Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Restauratér z Počátek promění náměstí ve francouzské pobřeží

  18:52aktualizováno  18:52
Co je dobré pro mě, je dobré i pro lidi v Počátkách. S touto myšlenkou otevíral kuchař Rémi Decroix svou restauraci na náměstí v malém městě na Vysočině, kde lidem nabízí kuchyni rodné Francie. A během víkendových trhů na náměstí vytvoří atmosféru francouzského pobřeží.

Během víkendových trhů na náměstí v Počátkách vytvoří kuchař Rémi Decroix atmosféru francouzského pobřeží. | foto: Tomáš Blažek, 5plus2.cz

„Řekl jsem si, že to zkusím a uvidím, jak mi to půjde. Počátky jsou sice výrazně menší než třeba Praha, ale i zde jsou lidé, kteří se rádi kvalitně najedí,“ tvrdí Decroix, který pochází ze severofrancouzského Lille.

A jeho předpoklad zatím vychází. Podnik si získal dobré jméno, o čemž svědčí i pochvalné vzkazy v návštěvní knize. Ostatně majitel získával zkušenosti po celém světě více než dvacet let. Vařil ve Francii, Belgii, Norsku, Spojených státech amerických nebo ve Švýcarsku.

Dvě restaurace, v nichž pracoval, měly dokonce michelinskou hvězdičku. I do Česka ho původně přivedla práce. Před šestnácti lety přijal nabídku jedné pražské restaurace.

Po letech života v hlavním městě se však s manželkou, která je Češka, rozhodli, že změní životní styl a přestěhovali se na chalupu nedaleko Počátek. Na tamním náměstí pak objevili zrušenou cukrárnu, z níž vybudovali restauraci.

Po patnácti letech manželka pochválila guláš

„Lidé se naučili chodit zejména na deserty, palačinky, quiche (slaný koláč, pozn. red.), francouzské vafle nebo mušle na klasický způsob s cibulí a vínem,“ vyjmenovává nejoblíbenější jídla Decroix.

Jde o pokrmy, které vaří podle tradičních receptů, které nemusel nijak uzpůsobovat českým chutím a zvykům.

„Hovězí ve Francii je stejné jako hovězí v Česku, mrkev je stejná... Proč bych měl rozlišovat, zda vařím v Česku, nebo ve Francii, Belgii... Pořád připravuji jídlo stejně. Ale přece jen bych jeden rozdíl našel. Tady musím do quiche přidávat víc kmínu, ve Francii jsem ho dával méně,“ směje se.

Ačkoliv na francouzskou kuchyni nedá dopustit, našel si oblíbená jídla i v české kuchařce. Například svíčkovou nebo guláš. „A po patnácti letech mi ho už dokonce pochválila i manželka,“ vtipkuje Decroix s tím, že na tradiční knedlíky, které jsou pro jeho krajany něčím naprosto neznámým, si netroufá a raději je kupuje.

O české kuchyni tvrdí, že je příliš těžká a připomíná mu francouzskou ze šedesátých let minulého století. „Podobně vařila moje maminka. I u nás se dělalo hodně omáček,“ pokyvuje hlavou.

Víkend ve znamení moře

Kromě provozu vlastní restaurace se třiačtyřicetiletý kuchař a cukrář pustil také do oživování počáteckého náměstí. Před rokem se společně s manželkou a přáteli rozhodli, že na něm uspořádají Francouzské trhy. Jejich druhý ročník se koná od pátku do neděle 31. srpna.

„Hlavním tématem je moře. Takže kromě jiných francouzských specialit budou k mání samozřejmě i mušle nebo pro děti bazén s řiditelnými čluny,“ vybírá z programu Decroix.

A aby byla atmosféra francouzského pobřeží co nejdokonalejší, bude připraveno například i hřiště pro pétanque a dostatek vína a cideru.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Střet osobního auta a vlaku na Znojemsku má tragické následky. Na místě zemřeli...
Dva dospělí zemřeli po střetu auta s vlakem, dívka bojuje o život

Tragická nehoda zastavila odpoledne provoz na trati v obci Olbramkostel na Znojemsku. Dva dospělí pasažéři z osobního auta, které vjelo před vlak, zemřeli na...  celý článek

Hasiči v Jihlavě likvidují požár společnosti na výrobu dřeva. Oheň zasáhl halu...
Ranní požár v továrně na zpracování dřeva už hasiči zlikvidovali

Od čtvrté hodiny ranní bojovali hasiči v Jihlavě s požárem, který vypukl v tamní továrně na zpracování dřeva. Plameny zachvátily halu a dopravníky uvnitř...  celý článek

Ivan Hanuš obdržel v Pelhřimově certifikát.
Rekordní putování dopisu má pokračování, tentokrát přišel z Ruska e-mail

Příběh nejdéle doručované poštovní zásilky v České republice pokračuje. Ivanu Hanušovi se ozvala neteř ruské lékařky, která před více než 28 lety poslala jeho...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.