Během víkendových trhů na náměstí v Počátkách vytvoří kuchař Rémi Decroix...

Během víkendových trhů na náměstí v Počátkách vytvoří kuchař Rémi Decroix atmosféru francouzského pobřeží. | foto: Tomáš Blažek, 5plus2.cz

Restauratér z Počátek promění náměstí ve francouzské pobřeží

  • 0
Co je dobré pro mě, je dobré i pro lidi v Počátkách. S touto myšlenkou otevíral kuchař Rémi Decroix svou restauraci na náměstí v malém městě na Vysočině, kde lidem nabízí kuchyni rodné Francie. A během víkendových trhů na náměstí vytvoří atmosféru francouzského pobřeží.

„Řekl jsem si, že to zkusím a uvidím, jak mi to půjde. Počátky jsou sice výrazně menší než třeba Praha, ale i zde jsou lidé, kteří se rádi kvalitně najedí,“ tvrdí Decroix, který pochází ze severofrancouzského Lille.

A jeho předpoklad zatím vychází. Podnik si získal dobré jméno, o čemž svědčí i pochvalné vzkazy v návštěvní knize. Ostatně majitel získával zkušenosti po celém světě více než dvacet let. Vařil ve Francii, Belgii, Norsku, Spojených státech amerických nebo ve Švýcarsku.

Dvě restaurace, v nichž pracoval, měly dokonce michelinskou hvězdičku. I do Česka ho původně přivedla práce. Před šestnácti lety přijal nabídku jedné pražské restaurace.

Po letech života v hlavním městě se však s manželkou, která je Češka, rozhodli, že změní životní styl a přestěhovali se na chalupu nedaleko Počátek. Na tamním náměstí pak objevili zrušenou cukrárnu, z níž vybudovali restauraci.

Po patnácti letech manželka pochválila guláš

„Lidé se naučili chodit zejména na deserty, palačinky, quiche (slaný koláč, pozn. red.), francouzské vafle nebo mušle na klasický způsob s cibulí a vínem,“ vyjmenovává nejoblíbenější jídla Decroix.

Jde o pokrmy, které vaří podle tradičních receptů, které nemusel nijak uzpůsobovat českým chutím a zvykům.

„Hovězí ve Francii je stejné jako hovězí v Česku, mrkev je stejná... Proč bych měl rozlišovat, zda vařím v Česku, nebo ve Francii, Belgii... Pořád připravuji jídlo stejně. Ale přece jen bych jeden rozdíl našel. Tady musím do quiche přidávat víc kmínu, ve Francii jsem ho dával méně,“ směje se.

Ačkoliv na francouzskou kuchyni nedá dopustit, našel si oblíbená jídla i v české kuchařce. Například svíčkovou nebo guláš. „A po patnácti letech mi ho už dokonce pochválila i manželka,“ vtipkuje Decroix s tím, že na tradiční knedlíky, které jsou pro jeho krajany něčím naprosto neznámým, si netroufá a raději je kupuje.

O české kuchyni tvrdí, že je příliš těžká a připomíná mu francouzskou ze šedesátých let minulého století. „Podobně vařila moje maminka. I u nás se dělalo hodně omáček,“ pokyvuje hlavou.

Víkend ve znamení moře

Kromě provozu vlastní restaurace se třiačtyřicetiletý kuchař a cukrář pustil také do oživování počáteckého náměstí. Před rokem se společně s manželkou a přáteli rozhodli, že na něm uspořádají Francouzské trhy. Jejich druhý ročník se koná od pátku do neděle 31. srpna.

„Hlavním tématem je moře. Takže kromě jiných francouzských specialit budou k mání samozřejmě i mušle nebo pro děti bazén s řiditelnými čluny,“ vybírá z programu Decroix.

A aby byla atmosféra francouzského pobřeží co nejdokonalejší, bude připraveno například i hřiště pro pétanque a dostatek vína a cideru.