle postává kolem patnácti lidí. „Ale třeba v pátek večer se jich tu sejde i pětadvacet. Stojí jeden vedle druhého, ve dvou nebo dokonce ve třech řadách. To je úžasný zvyk,“ popisuje provozovatel pivnice.

Teplé jídlo hosté nehledají, láká je studené pivo

Zaběhnutou brodskou hospodu má v pronájmu už 26 let. Začínal v ní krátce po revoluci. Zúročil v ní své zkušenosti z provozu motorestů u Brodu. Tehdy mu bylo třiatřicet.

Začátky ale neměl snadné. Od roku 1960 pivnice patřila státnímu podniku Restaurace a jídelny Havlíčkův Brod, navíc Kokořín, kde podnik stojí, tehdy byla dělnická a chudá část města. Podle toho taky hospoda vypadala. Prodělalovi trvalo řadu let, než z ní vytvořil pivnici na úrovni, do které si dnes najde cestu široké spektrum lidí bez rozdílu věku a vzdělání.

Ke Hnátovi se v současnosti chodí hlavně na pivo. Teplá jídla tu nikdo nehledá, pivnice nabízí pouze studenou kuchyni. Od loňského podzimu tu čepují i pivo vlastní, které si na zakázku nechávají vařit. A umí se o něj postarat. Část sklepa přestavěli na chladicí box, kde se pivo vychladí ještě v sudech, než se dostane do trubek. Na výčepu ho pak nečeká teplotní šok.

Na šibeničním vrchu

Název pivnice U Hnáta jistě potěší každého brodského patriota, který zná starou pověst o hlásném Hnátovi. Ten ve středověku Broďáky zradil a otevřel bránu jihlavskému vojsku. Příchod nepřítele zpozorovaly pradleny u řeky a zalarmovaly město. Brod se ubránil a Hnáta za trest občané svrhli z hradeb a ukamenovali. Jeho kostra je vystavena ve výklenku Staré radnice na náměstí. „Snad nikdo to neví, ale s tímto Hnátem nemáme nic společného,“ dušuje se Prodělal.

Dům, v němž pivnice sídlí, byl postaven teprve na konci 19. století. Celá lokalita Kokořín se nachází na původním šibeničním vrchu, kde se ve středověku popravovalo. Provozovně, která v prvních letech sloužila jako řeznictví, se podle toho říkalo „u krvavé hnáty“ nebo také „U Krvavého Hnáta“. Odtud má i dnešní název. Hospodou je od roku 1913.

Kostlivec v hospodě

Přestože s brodským Hnátem neměla pivnice spojitost, dnes už je to spojení nerozlučné. Mimo jiné i proto, že v hospodě už pár let mají vyřezanou kostru – kopii kostlivce Hnáta ze Staré radnice. Vytvořil ji známý brodský sochař Radomír Dvořák.

A ještě jednu zajímavost U Hnáta najdete. Na zdech tu stojí poháry a visí medaile ze světových hasičských soutěží. Ty přišly až s novým provozovatelem. Zdeněk Prodělal je totiž vedle hospodského i trenérem české reprezentace v požárním sportu.

A v 80. letech byl prvním Čechoslovákem, který z hasičského šampionátu přivezl zlatou medaili. „Doma by se na to jen prášilo, tady to aspoň lidi vidí,“ říká.

Na medaile slyší hlavně Němci, nevěří svým očím

Kvůli medailím a pohárům do pivnice čas od času zavítají výpravy dobrovolných hasičů. Když jedou do Hasičského muzea v Přibyslavi, v Brodě U Hnáta se zastaví. Nikde jinde na světě totiž není k vidění tak ucelená sbírka cen.

„Od roku 1991, co dělám trenéra, jsme se nikdy na mistrovství světa nebo olympiádě neumístili hůř než třetí,“ zdůrazňuje Zdeněk Prodělal.

Pokud přijedou hosté z Německa nebo Rakouska, je to pro ně ohromující pohled. Právě v těchto zemích je totiž hasičský sport nejpopulárnější, závody sledují i desítky tisíc diváků.

„Tady se nestačí divit. Oni mají ve vitríně třeba jeden pohár, pečlivě se o něj starají, klidně mu zřídí i zvláštní expozici. A tady vidí takové množství pohárů a medailí pohromadě v hospodě na zdi,“ směje se hospodský i trenér hasičů v jedné osobě.





Hlavní zprávy

Mitsubishi ASX  1.6 MIVEC 2017 ·...
Mitsubishi ASX 1.6 MIVEC 2017 ·...

r.v. 2017, naj. 988 km, benzín, 1. majitel
450 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.