Dvaadvacetiletý kuchař Mirek Miklóš pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Dvaadvacetiletý kuchař Mirek Miklóš pracuje v jihlavské Radniční restauraci. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Mladý kuchař i jeho spolužáci dostali novou šanci pracovat

  • 0
Dvaadvacetiletý Mirek Miklóš z Jihlavy se dříve učil kuchařinu. Obor však nedostudoval a měl problém sehnat práci. Koncem loňského roku se rozhodl přihlásit do projektu občanského sdružení Gastronomické akademie a dostal tak novou šanci.

Díky projektu Nová šance v gastronomii, který je financován z Evropského sociálního fondu, má Mirek Miklóš zaměstnání v Radniční restauraci v ­centru Jihlavy. Dotované místo vzniklo na jeden rok. Pokud se mladý kuchař a číšník osvědčí, může v ­zaměstnání zůstat i dál. Má také plán, že získá výuční list v oboru. Zkoušky by chtěl složit příští rok na jaře.

Nová šance v gastronomii

Projekt měl hlavní cílovou skupinu v­ osobách do 25 let věku a mladistvých do 18 let bez kvalifikace nebo s nízkou úrovní kvalifikace. Také se mohli účastnit lidé starší 50 let bez kvalifikace. Uplatnění naleznou jako kuchaři nebo číšníci. Vzdělávání bylo zdarma.

Kurz Nová šance v gastronomii trval půl roku.
"V pondělí jsme měli školu a od úterý do pátku praxi," říká dvaadvacetiletý Mirek.

V teorii i praxi se seznámili on i ­jeho třiadvacet "spolužáků" například s hygienickými a provozními předpisy restaurací, s tím, jak jednat s nadřízenými či se zákazníky, a probíraly se samozřejmě i základy vaření, potraviny a nápoje. Školicí centrum Gastronomické akademie se nachází v jihlavské Benešově ulici.

Od loupání cibule se propracoval k biftekům

"Co bylo jednoduché? Dejme tomu bílé polévky a přílohy. Ale i­ bezmasé pokrmy mi šly dobře," uvedl mladý kuchař. Více zabrat mu dala příprava masa.

Dvaadvacetiletý kuchař Mirek Miklóš pracuje v jihlavské Radniční restauraci.

Na praxi Mirek nastoupil do restaurace v centru Jihlavy. Tam se věnuje přípravným pracím i vaření. Na úplném začátku, v červnu, měl za úkol loupání cibule a brambor. Postupem času však dostával stále zodpovědnější úkoly. A jak vypadá jeho den v zaměstnání nyní? V den, kdy vznikal tento článek, začal nejprve připravovat brambory, pak chystal bifteky, krájel zeleninu na salát a udělal na něj dresink. Učí se stále novým věcem. Chodí na ranní směnu.